Duurzaam cadeau voor huurders van Woonwenz

12 december 2019

Iedere vier jaar houdt woningcorporatie Woonwenz een ‘huurdersactie’. Vrijwel alle medewerkers brengen dan een bezoekje aan de huurders. Ook de afgelopen dagen was dat het geval. En omdat de bezoeken in het teken van duurzaamheid stonden liep wethouder Marij Pollux (Groen Links, Duurzaamheid) een morgen mee.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Richard Fieten

Energieneutraal, nul op de meter, van het gas af, verduurzamen, stikstofvermindering, het zijn de begrippen van deze tijd. Klimaatactiviste Greta Thunberg is Time’s persoon van het jaar en de Europese Commissie introduceert ‘The Green Deal’. Alles bedoeld om een klimaatverandering te bewerkstelligen zodat onze aarde ook voor toekomstige generaties nog leefbaar is. Daar moet iedereen zijn of haar steentje aan bijdragen. Zo ook woningcorporaties, weet directeur-bestuurder Frank van Engelen van Woonwenz. “We investeren al jaren fors in het verduurzamen van onze woningen en zijn daarin een van de koplopers in Nederland.”

Energieneutraal
Hij wijst op het lopende project waarin tussen 2014 en 2022 ruim 6.300 woningen (van het totale bestand van 8.500 woningen, red.) zijn en worden verduurzaamd. “En daarna houdt het natuurlijk niet op. In 2050 moet onze hele voorraad energieneutraal zijn.” Maatregelen die in het lopende project worden genomen zijn onder meer het aanbrengen van extra isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en kozijnvervangingen. “Een investering van in totaal 42 miljoen euro”, zegt Van Engelen. “We plaatsen in de aangegeven periode alleen al 23.000 zonnepanelen. Dat kost de huurders overigens niets extra, we gebruiken daarvoor bijvoorbeeld de opbrengsten van die zonnepanelen, jaarlijks 1 miljoen euro.”

Huurdersactie
De ingrepen gebeuren zonder dat de bewoners hun woning voor een of meerdere dagen hoeven te verlaten, geeft Van Engelen aan. “We gaan wel van te voren in overleg om goed uit te leggen wat er zoal gaat gebeuren.” Het is niet de enige keer dat de huurders van Woonwenz medewerkers van de corporatie op bezoek krijgen of kregen. Want de afgelopen dagen trokken die medewerkers van Woonwenz de wijken in om alle huurders een cadeau te brengen. “Dat was in het kader van onze vierjaarlijkse huurdersactie. We gaan dan even bij de mensen om onze waardering te laten blijken, ze beter te leren kennen en een cadeau te overhandigen.”

Tips
Dat bezoek stond volgens Van Engelen dit jaar volledig in het teken van de duurzaamheid, het cadeau eveneens. “Dat cadeau was een tas met onder meer een led-lamp, bloemzaden en duurzame chocola. Daarnaast hebben we meteen wat tips gegeven over energiebesparing en duurzaam wonen. Dat is ook de reden dat wethouder Marij Pollux een morgen meeliep. Duurzaamheid, zorgen voor een beter milieu is niet alleen een opgave voor overheden of woningcorporaties, maar voor iedereen.”

Naast fysieke aanpassingen aan de woning is goede voorlichting dus eveneens belangrijk, vindt Van Engelen. “Daar investeren we ook in. Onder meer door medewerkers op te leiden tot energiecoach. Huurders kunnen zo’n energiecoach gratis inschakelen voor advies op maat in de eigen woning. Zo kunnen ook zij bijdragen aan een beter klimaat.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad