Nieuwbouw Sloterbeekstraat maakt gebied weer af

15 april 2021

In de loop der jaren hebben veel, in de ogen van tal van Venlonaren, lelijke plekken in Venlo een veel mooier karakter gekregen. Bij veel van die transformaties was, en is, woningcorporatie Woonwenz betrokken. Zo ook nu, op de open plek aan de Sloterbeekstraat waar in het verleden het M&M-gebouw stond. Daar realiseert Woonwenz een appartementencomplex met 28 woningen. Kwaliteit en duurzaamheid zijn twee belangrijke uitgangspunten.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Woonwenz

Lelijke plekken in Venlo, de Venlonaar kon er jaren geleden heel wat opnoemen. Bezoek je die locaties nu, dan is er veel veranderd. Woonwenz was vaak betrokken bij die transformaties. Neem de ooit als heel onaangenaam ervaren Keizerstraat en zie hoe het nu een toplocatie, een ietwat verborgen parel in de Venlose binnenstad is. Met de Dominicanenkerk die in een cultuurpodium veranderde en het naastgelegen klooster dat onder meer een woonfunctie kreeg.

Aangename woonomgeving
Woonwenz was ook een van de eerste partijen die aan de slag ging met de transformatie van Q4. Inmiddels zijn er al diverse projecten gerealiseerd en staat met Aan de stadsmuur een volgende op stapel. Directeur Frank van Engelen (foto links) wijst vervolgens op de monumentale panden die een nieuwe bestemming kregen en daardoor voor de stad bleven behouden. Zoals het Nedinsco-complex, het voormalige Bondsgebouw, de Rijks HBS en het aansprekende Metropole. “Deze monumenten bepalen de identiteit van een stad, geven er meerwaarde aan. Zorgen voor een aangename woonomgeving. Door lelijke plekken op te knappen en ze vaak een woonfunctie te geven voldoen we aan onze hoofdtaak woningen te realiseren en versterken we tevens de leefbaarheid.”

Impuls
Dat is ook het geval met de nieuwbouw aan de Sloterbeekstraat. Met 28 appartementen wordt niet alleen aan de woningbehoefte voldaan, het gebouw geeft de omgeving tevens een impuls, geeft teamleider projecten Marcel Mooren (foto rechts) aan. “Het M&M-gebouw en daarna die open plek waren de buurt, maar ook ons een doorn in het oog. Nu maken we het gebied weer af, krijgt het een mooie uitstraling.” Hij legt uit dat het enige tijd heeft geduurd voordat duidelijk was wat met de plek zou gebeuren. “Nadat in 2010 het M&M-gebouw was afgebroken, was de situatie anders dan nu. De wet- en regelgeving rondom het spoor maakte herontwikkeling lastig. Toen er later meer mogelijk was hebben vervolgens samen met de gemeente zorgvuldig naar een goede bestemming voor de lange termijn gekeken.”

Artist impression nieuwbouw Sloterbeekstraat

Klankbordgroep
Frank van Engelen vult aan dat er in de afgelopen jaren onderzoek werd gedaan waarbij naar diverse opties werd gekeken. Ook deed Woonwenz enkele grondaankopen. “We hebben in die omgeving veel bezit en zoals Marcel aangeeft, we wilden de plek een passende, fraaie bestemming geven. We hebben van meet af aan veel overleg gevoerd met de gemeente. Verder is er op een gegeven moment ook een klankbordgroep met omwonenden geformeerd zodat met hun input rekening kon worden gehouden.”

Parkeerplaats met groen
Dat heeft geleid tot het ontwerp van een drie verdiepingen hoog complex, met een toren van zeven verdiepingen. Van Engelen: “Alle appartementen hebben twee slaaplamers, zodat ze duurzaam zijn en geschikt voor meerdere doelgroepen: starters en kleine gezinnen, maar ook ouderen.” Mooren vult aan dat de voorkant van het complex aan de Sloterbeekstraat komt te liggen. “Daar komen eveneens de balkons. De galerij om de woningen te bereiken komt aan de achterzijde. Daar is eveneens een parkeerplaats met groen voorzien. Er staan al bomen en we gaan bomen bijplanten.”

Schets nieuwe situatie

Ideale locatie
Het gebouw wordt gasloos en energieneutraal. Op het dak komen zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. Daardoor zullen de energiekosten laag zijn, maakt Van Engelen duidelijk. “We berekenen die kosten voor de installaties overigens niet door in de huurprijs; die komt onder de huurtoeslaggrens te liggen en er komt geen energieprestatievergoeding bovenop.” Ook de ligging, zegt hij, maakt de nieuwbouw heel aantrekkelijk. “De locatie is ideaal, heel dicht bij de binnenstad.”

Marcel Mooren merkt op dat de bodem al is gesaneerd. “De verwachting is dat we begin 2022 met de bouw – waarvan Bouwbedrijf van Wijnen hoofdaannemer is – kunnen starten.” Frank van Engelen sluit af met de opmerking dat hij blij is dat Woonwenz opnieuw een locatie in Venlo kan verfraaien. “Zoals aangegeven hebben we dat al op meerdere plekken in Venlo gedaan. Niet ver van deze plek vandaan bijvoorbeeld ook het voormalige Slachthuis. We maken Venlo zo weer een beetje aantrekkelijker.”

Een lelijke plek verdwijnt

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad