Over de grens: “De Duitsers zien ons als een beetje lomp en bot”

28 april 2022

Het Venlose bedrijf Sormac, bouwer van machines voor de groenteverwerking, is al decennialang actief in Duitsland en heeft sinds 2019 een belang in Foodcons GmbH & Co KG uit Viersen. Daarmee werd het directeur Bert Haffmans nog maar eens duidelijk dat er, hoewel we buren zijn, nog altijd grote verschillen zijn tussen de Nederlanders en de Duitsers. “De Duitse cultuur is echter wel in beweging.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Jurgen van Hoof

Sormac werd ruim 100 jaar geleden opgericht en bedient tegenwoordig twee markten, de retail en de foodservicebranche. Bert Haffmans: “Onze machines bewerken groente zodanig dat ze panklaar kunnen worden geleverd, een combinatie van vers en gemak.” Haffmans, eerder directeur van Pentair Haffmans – producent van meetapparatuur voor bierbrouwerijen – maakte in 2003 de overstap naar Sormac. “We zijn internationaal georiënteerd. Zo zijn we bijvoorbeeld al sinds de jaren tachtig actief in de VS en hebben daar inmiddels een vestiging. Duitsland is voor ons ook altijd een zeer interessante markt. Reden om in 2019 een belang te nemen in Foodcons, gespecialiseerd in innovatieve snij- en stanstechnieken voor de groente- en fruitverwerking.”

Akte voorlezen
Daardoor leerde Haffmans de Duitse markt nog beter kennen. “Ik heb er gestudeerd en er veel contacten opgebouwd. De afgelopen jaren heb ik nog nadrukkelijker de verschillen opgemerkt die er zijn tussen Duitsers en Nederlanders. Duitsers gaan bijvoorbeeld heel precies met de regels om, waar wij losser zijn. In Nederland geldt het opportuniteitsprincipe, in Duitsland het legaliteitsprincipe.” Hij noemt als voorbeeld de gang naar de notaris toen er in Duitsland grond werd gekocht en er bouwplannen waren. “Dat is een behoorlijk lang traject waarbij een akte nog helemaal wordt voorgelezen. Wat het ook moeizaam maakt, is dat veel nog niet is gedigitaliseerd. De digitale infrastructuur is achtergebleven. Kijk niet gek op van een handgeschreven envelop.”

Contant
Hij noemt dan het wegennet, ooit Duitslands trots, nu verouderd. “Bij werkzaamheden aan de weg is die Duitse gründlichkeit ver te zoeken.” De mobiele netwerken zijn er nog lang niet zo geavanceerd, merkt Haffmans dan op. “En ze zijn nog heel erg op contant geld gericht. Waar hier het ene bankkantoor na het andere sluit, zie je daar nog veel bankkantoren, ook in de kleinere kernen. Tja, is dat goed of niet?”

Signaal
Natuurlijk hebben de Duitsers ook zo hun op- en aanmerkingen over de Nederlanders, weet Haffmans. “Ze vinden ons een beetje lomp en bot. Daarin mogen we ons best wat aanpassen. Ik doe dat in ieder geval graag. Zal bijvoorbeeld niet als eerste vragen of we ‘u’ of ‘jij’ zeggen. Doe ik dat wel, dan geef ik daarmee een signaal af en zet mijn gesprekspartner min of meer voor het blok het minder formeel te houden.” Zeker onder de jongeren ziet Haffmans wel een cultuurverandering aan de andere kant van de grens. “Die zijn wat losser.”

Bilinguaal onderwijs
Een terugkerend thema in de Nederlands-Duitse samenwerking is altijd de taal. Volgens Haffmans zou daar veel meer aandacht aan mogen worden besteed. “Momenteel staat het er wat dat betreft niet zo goed voor. Het onderwijs in onze regio moet daarmee aan de slag en de gemeente mag er bijvoorbeeld best wat druk op zetten. Duits is de grootste taal in Europa. In mijn tijd als voorzitter van de Kamer van Koophandel heb ik ook ingezet op bilinguaal onderwijs. Bij Fontys gaat veel in het Engels maar Duits als voertaal daarnaast zou logisch zijn. Ze hebben er alles voor in huis en hun lector grensoverschrijdend zakendoen Vincent Pijnenburg zou een prima wegbereider zijn. Economisch en marketingtechnisch is het ook zeer interessant. Zet de punt van een passer in Venlo en maak een cirkel van zo’n honderd kilometer en je hebt een gebied waar drie keer zo veel Duitsers dan Nederlanders wonen.”

Versmelting
Haffmans ziet de grensregio als een gebied waar de versmelting tussen beide landen het beste kan beginnen. Want, zegt hij, in die grensregio is er al veel onderling contact en liggen de beste mogelijkheden zaken te initiëren. “Op landelijk vlak is dat veel lastiger, vanwege de logge bureaucratische systemen die ook nog eens verschillend zijn. Sommige dingen verander je dan ook niet een-twee-drie. Zoals het belastingsysteem, zoals de twee verschillende pensioensystemen. Zoek dus naar zaken die makkelijker op elkaar kunt afstemmen, die je makkelijker kunt veranderen. Begin bijvoorbeeld eens met de taal, daar liggen meteen al grote kansen. Laten we daar eens praktischer mee omgaan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad