Nieuw Manresa: over nieuwbouw, een verdwenen retraitehuis, een verstopte bunker en een Lourdesgrot

10 april 2020

Aan de oostzijde van Venlo, op de plek waar bijna een eeuw lang Huize Manresa stond, zijn nu de voorbereidingen aan de gang voor het nieuwbouwproject Nieuw Manresa, bestaande uit 71 woningen. Niet alle sporen uit het verleden zijn er echter verdwenen. Wie goed zoekt, ontdekt nog een bunker en Lourdesgrot.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Wikipedia, Hauzer & Partners, VenloVanbinnen

De plannen om in het bosrijke gebied aan de Casinoweg woningen te bouwen, stammen uit het begin van deze eeuw. Toen werd ook het retraitehuis Huize Manresa gesloopt. “Ja, ontzettend jammer”, vindt Bas van der Zanden van Hauzer & Partners, het bedrijf dat als makelaar is betrokken bij het nieuwbouwproject. “Het huidige project wordt uitgevoerd door ontwikkelaar Venterra. Maar er zijn de afgelopen twintig jaar meer partijen met plannen voor deze locatie geweest. Een van hen besloot het retraitehuis te slopen. Zijn verdere plannen zijn echter niet doorgegaan.”

Eduard Cuypers
Huize Manresa was een in de Traditionalisme-stijl gebouwd, kasteelachtig klooster dat in 1908 in gebruik werd genomen. Het ontwerp was van de hand van Eduard Cuypers, neef van de befaamde Roermondse architect Pierre Cuypers. Het lag, zo toont Van der Zanden, op de steilrand, in wat destijd Park Manresa werd genoemd en waar ook de even verderop gelegen Don Boscokerk deel van uitmaakte. Tot 1950 woonden er Jezuïeten, daarna werd het retraitehuis en bezinningscentrum. Behalve de kerk zijn nog twee getuigen uit het verleden bewaard gebleven, zo zal Van der Zanden tijdens een rondleiding over het terrein laten zien.

Middensegment
Op dat terrein vinden momenteel grondwerkzaamheden plaats. Met de bouw van woningen wordt in mei begonnen. Het gaat om 42 appartementen, 24 grondgebonden woningen en vijf vrije kavels. “Het zijn koopwoningen die inmiddels op enkele na allemaal zijn verkocht. De vrije kavels zijn eveneens verkocht en de appartementen gaan in de verhuur via Wonen Limburg Accent. De huurprijs zal in het middensegment komen te liggen, want daar is in de gemeente Venlo veel vraag naar”, legt Van der Zanden uit.

Vleermuizen
Hij wijst op het groene karakter van het gebied, dat ook behouden blijft. “Ja, er is groen verdwenen, maar dat wordt elders in dit deel van Venlo in een tweemaal zo groot oppervlak gecompenseerd. Verder zijn er maatregelen genomen om de fauna zo weinig mogelijk te verstoren. Denk aan protocollen gericht op de in het gebied aanwezige vleermuizen. Daar wordt in de toekomst eveneens de straatverlichting op aangepast. Ook de vogels die hier verblijven, willen we zo veel mogelijk behouden, onder meer door een ruime hoeveelheid nestkastjes op te hangen. Voor het behoud van de fauna, ook als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.”

Huize manresa in de beginperiode


Amsterdamse School

Hij vertelt dat de architectuur van de woningen een moderne variant op de Amsterdamse School is. Wat onder meer is terug te zien in het strakke lijnenspel en de details in het metselwerk. Nieuw Manresa krijgt een duurzaam karakter, gasloos, met onder meer zonnepanelen, warmtepompen en een WTW-installatie. “Eigenaren van de huizen die dat willen kunnen dat pakket verder uitbreiden met onder meer extra zonnepanelen.”

Bunker en Lourdesgrot
Veel groen dus rondom de woningen, met in die bosrijke omgeving nog twee bijzondere bouwwerken, laat Van der Zanden zien. Het ene is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. “Die is op een gegeven moment dichtgegooid en ligt bijna verborgen; je ziet nog net een klein deel van de ingang. Er wordt nu nagedacht over een andere bestemming. Dan kun je bijvoorbeeld denken om de bunker geschikt te maken voor vleermuizen.” Het andere bouwwerk ligt aan de rand van het gebied – een Lourdesgrot die betere tijden heeft gehad. “De bedoeling is om die op te knappen zodat het weer als een plek van stilte en bezinning kan fungeren. Dat past wel in deze rustgevende omgeving. En sluit aan bij de vroegere functie van dit gebied.”

Voorkant van de bijna geheel verborgen bunker


Afronding

Van der Zanden geeft tot slot aan dat hij verwacht dat de woningen tegen de zomer van 2021 klaar zullen zijn. “Daarna wordt het gebied verder ingericht. Dat zal waarschijnlijk volgend jaar later in de zomer zijn afgerond.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad