Nieuwbouw Brighthouse: “campus gaat mede de toekomst van Venlo bepalen”

11 februari 2020

Villa Flora en de Innovatoren stonden er al; nu verrijst er een volgend gebouw op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Dat is Brighthouse. Op 12 februari is de officiële bouwstart.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Brightlands Campus Greenport Venlo

Het nieuwe gebouw, met kantoren en laboratoria, zal in de toekomst onderdak gaan bieden aan startups, ondernemers, kennisinstellingen en onderzoeksinstituten die zich op de campus willen vestigen of daar al gevestigd zijn en willen uitbreiden. In de twee bestaande gebouwen is daar geen ruimte meer voor, die zijn nagenoeg vol.

Kopie
Brighthouse vraagt om een investering van ruim 18 miljoen euro, bijeen gebracht door de gemeente Venlo en de provincie Limburg. De kosten worden gedrukt door gebruik te maken van ervaringen bij Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, waar eerder twee Brighthouses werden gebouwd. Ruud van Heugten, directeur Campus Vastgoed Greenport Venlo: “Telkens opnieuw het wiel uitvinden is niet innovatief. Kopiëren betekent lagere kosten, minder kans op fouten en snellere bouw. Daardoor kunnen we al medio 2021 over dit gebouw beschikken.”

Verbindend
Saskia Goetgeluk, directeur Brightlands Campus Greenport Venlo, wijst op het belang van het nieuwe gebouw voor de verbindende rol van de Brightlands Campus: “Op de campus komen bedrijven en kennisinstellingen samen op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming en biocircular economy.” Dat leidt, zegt ze, tot het ontstaan van unieke kansen om gezamenlijk innovatie te versnellen. Ze verwacht dat de Brightlands campus met deze voorzieningen haar positie in de regio zal versterken.

Volgende stap
Gedeputeerde Hubert Mackus wijst op de enkele jaren geleden uitgesproken ambities om de Venlose campus uit te laten groeien tot ‘place to be’ voor innovaties in gezonde en veilige voeding. “De bouw van het Brighthouse is de volgende stap binnen die ontwikkeling.” De Venlose wethouder Erwin Boom ziet in de ontwikkelingen een bevestiging dat het Venlose bedrijfsleven en de campus naar elkaar zijn toegegroeid. “Alle betrokken partijen hebben het volste vertrouwen dat de campus mede de toekomst van Venlo en de regio gaat bepalen.”

Brighthouse, dat vijf verdiepingen gaat tellen, wordt gebouwd achter de Innovatoren.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad