“Niet stilzitten maar nieuwe concepten bedenken”

28 september 2020

De evenementensector is een van de branches die door de coronacrisis keihard wordt getroffen. Merken ze ook bij het Venlose Laserforum, gespecialiseerd in lasershows. Afgelopen weekend konden ze voor het eerst sinds maart weer hun kunnen vertonen. Een evenement dat naar meer smaakt.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Oscar Wiedemeijer

De meeste Venlonaren kennen Laserforum van een van de vele evenementen waar het bedrijf bij is betrokken. Zoals de show op het Stadhuis vanwege het jubileumjaar van Vastelaovesgezelschap Jocus, de felgroene stralen over de skyline van Venlo of de producties in Theater de Maasport zoals de opening- en slotshow voor de Lodewijk van der Grintenprijs. Maar in maart hield het opeens op voor eigenaren Michael en Dennis Thiesen, nadat de lockdown was ingegaan. “We kregen al heel vroeg het bericht dat de Zwarte Cross werd gecanceld. Toen wisten we, dit is serieus. Daarna volgde de ene na de andere afzegging, zoals het hier in Venlo georganiseerde festival Stereo Sunday.”

Eerdere crisisperiodes
Ja, vertelt Michael, er zijn eerder crisisperiodes in het bijna veertigjarige bestaan (Laserforum werd door hun vader opgericht, red.) van het bedrijf geweest. “Zoals de bankencrisis, in 2008. Maar toen konden we wel doorgaan met onze activiteiten, ook al kwamen er minder opdrachten. Nu mag er niets.” Maar niets doen zit niet in hun aard, geeft hij aan. “Nee, we zijn niet stil gaan zitten, maar hebben nagedacht over nieuwe concepten. Hebben gekeken naar wat binnen de beperkingen toch mogelijk was.”

In de picture
Dat werden in eerste instantie streamingsessies met muzikanten, iedere vrijdag, zaterdag en zondag. “We beschikken over een studio waar we opdrachtgevers shows laten zien. Daar lag sowieso een stukje ongebruikt potentieel omdat we vaak ook digitaal, op afstand werken. We besloten om die studio op een andere manier in te zetten.” Vooral om in de picture te blijven, merkt Michael op, financieel was er niet veel aan te verdienen. “Maar het begon te kriebelen, we wilden iets doen. We hebben een netwerk met artiesten. Die kwamen naar onze studio voor een optreden. Met publiek, ja, geheel afgestemd op de maatregelen. En de kijkers thuis.”

Keverberg
Naast de muzikanten beschikt Laserforum over een netwerk met creatieve partijen die eveneens in de evenementenbranche actief zijn. Daar werd in de afgelopen maanden, toen bleek dat er op beperkte schaal weer evenementen mochten plaats vinden, mee overlegd hoe toch weer aan de slag te gaan. Dat gebeurde uiteindelijk afgelopen weekend bij Kasteel de Keverberg in Kessel. Daar verzorgde Laserforum samen met een aantal partners een show met de naam ‘The Revival’, naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van het tot vergader-, trouw- en feestlocatie herbouwde kasteel.

Baron Frits
Michael vertelt dat ze met hun shows vaak aan ‘story telling’ doen en dat historische locaties als De Keverberg daar heel geschikt voor zijn. “We zijn via via in contact gekomen met de directeur van het kasteel. Toen we vernamen dat het in de huidige hoedanigheid vijf jaar bestaat, zijn we meteen gaan kijken of we daar met een show iets moois van konden maken.” Die vond dus afgelopen weekend plaats. Een gecombineerde laser-, vuurwerk- en muziekshow waarin de laatste bewoner van het oorspronkelijke kasteel, baron Frits, als vertellende geestverschijning een hoofdrol speelde. Michael glimlacht: “Het was mooi om na al die maanden weer iets te doen, ondanks de regen en het feit dat er maar beperkt publiek aanwezig mocht zijn. We hebben er met 20 mensen keihard aan gewerkt en het was even als voor de afkondiging van de lockdown.”

Daadkracht
Hoe het nu verder moet weet hij echter niet. De huidige ontwikkelingen vindt Michael verontrustend en er zijn meer vragen dan antwoorden. Maar stilzitten en afwachten is er zoals gezegd niet bij. “We beschikken over veel daadkracht. Dus gaan we nadenken over nieuwe ideeën. Wat we bij De Keverberg hebben gedaan, kan ook op andere aansprekende locaties. En zo zijn er meer plannen. De coronacrisis heeft ons hard geraakt. Maar hopelijk kijken we er over een tijd op terug als een periode waar we ons met veel creativiteit doorheen hebben geslagen en die ons een aantal nieuwe concepten heeft opgeleverd.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...