Maatregelen coronavirus treffen Venlose evenementen

13 maart 2020

Geen Venloop dit jaar. De Aspergerie, ter promotie van de asperge, werd donderdag op het laatste nippertje afgelast. VVV voetbalt in maart niet meer. Geen voorstellingen in Grenswerk en de Maaspoort de rest van de maand. Bioscopen beperken het aantal bezoekers. Shrek de Musical van Gilde Opleidingen wordt verplaatst. Ook het ‘Greuzele’ zondag gaat niet door en wordt verplaatst. En ga zo maar door. Een korte rondgang.

Tekst: Rob Buchholz, Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Ze moeten een vooruitziende blik hebben gehad. Woensdag, een dag voor de overheid het omvangrijke maatregelenpakket met betrekking tot het coronavirus bekend maakte, was op de site van Gilde Opleidingen al te lezen dat Shrek de Musical in Theater de Maaspoort zou worden verplaatst. Productieleider Jelle Truijen: “We hebben inderdaad alles omgegooid en verplaatsen de voorstellingen naar 8 en 9 juni.” Studenten die dan op stage zijn, zegt hij, komen er speciaal voor terug. “En we plannen tegen die tijd nog enkele repetities in. Het was een abrupte beslissing en we zijn de Maaspoort dan ook zeer erkentelijk voor hun begrip en flexibiliteit.”

Greuzele
“Jammer maar geen ramp”, reageert Sef Gubbels, organisator van het ‘Greuzele’ dat zaterdag en zondag in de Venlonazaal zou plaatsvinden. Ook dat evenement wordt verplaatst, waarschijnlijk naar 6 en 7 juni. “Dat moeten we wel nog kortsluiten met Venlonazaal en techniek.” Natuurlijk is hij wel wat teleurgesteld, zegt Gubbels, maar hij geeft er een positieve draai aan. “We waren er klaar voor, hebben er veel energie ingestoken. Voordeel is dat we ons nu nog wat beter kunnen voorbereiden.”

2 kiër 2
Ook het afscheidsfeest van 2 kiër 2 op zaterdag 21 maart in de Venlonazaal is afgelast. Voor één van de leden, Hay Geritz, is het verplichten afblazen van het afscheid stiekem een voordeel. Geritz werd eind februari geopereerd aan een standbeencorrectie. “Ja, dat zou betekenen dat ik zittend ons afscheidsoptreden moest doen. Dat blijft mij door de maatregelen rondom het coronavirus bespaard. Wanneer we dat optreden wel doen? Wij hebben echt nog geen idee. Laten we eerst alle ontwikkelingen afwachten. Als de maatregelen definitief zijn opgeheven, gaan we met alle partijen om tafel om een nieuwe datum te prikken. Misschien wordt dat pas ergens in het najaar. Ik weet het niet. Maar het betekent wel dat ik dan weer volledig fit van ons afscheid kan genieten.”

Weekmarkt
Vrijdagochtend ontstond veel onduidelijkheid over het wel of niet doorgaan van de weekmarkt op het Nolensplein. Deze was in eerste instantie afgelast, maar het besluit werd later op de dag weer teruggedraaid. Ook de Stoffenmarkt die voor zondag op het programma staat, gaat gewoon door, zo laat Jos van Egmond van de gemeente Venlo weten. Of de onduidelijkheid gevolgen heeft voor de Duitse kooptoeristen en het aantal standhouders? “We kunnen niets anders doen dan afwachten,” aldus John van Boekhold van de frietkraam op het Nolensplein. “We merken de gevolgen van de maatregelen vandaag al. Het is echt rustiger op straat dan op een normale vrijdag. De Duitsers wachten steeds meer af en ook de Nederlanders zijn sinds de persconferentie van gisteren voorzichtiger geworden. Of de Duitse kooptoeristen zaterdag ook thuisblijven? We gaan het zien.”

Maaspoort
Theater de Maaspoort, waar alle voorstellingen van maart zijn afgelast, laat via een woordvoerder weten momenteel druk bezig met het afstemmen van nieuwe voorstellingsdata. “Over welke voorstellingen worden verplaats en welke komen te vervallen valt momenteel weinig te zeggen. Alle actuele informatie delen we via social media en de website. Het informeren van de gasten heeft op dit moment onze prioriteit.” Het Limburgs Museum laat eveneens weten tot eind maart de deuren gesloten te houden. Ook zijn publieksactiviteiten zoals lezingen en cursussen tot eind maart geschrapt.

City Cinema laat weten vooralsnog open te blijven. Wel worden er enkele maatregelen genomen. Zo worden per zaal slechts 50 mensen binnen gelaten. Bovendien vervalt de stoelnummering zodat bezoekers ruim kunnen zitten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad