Met het Venlose bedrijf ECOR op weg naar een recyclebaar interieur

22 november 2019

Geen meubels en interieurs met spaanplaat of mdf-onderdelen meer, maar met volledige recyclebare panelen, gemaakt van restmateriaal, dat is het doel van het onder meer in Venlo gevestigde bedrijf ECOR. Daarvoor gaat ECOR een samenwerking aan met DSM-Niaga en diverse meubelfabrikanten.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: ECOR

Twee problemen: mensen zonder fatsoenlijk dak boven het hoofd en volop afval langs de wegen. Dat zag ECOR-oprichter Bob Noble ooit tijdens een vakantie in Zuid-Amerika. Maar wat als je van dat afval nu eens materialen maakt voor de bouw van huizen, zo was zijn gedachte. Het was de basis voor ECOR en ook ECOR in Venlo, vier jaar geleden opgericht, volgt die denkwijze, vertelt sales manager Gerard Paanakker. “We maken van biologische reststoffen gerecyclede en recyclebare producten, waaronder panelen.”

Een plus een is twee
Die panelen vormen een belangrijk onderdeel van het nieuwe initiatief van ECOR: het produceren van recyclebare interieurs en meubels. Het idee ontstond toen ECOR-ceo Eric Logtens tijdens een conferentie medewerkers van Niaga, een business unit van DSM, ontmoette. Paanakker: “Zij produceren een circulaire lijm. Voor Eric was op dat moment een plus een al snel twee.” Beide partijen starten in februari van dit jaar een testfase die in de zomer werd afgerond. Vervolgens werden afspraken gemaakt over de productie. Bedoeling is om de 2,5 millimeter dikke ECOR-panelen te verlijmen met Niaga-lijm, legt Paanakker uit. “Dan ontstaat een soort multiplex, maar wel duurzaam. Een vervanging voor MDF en spaanplaat.

Twee manieren herbruikbaar
Dat product wordt vervolgens vooral in interieurs en meubels toegepast. Daarom is inmiddels contact gelegd met fabrikanten als Royal Auping, Canary Company, Cartoni Design, Concourse, INTOS, König+Neurath, Occony, Triboo en Zwartwoud. “Het bijzondere van de panelen is dat ze dus van biologisch restmateriaal worden gemaakt en dat ze na verloop van tijd op twee manieren herbruikbaar zijn”, geeft Paanakker aan. “Door te refurbishen, dus de oude toplaag te verwijderen en vervangen door een nieuwe. Of door het paneel te shredderen en het restmateriaal opnieuw te gebruiken. Op die manier willen we een bijdrage leveren aan het uit de wereld helpen van mdf en spaanplaat. Met ons product gaan we op weg naar duurzame meubels en interieurs.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad