Kelly Ter-Horst. Veel mensen kennen haar als achtergrondzangeres bij artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Nick & Simon en Do. Plotseling werd het echter stil rondom de 48-jarige geboren Tegelse. Even rust pakken, zo liet ze de wereld weten. In werkelijkheid liet Kelly’s stem haar in de steek.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Magdalena Heijting
Lang vond zij het moeilijk om daarover te praten. Maar inmiddels heeft Kelly haar weg weer gevonden. Niet alleen trad ze eind augustus in het huwelijk met Edwin de Haas, tevens werkte ze afgelopen jaar hard aan haar eerste boek. Een kookboek: De Smaak van het Leven. Niet zomaar een bundel vol recepten. Nee, een lijvig werk waarin de eigenaar van het boek zelf alle vrijheid heeft om anekdotes en persoonlijke verhalen op te schrijven, eigen recepten erin te verwerken en foto’s in te plakken of nieten.
Reis door de tijd
Een culinair doorgeefboek. Het concept bedacht Kelly zelf. “Ik hoop met dit boek te verbinden. Dat mensen het bijvoorbeeld doorgeven aan hun kinderen. Iedereen heeft thuis wel een bakje of schriftje met recepten waar de soep van oma, de goulash van vader of die cake van moeder bewaard wordt. Gerechten en lekkernijen waarvan de geur en smaak een mens een reis door de tijd laten maken. Terug naar hun jeugd, een vakantie of bepaalde plek op de wereld. Dit boek biedt de mogelijkheid om alles te bundelen, bewaren, aan te vullen en door te geven aan een volgende generatie of ander geliefd persoon.”
Twee passies
Hoewel het boek al een paar weken via haar eigen website verkrijgbaar is, vindt deze week in Amsterdam de officiële presentatie plaats. Gevolgd door een speciale signeersessie aanstaande zaterdag 2 oktober bij Leo’s Proeflokaal op de Parade in Venlo. Hartje centrum, daar waar ze voor haar vertrek naar de Randstad zelf ook nog woonde. Achter de overstap van een muzikale carrière naar schrijver van een kookboek schuilt een verhaal. Al is het volgens Kelly ook niet helemaal vreemd dat ze nu in de wereld van gerechten, smaken, proeven en genieten terecht is gekomen. “Als jong meisje had ik twee passies: muziek en koken. Mijn vader was kok en mijn moeder had eveneens een liefde voor eten; vooral gezonde en verse voeding. Op onze koelkast hing vroeger een lijstje met E-nummers, de stoffen die worden toegevoegd om de eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Bij ons thuis kwam geen eten uit een potje op tafel. Alles was onbewerkt. Zo maakte mijn moeder heerlijk suddervlees en de lekkerste paella. Zij leerde mij onder andere om van botten, groenten en bouquet garni jus te maken. Mijn moeder hield van puur natuur en wist zo mijn smaak op juiste wijze te ontwikkelen.”
Zonder stem
Ondanks het feit dat bij Kelly de smaak van het goede leven letterlijk en figuurlijk met de paplepel naar binnen werd gegoten, koos ze toch voor een carrière in de muziekwereld. Daarin was ze 22 jaar lang actief. Haar laatste muzikale wapenfeit was een bijdrage aan de koortjes van ‘Nao t Zuuje’ van Lex Uiting. “Het was een fantastische tijd. Je komt bijna alleen maar op plaatsen waar mensen vrolijk zijn en het leven willen vieren. Ik genoot er met volle teugen van.” Echter, plotseling sloeg het noodlot toe. Haar stem liet Kelly in de steek, maar ze vertelde het aan bijna niemand. “Ik zei oververmoeid te zijn en even rust te pakken. De artiesten waarmee ik samenwerkte, waren hartstikke lief voor mij en zeiden: ‘Kelly, neem de tijd voor jezelf. Je bent altijd weer welkom.’ Maar ik wist dat het voorbij was. Dat maakte mij enorm verdrietig en kon er moeilijk mee omgaan. Het was een lastige periode in mijn leven.”
Ocean Drive, Miami
De uitnodiging om centraal te staan in het programma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ (2018) zorgde er echter voor dat ze weer op het juiste pad kwam en een nieuw doel in het leven vond. “Toen ik het verzoek kreeg om mee te doen, was mijn eerste gedachte: maar dat ga ik niet doen. Edwin wist mij echter over te halen; vond dat ik het juist wel moest doen. Het zou tevens een mooi moment zijn om bekend te maken waarom ik gestopt was met zingen. Voor de opnames verbleven we een paar dagen in Miami, de stad waar ik begin jaren negentig gestudeerd had aan de University of Miami.” Op een ochtend liep Kelly alleen over Ocean Drive. Ze had inmiddels diverse goede, persoonlijke gesprekken gevoerd met presentator Jaap Jongbloed. “Zijn vragen hadden mij aan het denken gezet en toen ik daar alleen over Ocean Drive wandelde, ging ik echt terug in de tijd. Terug naar de periode toen ik in Miami studeerde en dacht aan de levensdoelen van toen. Op dat moment wist ik: wie verder wil met zijn leven moet leren loslaten.” Uiteindelijk vertelde zij in het programma nog niet dat haar stem haar in de steek had gelaten, maar daar stond tegenover dat ze weer aan zichzelf begon te werken en de focus op nieuwe uitdagingen ging leggen.
Verbinden
En zo kwam de andere passie van Kelly terug in haar leven: koken. “Al mijn smaakervaringen en recepten wilde ik bundelen in een kookboek. Het moest echter niet het zoveelste kookboek worden. Door het maken van muziek had ik mensen verbonden. Met dit speciale kookboek probeerde ik hetzelfde doel te bereiken. Ieder mens ondergaat een smaakontwikkeling: de eigen ervaringen en herinneringen die je wilt doorgeven en delen. Zo ontstaat een boek dat verandert in een persoonlijk document en waaraan ik ruim twee jaar lang heb gewerkt.” Het gaf Kelly wel de tijd om diverse gesprekken te voeren, onder andere met een uitgever, maar het werd haar snel duidelijk dat ze de regie over het project zou kunnen verliezen. “Alle goede bedoelingen van iedereen ten spijt, maar als ik het uit handen gaf, dan verdween tevens mijn ziel uit het boek. Ik heb dit concept bedacht en wilde het graag dicht bij mijzelf houden. Daarom breng ik het nu zelf op de markt. Ook alle teksten zijn door mij geschreven.”
Culinair doorgeefboek
De hoofdstukken beslaan de diverse levensfases en smaakontwikkeling die veel mensen ondergaan. Vanaf baby naar tiener- en studententijd tot de periode van samenwonen naar de fase waarin mensen zelf de eigen kinderen op bezoek krijgen en complete menu’s gaan bereiden. “Ik heb zelf die fases ook doorlopen. Bij het samenstellen ben ik terug in de tijd gegaan. Wat kookte ik gedurende mijn studentenjaren? Welke gerechten bereid ik nu als vrienden op bezoek komen?” De basis van het boek met diverse recepten is dan wel door Kelly zelf samengesteld, maar degene die het boek in bezit heeft, kleurt de inhoud verder zelf in. “Ik hoop dat het mensen samenbrengt. Dat ze genieten van mijn, maar vooral elkaars maaltijden en dat ze het gesprek aangaan. Over eten, het leven en meer. Diverse recepten zorgen ervoor dat dankzij een goede voorbereiding men op de avond zelf vooral met gasten samen kan genieten van culinaire verrassingen en elkaars gezelschap. ”
Persoonlijk document
Ieder hoofdstuk sluit ze af met het onderwerp ‘Het Tafelgesprek’. Hierin staan vragen of komen momenten voorbij waar de mensen zelf invulling aan kunnen geven. “Waarschijnlijk komen er dan herinneringen en emoties los. Het boek kan namelijk het verhaal van een familiegeschiedenis vertellen. Het is een interactief boek. Dankzij de gerechten van opa, oma, vader en moeder die mensen er zelf in kunnen verwerken. Dat maakt ‘De Smaak van het Leven’ tot een persoonlijk document. Het is overigens ook uitstekend geschikt om cadeau te geven. Aan een zakenrelatie of een goede vriend of vriendin. Daar is met de vormgeving en samenstelling ook echt rekening mee gehouden. Het is een lijvig boek dat uitnodigt om erin te bladeren, te neuzen en het telkens opnieuw weer open te slaan. Van vader op zoon, moeder op dochter, van broer naar zus, van vriendin naar vriendin en van werkgever naar werknemer. Zoals gezegd: ik hoop dat dit boek mensen verbindt. Zeker na de coronaperiode, want die tijd is voor niemand eenvoudig geweest.”
Bijdrage voor de toekomst
Kelly zelf heeft overigens geen broers of zussen. En ook geen eigen kinderen. Dat zette haar vaker aan het denken. “Ik stelde mij wel eens de vraag: Waarom ben ik hier? Wat laat ik de wereld straks na? Volgens mij is dit kookboek een heel mooi idee. Niet alleen om mijn persoonlijk exemplaar ooit door te geven aan mijn bonuskinderen (waarvan haar echtgenoot Edwin de vader is), maar ook gaan hopelijk vele exemplaren van ‘De Smaak van het Leven’ straks generaties lang mee en hebben veel mensen er nu en in de toekomst op eigen wijze plezier aan. Dan is dat mijn bijdrage voor de toekomst en daar ben ik nu eigenlijk best al trots op. Iedereen kan er zijn of haar persoonlijke culinaire levensdocument van maken.” In de voorverkoop zijn inmiddels duizend exemplaren verkocht en veel mensen delen enthousiast hun exemplaar op social media. Foto’s die de komende weken nog vaker te zien zullen zijn, nu het boek komende zaterdag officieel gepresenteerd wordt en op meerdere plaatsen verkrijgbaar is. Kelly is aanstaande zaterdag 2 oktober om 15.00 uur in Venlo aanwezig bij Leo’s Proeflokaal op de Parade om exemplaren te signeren en verkopen. Tevens zal ‘De Smaak van het Leven’ op termijn bij diverse winkels verkrijgbaar zijn.
Bestellen via de website www.desmaakvanhetleven.nl blijft natuurlijk gewoon mogelijk. Dan wordt het boek de volgende dag thuis bezorgd.