Geen kerstmarkt, maar de ecologische stadstuin in Venlo–Zuid krijgt steeds meer vorm

23 december 2021

De kerstmarkt die deze week in de ecologische stadstuin in Venlo-Zuid zou plaatsvinden kon, zoals alle evenementen, niet doorgaan. Jammer, zegt voorzitter Frans Aerdts van de stichting Ecologische Stadstuin Venlo Oud-Zuid. Maar hij kijkt vooral naar wat er het afgelopen jaar allemaal is gerealiseerd. En dat zorgt voor een positief gevoel.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Het was geen fraai gezicht, zo vonden de buurtbewoners in Venlo-Zuid al langer, het circa 2.300 vierkante meter grote, braakliggende stuk grond bij de Onze Lieve Vrouwe Kerk. Het terrein was verloederd en een schuilplaats voor zwervers en drugsdealers. Binnen het buurtcollectief Oud-Zuid opperde Frans Aerdts ruim zes jaar geleden het idee voor de ecologische stadstuin. Het achterliggende idee: duurzaamheid en, zeker in Venlo, cradle to cradle zijn actuele thema’s waar met dit initiatief op kan worden ingespeeld.

Breed benutten
Inmiddels is er veel gebeurd, geeft Aerdts aan. Zo werd er een stichting opgericht, een samenwerkingsverband tussen het bewonerscollectief Oud-Zuid, gemeenschapshuis Ut Tref, Vestiging Wildveld van de Onderwijsgroep Buitengewoon en het kerkbestuur van de Onze Lieve Vrouwe Kerk. “We willen de stadstuin zo breed mogelijke benutten. Voor educatie, als ontmoetings- en als bezinningsplek. Zo kunnen leerlingen van de afdeling groen van Wildveld er aan de slag in de kas.”

Praktijkomgeving
Die kas is een van de blikvangers en inmiddels gerealiseerd. Aerdts vertelt wat er zoal meer is gebeurd. “Allereerst is de ondergrondse infra aangelegd – elektriciteit, water – en dat was veel werk. Er zijn enkele bomen weggehaald en er werd begonnen met de grondverbetering. Tevens is er een vijver aangelegd. De kas bij Wildveld is gedemonteerd en naar hier verplaatst. In verband met de zichtlijn naar de kerk is hij wel 40 centimeter lager gemaakt.” Die kas, zegt Aerdts, is een cruciaal onderdeel van de tuin. “Een praktijkomgeving waarin les wordt gegeven. Hij is opnieuw gepoedercoat, er zit nieuw glas in en hij is geautomatiseerd. Er zit een weerstation in en het klimaat wordt geregeld met behulp van warmtepompen. Verder zijn er naast de kas in de grond twee tanks aangebracht voor hemelwateropvang – zijn die vol dan stroomt het water naar de vijver en daarna een wadi. Er wordt dus nauwelijks gebruik gemaakt van kraanwater. Tevens is er een grondwaterpomp die water oppompt van 12 meter diep.”

Helena Blom
Aan de kas is volgens Aerdts een bijzonder verhaal verbonden. Die is vernoemd naar Helena Blom, een inmiddels overleden buurtbewoonster. “Ze woonde tegenover de school. Leerlingen deden klusjes voor haar en hielpen haar tuin mee onderhouden.” Na haar overlijden, bleek, zegt Aerdts, dat ze een erfenis had nagelaten aan de kerk en de school. Tevens was er een donatie voor de stichting. “Vandaar dat de kas naar haar is vernoemd. Er komt eveneens een beeldje met plaquette,” Hij wijst dan op het hekwerk met toegangspoort dat rondom de tuin is aangebracht. “Gemaakt door leerlingen van de afdeling metaal van Wildveld. Die hebben zich onder meer laten inspireren door de boogramen van het naastgelegen gemeenschapshuis Ut Tref.”

Afstudeerproject
Inmiddels zijn de eerste groenten geplant en onder andere toegepast in gerechten van Resto Van Harte, dat in Ut Tref actief is. Gezonde voeding wordt een belangrijk thema in de tuin, zegt Aerdts die aangeeft dat er allerlei initiatieven rondom positieve gezondheid zullen worden ontwikkeld. “Daar gaan we Ut Tref ook nauw bij betrekken. In hun nieuwe en multifunctionele zaal kunnen bijvoorbeeld lezingen en presentaties worden gehouden. We willen aansluiten bij ontwikkelingen op de Greenport Campus en het initiatief De Gezondste Regio. Verder is er contact met de HAS. Hun leerlingen kunnen hier bijvoorbeeld een afstudeerproject doen.”

Cuypers-kerk
Nu de eerste fase is afgerond wordt fase 2 voorbereid. Waarin ook nog veel te doen is, merkt Aerdts op. Hij legt uit dat er in die fase onder meer een toiletunit wordt geplaatst, dat er een dierenverblijf komt en een houtopslag. Verder wordt het terras van Ut Tref doorgetrokken naar de tuin. “Een van onze belangrijkste doelen is dat het een tuin voor iedereen wordt. We bekijken onder meer of we de kerk aan de zijkant kunnen openstellen voor geïnteresseerde bezoekers, eventueel ook rondleidingen kunnen organiseren. Het is tenslotte een Cuypers-kerk. In de toekomst is de toegangspoort zo lang mogelijk open, van ’s morgens vroeg tot zonsondergang.”

Gedicht
Hij lacht: “Dat is nu nog niet het geval, maar wie er langs loopt, kan in ieder geval het tijdelijk geplaatste gedicht van oud-stadsdichter Herman Verweij lezen die de lezer vanuit het perspectief van de kerstboom aanspreekt. En verder is de tuin nu al het aanzien meer dan waard; een aanwinst voor de buurt. Heel wat beter dan een jaar geleden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad