Kelly Ter Horst organiseert culinair Moederdagevent: ‘Een bijzondere dag om een nieuwe herinnering te creëren’

22 april 2022

Op dinsdag 24 mei vindt vanaf 14.00 uur bij restaurant Valuas een culinaire en muzikale high tea plaats. Een bijzondere middag in het teken van Moederdag waar verbinden en aandacht voor elkaar centraal staan. Volgens de Venlose Kelly Ter Horst zijn er diverse redenen waarom ze dit event organiseert.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Kelly Ter Horst

“Moederdag is niet voor iedereen een feestdag. Sommige vrouwen waren graag moeder geworden, maar dat is om welke reden dan ook niet gelukt. Anderen zijn hun moeder verloren of hebben er geen contact meer mee. Allemaal pijnlijke redenen. Deze middag is echter voor iedereen om samen te genieten en een nieuwe herinnering te creëren. Dat kan met je beste vriendin(nen), moeder, oma, zus, bonusmoeder of welke geliefde persoon dan ook. Het gaat om het samen genieten en de smaak van het leven te proeven op een unieke locatie langs de Maas.”

Doorgeefboek
Kelly kreeg het idee dankzij haar culinaire doorgeefboek ‘De smaak van het leven’ dat afgelopen najaar verscheen. Ook daarin staat aandacht voor elkaar en het verbinden van mensen centraal. “Het doel van mijn boek is dat mensen hun exemplaar in de loop der jaren doorgeven aan hun kinderen. Iedereen heeft thuis wel een bakje of schriftje met recepten uit een tijdschrift of losse blaadjes waar de soep van oma, de goulash van vader of die cake van moeder op beschreven staan. Gerechten en lekkernijen waarvan de geur en smaak een mens een reis door de tijd laten maken. Terug naar hun jeugd, een vakantie of bepaalde plek op de wereld. Dit boek biedt de mogelijkheid om alles te bundelen, bewaren, aan te vullen en door te geven aan een volgende generatie of ander geliefd persoon. Ja en daarbij gaat het dus om doorgeven, verbinden en genieten. Dat zijn aspecten die voor mij in het dagelijks leven heel belangrijk zijn en daarom ook op 24 mei centraal staan.”

Optimaal genieten
Hoewel Kelly zelf in het rijke bezit is van drie liefdochters, mocht ze nooit het geluk proeven om zelf moeder te worden. Tevens woont haar eigen moeder al jaren in het buitenland en zullen zij elkaar waarschijnlijk tijdens Moederdag niet zien. Het zette haar aan het denken. “Er zijn meerdere redenen,” zo vervolgt ze haar uitleg over de reden om dit culinaire event te organiseren. “Een goede vriendin van mij heeft geen moeder meer. Bij een andere hartsvriendin is de moeder dusdanig ernstig ziek dat ze er geen contact meer mee kan krijgen. Dat is natuurlijk intens verdrietig. Zo zijn er veel mensen die daarom niet optimaal van deze feestdag kunnen genieten. Anderen beleven deze dag misschien weer te vluchtig. Ze gaan snel met een bosje bloemen naar mama of oma, eten een gebakje en vertrekken weer. Pas later, als het niet meer kan, realiseren ze zich hoe bijzonder het kan zijn om dagen als deze samen te mogen vieren. Daarom wil ik op 24 mei uitgebreid stilstaan bij Moederdag en alle aanwezigen de kans geven om optimaal van elkaars gezelschap te kunnen genieten. Zo kunnen ze samen een nieuwe herinnering voor de rest van het leven creëren en even stilstaan om zich te realiseren hoe bijzonder een dag als deze eigenlijk wel niet is.”

Enige en mooiste Moederdagcadeau
Dat bijzondere gevoel kwam volledig bij Kelly tot bloei toen ze afgelopen jaar van haar drie liefdochters met Moederdag een doosje bonbons kreeg met een kaartje waarin volgens haar een ongelooflijk lieve, persoonlijke boodschap stond geschreven. “Dat was het enige en mooiste Moederdagcadeau dat ik ooit gekregen heb,” zo kijkt ze nu met veel trots en een lach op die dag terug. “Tijdens die dag kwam het idee om een middag als deze te organiseren eigenlijk echt tot leven. Ik werd nog meer bewust van mijn eigen situatie, maar ook het gemis dat mijn twee vriendinnen op een dag als deze ervaren.”

Zangeres Do

Proeven op sterrenniveau
Een bijzonder middag dus om een nieuwe herinnering te creëren. Wat mogen gasten verwachten? “Natuurlijk staat het samen genieten en het proeven van de smaak van het leven op 24 mei centraal. Maar dan wel op Michelin sterrenniveau. Het wordt een culinaire high tea met onder andere soep, heerlijke hapjes, mousserende wijn en smakelijke verrassingen als taartjes en friandises. Tevens vertel ik tijdens deze middag over mijn carrière en over het ontstaan van het boek ‘De smaak van het leven’. Daarnaast verzorgt mijn beste vriendin Do een intiem privéconcert voor de gasten. Per twee personen die zich inschrijven geven wij een exemplaar van mijn culinaire doorgeefboek mee. Daarin mag de schenker ter plekke een mooie persoonlijke boodschap schrijven voor de ontvanger. Als klap op de vuurpijl krijgt iedere bezoeker bij vertrek nog een goed gevulde goodiebag mee vol verrassingen van Kayori.”

Een bijzondere middag voor alle gasten, maar ook voor Kelly zelf die dank zij dit event weer even terugkeert naar haar Venlose roots. Een bewuste keuze? Ze lacht en zegt: “Als ik denk aan verbinden en aan mijn thuisbasis dan is dat natuurlijk deze stad waarin ik ben opgegroeid. Telkens als ik hier terugkeer, ontmoet ik zoveel mensen uit het verleden. Dat voelt goed. Eric Swaghoven, eigenaar van Valuas, zei ooit tegen mij dat als ik een geschikte plek zocht om een event te organiseren, hij altijd bereid was om mee te denken. Dat gebeurt nu dus. Valuas heeft natuurlijk een meerwaarde dankzij de prachtige ligging langs de Maas. Mensen mogen na twee jaren vol beperkingen eindelijk weer samen genieten van muziek en culinaire verrassingen. Alles bij elkaar voldoende ingrediënten voor een gedenkwaardige middag.”

Kaarten voor deze culinaire high tea zijn te bestellen via: https://desmaakvanhetleven.nl/moederdag/

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad