Kennis maken met het volledig vernieuwde Océ Museum

13 mei 2022

Het bedrijf dat tegenwoordig Canon heet, naar de huidige eigenaar, begon ooit als Océ. De historie van één van de grootste Venlose bedrijven is vastgelegd in een eigen museum. Dat werd afgelopen periode opgeknapt. Op 21 en 22 mei kunnen geïnteresseerden in het vernieuwde museum kennis maken met de tentoonstelling ‘Beleef de 7 verhalen van Océ’.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Wiel Janssen

Het Océ Museum, 40 jaar geleden door oud-medewerkers opgericht, speelt een belangrijke rol bij het bewaken en presenteren van het erfgoed van het 145 jaar oude bedrijf. Momenteel werken er 45, voornamelijk, vrijwilligers en beschikt het Océ Museum over een groot archief waarin de historie van het bedrijf is vastgelegd. Daarnaast zijn er apparaten die in de loop der tijd zijn gebruikt te vinden. Op die manier wordt de ontwikkeling van de techniek en de groei van het bedrijf in het licht van de veranderende wereld getoond.

7 thema’s
In de tentoonstelling ‘Beleef de 7 verhalen van Océ’ worden de bezoekers aan de hand van 7 thema’s meegenomen op een reis door de tijd. Van boterkleursel tot kopiëren en uiteindelijk het printen. Naast uiteenlopende apparaten, zelfs enkele historische exemplaren van oprichter Lodewijk van der Grinten, toont het museum een nagebouwde apotheek en een honderdjarig blauwdruk lichtraam. Behalve de verre en wat minder verre historie zijn er ook meer recente technische innovaties te zien. Zoals een 2.5D wandprint in hoge en lage resolutie van het beroemde schilderij het ‘Joodse Bruidje’ van Rembrandt.

Verrassende wereld
De tentoonstelling laat zien welke verrassende wereld er schuil gaat achter het hightechbedrijf dat Océ geworden is. Hoe zijn innovaties tot stand gekomen? Welke ontwikkelingen lagen eraan ten grondslag? Was er een wetenschapper met een geniaal inzicht? Welke relatie had het bedrijf met de regio? Op al die vragen geeft het Océ Museum antwoord.Wie daarin is geïnteresseerd kan op 21 en 22 mei, van 13.00 tot 17.00 uur, een kijkje komen nemen in het volledig vernieuwde Océ Museum aan de St.Urbanusweg 17 (poort 35). De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad