Dominique de Lauw : ‘In feite was mijn moeder tien weken lang opgesloten’

26 mei 2020

Gisteren vertelde Kim Verkooijen hoe het was om wekenlang haar moeder niet in het verpleeghuis te mogen bezoeken. Vandaag is het de beurt aan Dominique de Lauw. Zijn 97-jarige moeder woont in Crescendo. Weliswaar nog zelfstandig, maar ook zij kreeg te maken met alle beperkingen. Geen bezoek meer en zelfs niet meer de deur uit. Vooral met dat laatste aspect had zij zelf, maar ook Dominique de meeste moeite.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Familie De Lauw

De moeder van Dominique woont sinds 2015 in Crescendo. De kinderen en kleinkinderen kwamen er graag op bezoek, zelf ging ze nog regelmatig met de rollator een ommetje maken en de maaltijden nuttigde ze met andere bewoners van haar etage. En toen veranderde het coronavirus vanaf half maart alles. Dominique: “We mochten niet meer naar binnen, dus dacht ik: dan haal ik haar toch op en gaan we lekker met haar wandelen. Maar nee, dat mocht ook niet. Ik begrijp alle protocollen, maar om eerlijk te zijn, ging me dat deel van de maatregelen wel erg ver. In feite zat mijn moeder gewoon opgesloten. Zeker toen één bewoner op de gang coronaklachten kreeg. Ze mocht daardoor zelfs niet meer naar beneden om de krant uit de bus halen. De boodschappen werden voor haar deur neergezet en het eten moest ze alleen op haar flatje nuttigen, zonder gezelschap. Ik vind dat heftig.”

Hoogwerker
Volgens Dominique miste zijn moeder het vrij leven dusdanig dat ze zelfs een keer heeft geprobeerd om uit te breken. “Zij miste het buiten zijn, de sociale contacten. Ja natuurlijk konden we haar bellen en via het nieuws kreeg ze wel iets mee van de coronacrisis, maar mam kon het allemaal niet goed plaatsen.” In april mochten Dominique en zijn broer één keer met een hoogwerker omhoog. Naar de zesde etage. “Wij vonden het grappig en spannend. Zij vond het echter vreemd. En weet je wat zo dubbel was? De coronamaatregelen zijn super streng. Ook bij Crescendo. Maar het personeel mocht ons wel helpen met het bevestigen van de beveiligingskleding. Dan staan ze dus op 1 centimeter afstand aan je te frunniken. Snap je wat ik bedoel? Aan een kant is alles strikt en is niets mogelijk, maar op zo’n moment nemen ze het even niet meer zo nauw.”

Eenzaam
Doordat zijn moeder een aantal weken zelfs niet meer haar eigen appartement mocht verlaten, ging ze zich steeds eenzamer voelen. “Dat is heftig voor mensen van die leeftijd. Juist voor deze leeftijdscategorie is bewegen en het aangaan van sociale contacten zo belangrijk. Steeds vaker dacht ik: laat haar toch even naar buiten gaan. Dat kan echt geen kwaad. Nogmaals, ik snap die protocollen. Afstand houden, geen handen schudden. Oké. Dit ging mij echter te ver. Inmiddels is wel duidelijk dat er buiten geen gevaar is voor mensen. Het gaat om direct contact en kleine ruimtes.”

Vanaf deze week mag weer één bezoeker twee keer per week bij Crescendo naar binnen. Dominique gunt zijn broer de eer. Zelf verwacht hij over een paar weken aan de beurt te zijn. “Dat hoop ik vooral voor mam. Zodat ze ook de kleinkinderen weer kan zien. Die zijn heilig voor haar en heeft ze heel erg gemist. Nee, we hebben het nog niet verteld. Dat zorgt alleen maar voor verwarring. Ze ziet mijn broer wel binnen komen. Hoe ze zal reageren? Ik denk heel nuchter. Dat ze dadelijk weer naar buiten mag, is voor haar het allerbelangrijkste.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad