Hoe leren we de Duitsers beter kennen? En zij ons?

18 februari 2021 | Leestijd: 3 minuten

We wonen op een paar kilometer afstand van elkaar, hebben (deels) een gezamenlijk verleden, maar we kennen elkaar niet echt, Nederlanders en Duitsers. Onder de noemer ‘Studium Generale: Krefeld en Venlo im Gespräch/in gesprek’ vinden er dit jaar onder meer in de Bibliotheek Venlo enkele kennisontmoetingen plaats waarin gezocht wordt naar onze overeenkomsten en verschillen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Bibliotheek Venlo

Voor de jeugd van tegenwoordig is het haast niet meer voor te stellen, maar we keken vroeger (jaren zestig, zeventig) bijna net zoveel Duitse televisie als Nederlandse. Herkenbaarder is het beeld van de vele Duitse kooptoeristen in de Venlose binnenstad, zoals wij Venlonaren vaak in Mönchengladbach of Krefeld te vinden waren. Duitsland is daarnaast onze belangrijkste handelspartner. En Limburg en Nordrhein-Westfalen vormen samen het hart van de Euregio en daarmee Europa, economisch gezien een regio met veel potentie.

Clichés
Toch kennen we elkaar we elkaar niet goed, vandaar die kennisontmoetingen, georganiseerd door de gemeenten Venlo en Krefeld, samen met de Bibliotheek Venlo en Mediothek Krefeld. Yvonne Linssen, communicatieadviseur van de Bibliotheek Venlo, licht het project toe. “Het beeld dat wij van de Duitsers hebben en de Duitsers van ons is lang niet altijd juist. Zo vinden de Duitsers ons vaak ‘locker’ en ontspannen en het beeld wat ze voor de rest van Nederland hebben halen ze met name uit de clichés die we zelf optuigen: Frau Antje, kaas, de tulpen en het Koninklijk Huis.”

Formeel
Ook wij Nederlandse grensbewoners, zegt ze, doen aan beeldvorming die maar deels berust op waarneming en daarnaast op stereotypering. “Wij hebben een hele waslijst aan beschrijvingen van onze oosterburen paraat, van gründlich en arrogant tot formeel en betweterig. Neem de formele manier hoe ze met elkaar omgaan, iets wat je bijvoorbeeld terugziet in het zaken doen. Wij Nederlanders zijn veel informeler. Dan kun je je als ondernemer afvragen wat wel en wat niet kan.”

Spiegelprogramma
Het is volgens Linssen een van de onderwerpen die bij de kennisontmoetingen aan bod komt, maar zo zijn er nog veel meer onderwerpen. Er wordt dan ook gemikt op een heel gevarieerde doelgroep. “Denk onder meer aan historie, onderwijs, politiek en cultuur. En dat steeds vanuit een heel breed perspectief.” Het gaat, legt ze uit, om een spiegelprogramma ofwel ‘Doppelveranstaltung’ waarbij de diverse thema’s steeds tijdens een bijeenkomst in Krefeld én een bijeenkomst in Venlo behandeld worden. “Wel met steeds verschillende sprekers, woonachtig aan beide zijden van de grens, om tot een zo groot mogelijke diversiteit te komen.”

Wederzijds begrip
De sprekers delen hun kennis en ervaring en gaan in op vragen uit het publiek. “Iedere vraag over de Nederlands-Duitse betrekkingen is welkom. Zodat we elkaar beter leren kennen en er meer wederzijds begrip ontstaat.” Linssen geeft aan dat de eerste bijeenkomst op 2 maart plaatsvindt vanuit Krefeld, met gastsprekers Anouk Ellen Susan – public speaker, coach en schrijver van twee boeken waarin de Duitse en Nederlandse mentaliteit centraal staat – en Vincent Pijnenburg – Fontys lector Cross-border Business Development (zie foto). Op 9 maart is Venlo aan de beurt met gastsprekers Janet Antonissen – Fontys docent en intercultureel trainer – en historicus en publicist Ragdy van der Hoek (auteur van Over de grens – Über die Grenze).

Chat
Dat gebeurt gezien de omstandigheden met behulp van live streaming. Linssen hoopt dat bij de bijeenkomsten later dit jaar wel publiek aanwezig kan zijn. Was het dan niet beter geweest om de start van dit project nog enkele maanden uit te stellen? “Dat hebben we al gedaan. Eigenlijk zouden we vorig jaar van start zijn gegaan. Dat hebben we vooruitgeschoven. Nu beginnen we toch, onder andere omdat veel mensen inmiddels ervaring hebben met live streaming.” Ze vertelt dat de het publiek thuis met behulp van een computer of laptop kan meekijken. Ze zien de setting zoals die op beide locaties is opgesteld, met de twee sprekers. Vragen stellen kan via een chat. “We denken dat veel mensen meer willen weten van hun buren van vlak over de grens en verwachten dan ook inspirerende bijeenkomsten met verrassende ‘Wendungen’”, glimlacht Linssen tot slot.

Aanmelden kan via de website van de bibliotheek of door een mail te sturen naar Elly Jacobs en te vragen om een aanmeldlink: ejacobs@bibliotheekvenlo.nl.

De data voor de volgende bijeenkomsten zijn: Op 8 en 15 juni over de verschillen in onderwijssystemen aan beide kanten van grens, 16 en 23 november staat de taalontwikkeling centraal en op 18 en 25 januari 2022 politiek en maatschappij.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Petatte Wiel: “Na 29 jaar strijd zijn we lamgeslagen”

Petatte Wiel: “Na 29 jaar strijd zijn we lamgeslagen”

Komt er na 60 jaar een einde aan een rasecht Venloos bedrijf? Of krijgt Dave Verstappen, huidige eigenaar van Petatte Wiel nog een laatste kans? Bovenop alle onzekerheid over de lange termijn koos de gemeente er eind maart voor om het gebied rondom zijn frietkraam...

VVV-fans organiseren supportactie voor degradatiekraker tegen RKC

VVV-fans organiseren supportactie voor degradatiekraker tegen RKC

Aanstaande zaterdag speelt VVV-Venlo tegen RKC-Waalwijk. Hoewel dit een reguliere competitiewedstrijd betreft, heeft deze degradatiekraker alle facetten in zich van een rasechte finale. Puntverlies in dit duel kan fatale gevolgen hebben voor de Venlose Eredivisieclub....