Hoogste punt Traverse bereikt: lelijk plekje getransformeerd tot door de Maas geïnspireerd wooncomplex

1 maart 2023

Ruim twee jaar geleden waren er alleen nog plannen, vandaag 1 maart werd het hoogste punt bereikt van Traverse, het wooncomplex naast het stadskantoor aan de Eindhovenseweg in Venlo. “Ongekend hoe snel dit is gegaan.” Het streven is dat voor het einde van het jaar de 71 woningen in gebruik kunnen worden genomen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Vertegenwoordigers van Woonwenz, Jongen Bouwpartners, Weski Vastgoed BV, gemeente Venlo en N Architecten zijn samengekomen om het bereiken van het hoogste punt te vieren. “We pakken niet altijd zo groots uit, maar dit is een bijzondere locatie.” Wethouder Tom Verhaegh (Wonen) noemt het een mooi moment omdat het woningaanbod in Venlo verder wordt uitgebreid. “Vanuit het stadskantoor kunnen we goed volgen dat de bouw gestaag vordert. Er zijn hier in de omgeving sowieso recent al enkele wooncomplexen gerealiseerd en de bouw van een luxe woontoren staat in de planning.” Hij prijst de goede samenwerking tussen de partijen. “Ik verheug me erop in de toekomst meer projecten samen te doen.”

Ongekend snel
Directeur Frank van Engelen van Woonwenz wijst eveneens op de goede samenwerking. “Daardoor zijn we in ruim twee jaar tijd van planfase tot hoogste punt van deze nieuwbouw kunnen komen. Dat is ongekend snel.” Met Traverse, legt hij uit, wordt tegemoet gekomen aan de grote vraag op de woningmarkt. “Er komen in totaal 71 woningen, twee derde sociale huur, een derde midden huur. “Dat er een grote behoefte aan sociale huurwoningen is, is al langer bekend. Maar ook wat midden huurwoningen betreft zien we de vraag toenemen.” Op de binnenplaats achter het gebouw worden 65 parkeerplaatsen aangelegd. Ook komen er voorzieningen voor elektrische oplaadpunten. Hoeveel van die punten er daadwerkelijk komen, wordt later ingevuld.

Zware avond
De naam Traverse betekent onder meer oversteek en verwijst naar de ligging bij de stadsbrug over de Maas. In het gebouw, zegt Van Engelen, zijn meer verwijzingen naar de Maas te zien. “Het wordt dan ook een mooi geheel. Al dacht ik bij het zien van het eerste ontwerp dat de architect van tevoren een zware avond had gehad”, voegt hij er lachend aan toe.

Bakkers
Die architect is Peter Claassens van N Architecten. Hij pareert de steek met een glimlach. “Zo zie je maar dat zware avonden ook tot mooie producten kunnen leiden.” Hij noemt zijn beroepsgroep dan bakkers van de openbare ruimte die de omgeving kneden als was het deeg. “We willen zo iets voor een omgeving, deze omgeving betekenen. Als dat gedaan is komen hier mensen wonen. Die op hun beurt weer iets voor de omgeving gaan betekenen.” Hij noemt de gesprekken tussen de partijen in het voortraject bijzonder constructief.”

Brugplan
Bij het ontwerp is Claassens uitgegaan van het omliggende gebied. Nee, het was niet meer het meest fraaie plekje van Venlo, bevestigt hij, ook al was het onderdeel van het prestigieuze Brugplan van architect Klijnen uit de jaren vijftig. Naar dat Brugplan heeft hij echter niet meer gekeken. “We hebben vooral gekeken naar het nu, de huidige situatie met diverse nieuwe gebouwen in de omgeving, en de toekomst, als er nog een woontoren bij de Maas wordt gerealiseerd.” Belangrijk aspect van het ontwerp is de geaccentueerde hoek die de ruimte tussen Traverse en stadskantoor markeert. Ander kenmerk is dat met de verlaging richting de zijkanten eveneens wordt ingespeeld op de naastgelegen bebouwing.”

Maas
In het wooncomplex is volgens Claassens terug te zien dat de Maas als inspiratiebron heeft gefungeerd. “We wilden het gebouw iets subtiels geven. Dat is enerzijds gebeurt met verspringende ramen; die refereren aan de golvende Maas. En we hebben in de gevels onder meer witte stenen verwerkt, als een soort schuimkopjes op het water.”

Met een feestelijke handeling vieren Van Engelen, Verhaegh en Claassens (zie foto) dan het bereiken van het hoogste punt. De toekijkende bouwvakkers belonen het met een waarderend applaus waarna die weer aan de slag gaan. Om het streven te halen dat Traverse voor het einde van het jaar is bewoond.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad