“Met Brightlands Campus Greenport Venlo onder meer jonge talenten aan deze regio verbinden ”

24 januari 2020 | Leestijd: 3 minuten

Voor veel mensen is het voormalige Floriadeterrein een lap grond die ooit veel geld heeft gekost en waar je nu fijn kunt wandelen. Dat het inmiddels een van de belangrijkste motoren van de regionale economie is, is minder bekend. Campusdirecteur Saskia Goetgeluk geeft uitleg.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Zebra Fotostudio’s

Brightlands Campus Greenport Venlo, zo heet het voormalige Floriadeterrein tegenwoordig officieel. Daarmee is het één van de vier Limburgse Brightlands-campussen – de andere liggen in Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen. Saskia Goetgeluk, sinds mei 2017 directeur van de Venlose campus, schetst alvorens op het belang in te gaan eerst een korte geschiedenis van het terrein. “Tijdens de voorbereidingen op de Floriade waren er ook al plannen voor wat er na afloop met het gebied moest gebeuren. Vast stond dat, in tegenstelling tot eerdere Floriades elders, het terrein een blijvende functie zou krijgen. Er lagen enkele ideeën, maar vanwege de economische crisis konden die niet worden gerealiseerd.”

Kenniseconomie
Enkele jaren geleden, vertelt ze, ontstond vanuit de provincie Limburg en de Universiteit Maastricht het idee voor de Brightlands-formule. Dit betrof vier campussen waar innovatie een grote rol speelt en waar naast ondernemers ook kennis- en onderwijsinstellingen zich vestigen – de gemeente Venlo sloot zich vervolgens bij dat initiatief aan. Dit gebeurde in Venlo in eerste instantie in de twee bestaande gebouwen, de Innovatoren en vooral in de Villa Flora, met agrofood als hoofdthema. “Belangrijk doel is om de kenniseconomie te stimuleren en zo jonge talenten aan de regio te binden, die zich met allerlei aspecten van gezonde en veilige voeding bezig houden, zoals future farming en biocirculaire economie.”

Vleesvervangers
Op basis van vier programma’s wordt de campus verder ontwikkeld: kennisontwikkeling, business development, onderzoek en talentontwikkeling. Goetgeluk: “Bij kennisontwikkeling of innovatie kijken ondernemers naar een bepaald probleem of uitdaging. Neem het vervangen van vlees. Dat vraagt om onderzoek met daarin allerlei aspecten zoals de inhouds- of voedingsstoffen van de vervanger zelf. Hoe voedzaam en gezond is dat? Maar ook vragen als: gaan mensen wel over op het eten van vleesvervangers; hoe zit dat met psychologie of het gedrag of de smaak?

Smaakcentrum
Er is nu, vertelt ze, een smaakcentrum in de maak: ‘Test en Taste center’. “Zoiets is er in de regio nog niet. We gaan consumenten uitnodigen om deel te nemen aan smaakpanels, om smaaktesten te doen. Bedrijven kunnen er eveneens gebruik van maken, maar bijvoorbeeld ook een instelling als VieCuri. We merken dat er veel belangstelling is voor het smaakcentrum. Dat gaat een rol spelen in het bereiken van ons doel, deze campus een autoriteit op het gebied van gezondheid en gezonde en veilige voeding te maken. Er zijn inmiddels dan ook twee hoogleraren van de Universiteit Maastricht – die hier ook een onderzoekslab heeft – aan de campus verbonden, door de leerstoel jeugd en gezonde voeding.”

Kokkerelli
Goetgeluk wijst dan op Kokkerelli/Kids University for Cooking – een van de eerste partijen die zich in de Villa Flora vestigde – waar kinderen op een educatieve maar ook leuke manier leren over gezonde voeding. “Zo zijn er de afgelopen jaren allerlei initiatieven bij gekomen. Die komen hier met elkaar in contact, delen kennis en bundelen krachten.” De komende jaren moet dat verder groeien, merkt ze vervolgens op. Ze noemt de nieuwbouw waarmee in februari wordt begonnen, een investering van ruim 22 miljoen euro, gefinancierd door de provincie en gemeente Venlo. “Maar ons programma zal eveneens verder worden uitgebreid. Daarnaast zullen we de samenwerking versterken met de andere Brightlands-campussen, maar tevens met campussen in bijvoorbeeld Duitsland en België. Onze centrale ligging is daarbij een voordeel en eveneens het feit dat we als jonge campus heel flexibel zijn.”

Uniek
Tot slot, het wandelgebied, blijft dat? Ze lacht: “Jazeker, dat mooie park maakt ons uniek, mensen kunnen de campus op, zonder pasje, dat zie je niet veel. Sterker nog, als ze hier zijn laat ze dan ook Villa Flora binnenwandelen, die is deels openbaar. Kunnen ze zien hoeveel dynamiek en bedrijvigheid hier heerst, hoe bijzonder deze plek in de regio is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes en de  oneindige reeks van scheten

Containertuintjes en de oneindige reeks van scheten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen De ondergrondse afvalcontainer, daar ging het opeens over. Jarenlang zo’n ding voor de deur gehad. Nou ja, bijna voor de deur. Handig als de vuilnis moest worden weggebracht; ik hoefde maar een paar meter te lopen. ’s Zomers...

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo...