Micha Schwachöfer kan passie voor koffie nu kwijt in eigen bedrijf

29 juli 2020

Dat hij ooit zelfstandig ondernemer zou worden, stond al op jonge leeftijd vast. Hij ontdekte ook al jong zijn passie voor koffie. Die twee aspecten combineert Micha Schwachöfer (37) nu als franchise-ondernemer van Fortune Coffee in Venlo waar hij koffie, koffieautomaten en bijbehorende ingrediënten levert aan bedrijven en verenigingen in de regio.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Fortune Coffee

Hij was er helemaal klaar voor, begin maart. Tot de lockdown Micha Schwachöfer dwong pas op de plaats te maken. “Dat was wel even schrikken. Ik was net twee weken bezig, was volop aan het acquireren en toen viel bijna alles stil.” Hij ging niet bij de pakken neerzitten en maakte van de nood een deugd. “Ik ben via social media volop in beeld gebleven. Heb daarnaast de bedrijfsvoering aan de achterkant helemaal in orde gemaakt. Over dingen waar je geen controle over hebt kun je je wel druk maken, maar dat heeft geen zin, zo heb ik geleerd.” In mei, zegt hij, trok de handel voorzichtig aan, wat zich in juni en juli verder doorzette. “Nu is het weliswaar bouwvak, maar ik kan gelukkig weer volop bezig zijn.”

Koffie verbindt
Even terug in de tijd. Als jongetje van een jaar of vijf dronk Micha al de koffie van zijn moeder op. “Die zei dat koffie niet goed voor me was, maar dat viel wel mee, denk ik.” Wat hem onder meer fascineerde was het sociale aspect. “Alle grote mensen dronken koffie, verstandige oudere mensen, dat fascineerde me. Koffie verbindt mensen ook.” Later ging hij zich eveneens interesseren in het traject dat voorafgaat aan dat kopje koffie, “Van de plantage, het transport tot de bereiding, elk aspect moet goed gaan om tot echt lekkere koffie te komen.”

Barista-opleiding
Toch koos hij door omstandigheden in eerste instantie niet voor een baan waarbij koffie centraal stond. Hij ging aan de slag bij Vodafone in Venlo. Eerst als adviseur en assistent-manager in de winkel, later als accountmanager voor de kleine zakelijke markt. Na enkele jaren kwam Micha vervolgens terecht bij beej Benders. Hij had toen al een aantal barista-opleidingen gevolgd. “Dat was net in de periode dat dat concept werd opgezet. Het pand aan het Nolensplein moest nog worden ingericht. Ik heb dat hele traject mee doorlopen, zette onder meer de koffieafdeling mee op en was verantwoordelijk voor diverse andere afdelingen. Veel geleerd, onder meer van Geert Benders die een soort mentor voor me was.”

Horecazaak
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en de wens om zelfstandig ondernemer te worden bleef sterk. Hoewel hij na beej Benders nog kortstondig twee andere banen had, besloot Micha zich dan ook op dat ondernemerschap te oriënteren. “Feitelijk wilde ik in Venlo een horecazaak starten; het ondernemersplan lag al klaar. Toen kwam Fortune Coffee voorbij. Normaal gesproken heb ik niet zo veel met die formules, maar ik besloot de uitnodiging voor een gesprek toch te aanvaarden. Ik kende ze namelijk uit de tijd dat ik bij Vodafone werkte. Toen maakten ze een goede indruk op me.”

Op de koffie
Die indruk van toen werd tijdens de kennismaking bevestigd, geeft Micha aan. “Het is een bedrijf dat staat voor kwaliteit en voor een persoonlijke benadering – dat laatste vind ik heel belangrijk. Zo kwam de directie van Fortune tijdens de kennismakingsronde gewoon bij ons thuis op bezoek, op de koffie, zeg maar.” Wat ze hem voorlegden, sprak Micha dusdanig aan dat hij besloot de plannen voor een horecazaak te laten voor wat ze waren en voor Fortune te kiezen. “Zoals gezegd, onder meer vanwege dat persoonlijke karakter. Ik breng niet alleen iedere paar weken koffie bij mijn klanten, ik heb ook de ruimte een band met ze op te bouwen, de klant echt centraal te stellen.”

Paplepel
Dat laatste, vertelt Micha aan het einde van het gesprek, heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn grootouders waren zelfstandig ondernemer en runden een supermarkt, zijn vader heeft een eigen kaashandel. “Hij is ook absoluut een mentor voor me, heeft me veel advies gegeven. Ja, natuurlijk had hij graag gezien dat ik zijn zaak zou overnemen. Maar hij begrijpt dat ik uiteindelijk zelf een keuze moest maken. Dat was voor de koffie, want daar ligt nu eenmaal mijn passie.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad