Het ene moment adjudant op een feestende parade, het volgende zzp’er in crisistijd

31 maart 2020

Het kan verkeren, wist Bredero al. Nog maar iets meer dan een maand geleden stonden de straten van Venlo vol feestende vastelaovesvierders, nu zijn ze nagenoeg leeg. Voor Paul Joosten is het contrast net zo groot. Een paar weken geleden adjudant van Jocus’ dreejspan, nu zzp’er in crisistijd. Die wel vastberaden is zijn droom waar te maken.

Tekst: Jac Buchholz: Foto: privé

Venlonaar pus sang, zo kun je Paul Joosten wel beschrijven. Iemand die tijdens zijn carrière volop aandacht heeft voor ‘mens en organisatie’ en actief was in functies die gericht waren op HRM en communicatie. “Ik ben begonnen als trainee bij een bank, maar dat werk lag me niet. Heb vervolgens als HR manager bij onder andere Philips gewerkt. In 2008 verloor ik als gevolg van de crisis voor het eerst mijn baan.” Cru detail: het was een reorganisatie die Joosten zelf mee in gang had moeten zetten.

De ronde mens
Hij ging niet bij de pakken neerzitten en besloot zijn carrièrewensen op papier te zetten. Dat was in 2010. “Op dat moment was ik, met twee opgroeiende kinderen, niet in de gelegenheid die wensen, een eigen adviespraktijk, te realiseren. Ben dus weer in loondienst gegaan.” In 2013 verloor Joosten opnieuw zijn baan, nu als gevolg van een faillissement. Daardoor verdween zijn droom gedwongen door de omstandigheid opnieuw naar de achtergrond. “Tot vorig jaar, toen heb ik wel de stap gezet een eigen adviespraktijk op te zetten.” Een praktijk waar de organisatie, maar vooral de mens centraal staat. Want volgens Joosten is er op dat vlak nog heel wat te winnen. “De mens is in feite rond, wordt geboren als iemand met veel creatieve en innovatieve eigenschappen. Die vervolgens vaak te veel worden ingeperkt, ingekaderd, met regels, procedures; de ronde mens wordt vierkant gemaakt. Dat is een ontwikkeling die we tegen moeten gaan.”

Vastlopen
Volgens Joosten wordt in veel organisaties een beheers- en controle-omgeving gecreëerd. Daar lopen, zegt hij, veel mensen in vast. Met zijn adviespraktijk voor mens en organisatie move wil hij de mensen in een organisatie de ruimte geven om van meerwaarde te zijn, hun natuurlijke kracht en potentieel meer zichtbaar maken. “Organisaties moeten de medewerkers niet zozeer als human resource maar als human being zien. Vanuit die gedachte, uitgewerkt in de vernieuwende management filosofie Human Being Management, ben ik vorig jaar voor mezelf begonnen.”

Intuïtie
Een start volgens een goed uitgewerkt plan. Wat door de huidige crisis flink overhoop wordt gehaald. Joosten laat zich echter niet uit het veld slaan. “Ik doe dit omdat mijn intuïtie me ingeeft dat meer mensgerichtheid in organisaties heel hard nodig is en daar kan ik een waardevolle bijdrage aan leveren. Mensen maken immers hét verschil in organisaties, altijd al, maar zeker nu. Ben ik een echte ondernemer? Ik weet het niet. Een ondernemende zzp’er wellicht. Iemand die toch ook bepaalde zekerheden zoekt, een balans zoekt. Dat wordt nu verstoord. Gelukkig ben ik voorzichtig begonnen. Werk nog van thuis uit, heb nog relatief lage lasten. Feit is dat de ondernemer in me nu wel wordt uitgedaagd en deze situatie me nadrukkelijk dwingt goed naar mezelf te kijken en me verder te ontwikkelen.”

Lokaal
Joosten zegt dat hij, maar ook tal van andere ondernemers, nu ervoor kunnen kiezen in een hoek te gaan zitten en af te wachten of creatief te worden. “Dat laatste is een ondernemer eigen. Ik geloof ook in de veerkracht van de mens, denk dat deze crisis naast een donkere kant ook een lichte kant heeft. Dat zie ik om me heen. Natuurlijk, ondernemers hebben grote zorgen, maar worden ook creatief, er ontstaat saamhorigheid. Zoals de oproep nu vooral bij de lokale middenstand te kopen. Dat ondersteun ik uiteraard. Sterker nog, dat geldt ook voor zzp’ers. Grote bedrijven zijn vaak geneigd kennis van verder weg te halen, bij andere grote bedrijven. Maar die kennis is vaak lokaal ook aanwezig bij zzp’ers; ik roep bedrijven op daar meer oog voor te hebben.”

Lege straten
Hij liep onlangs door de binnenstad van Venlo. Werd overvallen door de lege straten. Straten die hij ruim een maand geleden als adjudant nog vol zag staan met feestende mensen. “Dat raakte me wel, ja. Maar het zorgde ook voor een enorme drive door te zetten. We zitten hier allemaal in, moeten met z’n allen deze moeilijke tijd doorkomen.”

Vastberaden
Zelf zet Joosten zijn plannen vastberaden door, met waar nodig aanpassingen, omwegen. Zijn praktijk staat feitelijk, de instrumenten om organisaties en medewerkers beter te laten functioneren zijn er. “Natuurlijk moet ik mijn adviespraktijk verder doorontwikkelen. Uitgangspunt is dat ik door mensen beter in hun kracht te zetten, organisaties sterker en succesvoller wil maken. Wat is de natuurlijke kracht van een persoon en wat zit er nog aan verborgen potentieel, daar ga ik naar op zoek. Met als resultaat dat je iemand beter kunt inzetten, wellicht op een heel andere manier gaat inzetten. Waardoor de medewerker zich veel  gelukkiger in zijn of haar werk voelt.”

Authentiek
Vanwege de coronacrisis is ook Joosten gedwongen inventief te zijn. Sommige opdrachten worden uitgesteld of vervallen. Bij andere wordt het persoonlijke bezoek vervangen door video conferencing. “Zoals gezegd, we moeten nu met z’n allen creatief zijn.” En zijn plannen voor move adviespraktijk voor mens en organisatie? In zijn draaiboek staat de datum 01-12-2021 als deadline, dan wil Joosten voor zijn praktijk een eigen plek hebben. “Nee, niet in een kantoorpand, maar in een authentiek en sfeervol pand bijvoorbeeld. Met een huiselijke sfeer, rust en warmte, een plek waar mensen zich meteen thuis voelen, ze inspiratie vinden en het vertrouwen en de veiligheid om aan zichzelf te kunnen werken. Waar eventueel ook enkele andere professionals hun werkplek hebben. Met bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte waar we ideeën kunnen uitwisselen of met groepen kunnen werken.”

Enorme hobbel
Vanwaar die specifieke datum en is die nog haalbaar? “12-10-2001 is mijn trouwdag; ik heb iets met nullen, enen en tweeën. De eerste december volgend jaar heeft die eveneens in zich en was een realistische streefdatum. Is dat nog steeds. Mijn plan staat vast, ondanks de enorme hobbel die we nu tegenkomen. Maar zoals gezegd, mijn intuïtie geeft me vertrouwen en richting, mijn streven is realistisch, dus ja, die datum acht ik zeker haalbaar.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...