Gastheer Lucas Bremmers: ‘De Venlonaar moet het kazerneterrein weer gaan omarmen’

2 december 2019 | Leestijd: 4 minuten

De Venlonaar moet het kazerneterrein weer gaan omarmen. Dat is het doel van zowel de gemeente als van Lucas Bremmers die zich als een soort gastheer de komende tijd over het terrein gaat ontfermen. “Op het gebied van projecten met betrekking tot toekomstig wonen en werken kunnen mensen nog gewoon bij de gemeente aankloppen. Ik ga mensen samenbrengen die middels events en pop-up bedrijven willen zorgen voor de tijdelijke invulling van het gebied.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Die plannen voor de lange termijn zijn op dit moment in handen van Bureau West 8 dat een stedenbouwkundige visie voor de herontwikkeling van het terrein moet opstellen. Over een aantal jaren staan de aspecten wonen, werken en leven op het terrein centraal. Tot die tijd kan het terrein dus dienen als evenementenlocatie. Evenementen van groot tot kleinschalig. Van commercieel tot non-profit.

Schip met goud
Een mooie uitdaging, maar de Venlonaar en het kazerneterrein? Die relatie loopt niet helemaal jofel. Dit tot verbazing van creatieve duizendpoot Lucas Bremmers. “Een groot historisch terrein aan het water, centraal gelegen tussen twee koopcentra met een treinstation en vlakbij een aantal belangrijke uitvalswegen. Iedere andere stad met de omvang van Venlo zou zich de vingers aflikken met een terrein voorzien van deze faciliteiten. Het schip met goud ligt in de haven, maar je doet er als stad niets mee. Hoe vreemd is dat?”

Enthousiasmeren
Hoe is het idee tot stand gekomen om jou hier als gastheer neer te zetten? “Ik benaderde de gemeente met het idee om een soort van pop-up camping te creëren rondom het Zomerparkfeest van komend jaar. Stel, je hebt 50 campinggasten. Hoe prachtig is het dan om een klein programma voor deze mensen én andere bezoekers te organiseren?” De gemeente was snel enthousiast en vroeg Bremmers of hij niet meer ideeën had voor de korte en middellange termijn. “Plannen genoeg, maar nee, ik ga niets zelf organiseren. Het is mijn doel mensen te enthousiasmeren en om partijen bij elkaar te brengen. Dat doe ik met ook met mijn marketing- en communicatiebureau PUR. En bij dit project zal dat niet anders zijn.”

Negatieve associatie
Kunst, cultuur, horeca, historie, educatie, sport. Door de komende jaren events op allerlei gebied te organiseren moet de Venlonaar zich op het terrein weer thuis gaan voelen. Bremmers snapt wel de negatieve associatie die inwoners van Venlo en Blerick met deze locatie hebben. “Er ontstonden de mooiste en wildste plannen. Stadion, kabelbaan, ROC, hotel, casino, zwembad, een markt. Tot nu toe is er nog weinig gelukt. Maar ik blijf erbij: het is een prachtige locatie met ongekende mogelijkheden.”

 

Nieuwe naam
Volgens Bremmers is het overigens beter om een andere naam te kiezen. “Te veel plannen zijn hier mislukt. De naam is bijna besmet. Dat maakt mensen sceptisch. Bovendien heeft het woord kazerne geen positieve lading. Dan liever iets met het fort. Dat woord staat voor saamhorigheid en kracht.” En juist dat positieve aspect is wat volgens de gemeente en Bremmers nodig is voor de toekomstige invulling van het terrein.

Succes
Ideeën voor grote en kleine events zijn dus nodig. “Ja natuurlijk zullen sommigen denken: dat wordt toch niks. Maar je moet ergens beginnen. Wie had er twintig jaar geleden van de Venloop gehoord? Kijk nu eens naar dat evenement. Het is niet meer weg te denken uit de stad. Daarom zeg ik tegen twijfelaars: draai het eens om. Stel, het wordt wél een succes. Wat dan? Ben je daar als ondernemer van een pop-up restaurant of organisator van een event ook op voorbereid. Stel dadelijk willen 600 mensen langskomen in plaats van de geplande 300. Wat doe je dan? Heb je daarvoor een noodplan? Hoe ga je om met succes? Daarover wil ik graag meedenken.”

Combinaties
Een pop-up restaurant, lezingen, exposities, een memorial om de bevrijding te vieren of gewoon als aanvulling op bestaande evenementen zoals de Venloop, Avondvierdaagse of Venlo Stormt. Mogelijkheden genoeg volgens de gastheer. “Natuurlijk moeten we hier rekening houden met de bestaande evenementenkalender van Venlo, maar daarom is dit terrein juist geschikt als aanvulling. Hier was ooit een prachtige militaire stormbaan. Hallo Venlo Stormt! Hoe perfect wil je het hebben? Je kunt ook aan de combinatie van een aantal events denken in één weekend denken. Op vrijdag een dancefeest, een dag later gezamenlijk op een groot scherm naar het Songfestival kijken en op zondag een middag voor de kinderen. Hier is zoveel ruimte en dat biedt mogelijkheden voor events en concepten die tussen de drie uur en drie jaar duren. Iedereen met een idee mag zich bij mij melden. Het hoeft bovendien niet allemaal commercieel te zijn.”

Over een aantal jaar moet het terrein dus gegroeid zijn tot een gebied waar wonen, werken en leven centraal staan. “Er zijn veel plannen om het gebied te ontwikkelen. Denk aan het autoluw maken van de Venrayseweg, zodat een fraaie, natuurlijke overloop ontstaat tussen de uiterwaarden van de Maas en het terrein zelf. De meeste bestaande gebouwen blijven trouwens staan. Hetzelfde geldt voor delen van het fort. Maar er zullen woningen en andere gebouwen bijkomen. In stijl die past bij de omgeving. En die woningen zijn voor mensen uit de omgeving. Om te weten hoe bijzonder het is om hier te leven, wonen en werken moet de doelgroep dit terrein weer eerst opnieuw in de armen sluiten. Die uitdaging ga ik graag samen met andere mensen aan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad