Gemeente Venlo: daling bijstandscijfers, aantal WW-uitkeringen valt mee, maar wat brengt de toekomst?

4 februari 2021

Ondanks de coronacrisis daalt het aantal bijstandsontvangers in de gemeente Venlo in 2020 voor het vierde jaar op rij. Het aantal WW-uitkeringen liep na januari aanvankelijk snel op, met een piek in mei. Daarna is een gestage daling te zien. “Wat er echter op ons afkomt weten we niet, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld, VenloVanbinnen, gemeente Venlo

Volgens wethouder Alexander Vervoort zijn de positieve cijfers het resultaat van een mix van ontwikkelingen. “Vier jaar geleden zat ruim 3,8 procent van de Venlonaren langdurig thuis, eind 2020 ligt dat percentage op 3,5 procent. In vergelijking met een aantal jaar geleden, zitten we veel dichter op werkzoekenden. We laten hen niet meer los, tot ze aan het werk zijn. Het gemeentelijk Team Werk en hun jobcoaches spelen daarbij een belangrijke rol. Zij gaan ook met mensen die al lang thuiszitten in gesprek om te kijken wat ze kunnen, kennen en willen. En mensen worden op basis van competenties bij bedrijven voorgesteld in plaats van op basis van diploma’s. Hierdoor lukt het de gemeente steeds beter om mensen zonder startkwalificatie te bemiddelen naar werk.”

Gewaardeerd
Hen Schreurs van het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg Onderschrijft de woorden van de wethouder. “We zijn in 2020 ondanks de coronacrisis veelvuldig contact blijven houden met de ondernemers. Bijna net zo vaak als het jaar ervoor. Niet met vragen als hoeveel vacatures hebben jullie, maar door te informeren hoe het gaat, te vragen wat we voor ze kunnen doen. Dat wordt gewaardeerd. En daardoor weten ze ons direct te vinden.”

Aanbodgericht
Schreurs noemt eveneens de veranderde aanpak waardoor ook mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werk vonden. Hij legt uit dat die verandering nog voor corona was ingezet. “We zijn van vraaggestuurd veel meer naar aanbodgericht gegaan. Hebben niet de naar de beperking van iemand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gekeken, maar naar de kwaliteiten, naar waar iemand goed in is. En hebben daar vervolgens heel zorgvuldig passende bedrijven bij gezocht. Pro-actief dus.”

Hart vast
Goede bijstandscijfers dus, maar hoe zit het met de WW-uitkeringen? Schreurs erkent dat toen corona uitbrak hij en zijn collega’s hun hart vasthielden. Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen, zegt hij. “Al liep het in de eerste maanden van de coronacrisis snel op. Van 2094 WW-uitkeringen in januari naar 2680 uitkeringen in mei. Dat bleek vorig jaar de piek. Daarna liep het terug, met 2396 WW-uitkeringen in december.”

Niet te voorspellen
Maar er zal op dit moment zonder meer sprake zijn van verborgen werkloosheid, mensen die nu nog dankzij allerlei maatregelen in dienst kunnen worden gehouden. De vraag aan Schreurs is wat hij verwacht wanneer die regelingen wegvallen. “Dat is bijna niet te voorspellen. Zelf ben ik van mening dat we niet van verwachtingen moeten uitgaan, maar hoe we straks met de situatie omgaan. Neem van mij aan, we gaan niet bij de pakken neerzitten, nee, we pakken het beet.” Natuurlijk, Schreurs houdt rekening met een terugslag. Maar daar wordt nu al op geanticipeerd. “We hebben een nieuwe campagne die we onder meer via social media gaan delen en een gids waarin we ondernemers informeren over hoe hun organisatie anders in te richten, onder meer gericht op het aan het werk krijgen van bijstandsontvangers. Hoe de situatie ook wordt, we gaan zeker profiteren van de goede relaties die we met de ondernemers hebben opgebouwd.”

Spreekwoordelijke tunnel
Alexander Vervoort is naast voorzichtig eveneens optimistisch. “De coronacrisis is nog niet voorbij. Veel ondernemers hebben het mede dankzij steun van de overheid tot nog toe redelijk kunnen redden, maar het eind van de spreekwoordelijke tunnel is nog niet in zicht. Ik sluit niet uit dat ook gemeente Venlo de komende maanden wordt geconfronteerd met een hogere werkloosheid. Maar dan is het wel een gerust gevoel dat we goed georganiseerd zijn om deze mensen weer snel aan een nieuwe baan te helpen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...