Genomineerden bekend: dit jaar wel weer een Lodewijk van der Grinten Prijs

15 september 2021

Vorig jaar kreeg Wout van Eeuwijk van Pure Ingrediënts geen opvolger, maar dit jaar wordt er weer een Lodewijk van der Grinten Prijs uitgereikt, een prijs voor bijzondere, inspirerende Venlose ondernemers. De genomineerden zijn dit jaar: Arthur de Ruiter (AMI BV), Sebastiaan Sanders (Leolux) en Jeroen Rondeel (Blue Engineering).

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Constance Jentjens Fotografie

Voorzitter Peggy Leurs wist het vorig jaar in juni al: de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs (LvdG Prijs) in december ging niet door, zoals ook de voorafgaande bijeenkomsten niet door zouden gaan. Zelfs het kleinschalige alternatief waar ze op dat moment voorzichtig over sprak zou er niet komen. Integendeel, Nederland ging in december in een lockdown.

Thema
Dit jaar is alles anders. Er wordt beetje bij beetje versoepeld; dus kan op 14 december weer een winnaar worden uitgeroepen tijdens een feestelijke avond in Theater De Maaspoort in Venlo. Voor die tijd worden de genomineerden bezocht en beoordeeld door een jury die daarbij speciale aandacht zal hebben voor het thema van dit jaar: duurzaam ondernemerschap.

Genomineerden
Die genomineerden zijn Arthur de Ruiter (AMI BV), Sebastiaan Sanders (Leolux) en Jeroen Rondeel (Blue Engineering). De Ruiter (foto links) werkt al ruim 25 jaar bij AMI BV, waarvan de afgelopen vier jaar als algemeen directeur. AMI is producent van aluminium bouwbeslag en industrials. Hij geeft aan dat “duurzaam ondernemen bij AMI in het DNA zit en geldt als voorwaarde voor een betere en gezonde toekomst. Het respect voor mens en milieu staat voorop bij de ontwikkelingen van AMI.”

Betrokken
Sebastiaan Sanders (foto rechts) is sinds 2012 directeur bij meubelfabrikant Leolux. Het bedrijf ontwikkelt, verkoopt en produceert tegenwoordig vier collecties, voor de consumentenmarkt en de projectmarkt. Over duurzaamheid zegt hij: “Precies maken wat een klant graag wil hebben en daarbij onze ‘voetafdruk’ minimaliseren. Reststromen worden hergebruikt, we betrekken onze grondstoffen uit de regio en daarnaast is Leolux zeer betrokken bij haar medewerkers en de omgeving, onder andere via de groene Leolux campus.”

Betere wereld
De derde genomineerde is Jeroen Rondeel (foto midden) die in 2014 het bedrijf Blue Engineering oprichtte. Dat bedrijf is volgens hem uitgegroeid tot een multidisciplinair engineersbureau, waarbij de samenwerking gezocht wordt tussen de domeinen mechanica, elektronica, software en natuurwetenschappen. Hij zegt dat hij met zijn bedrijf ook als techneut een bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld. “Blue Engineering staat voor ‘een betere wereld op basis van techniek’. Maatschappelijke uitdagingen vragen om een nieuw soort oplossing en deze kunnen we vinden door de evolutionaire antwoorden van de natuur te combineren met moderne technologie.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad