Peggy Leurs nieuwe voorzitter Lodewijk van der Grinten Prijs: nog meer een wow-effect bereiken

3 december 2019

Op dinsdag 10 december vindt in Theater de Maaspoort voor de tiende keer de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs plaats. Dat gebeurt voor het eerst onder voorzitterschap van Peggy Leurs. Die in ieder geval één uitdaging voor de toekomst ziet.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Constance Jentjens

Of ze op de koffie wilde komen bij de burgemeester, zo was het verzoek afgelopen voorjaar aan Peggy Leurs, directeur van Tuincentrum Leurs. Waarom, was haar reactie. Dat leggen we je dan wel uit, kreeg ze te horen. “Dat was dus de vraag of ik de nieuwe voorzitter wilde worden van de stichting Lodewijk van der Grinten Prijs, de organisatie achter de ondernemersprijs. Ik voelde me zeer vereerd, maar heb wel even moeten nadenken, onder meer met het oog op mijn drukke agenda. Als ik het doe, zei ik, dan wil het wel goed doen, aan de verwachtingen voldoen. Dus heb ik me er in verdiept, met toenmalig voorzitter Mike Noldus gesproken en besloten ‘ja’ te zeggen.”

Volle Maaspoort
Gevraagd naar hoe ze zichzelf als voorzitter zou willen beschrijven, noemt ze begrippen als inspirator, motivator en vooral verbinder. “Dat wordt dan ook een van mijn taken, ik word de link tussen de commissies, ondernemers en founders van de prijs.” Die founders zegt ze, zijn Océ, de gemeente Venlo, Ondernemend Venlo, de LLTB en MBK-Limburg, die ooit allemaal hun eigen ondernemerswedstrijd organiseerden. “Had je vijftien genomineerden en vijf winnaars. Ruim tien jaar geleden werd besloten om daar één ondernemersprijs van te maken voor heel Groot Venlo. Dat zorgt voor meer aandacht en impact.” Iets wat inmiddels is bewezen want de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs vindt ieder jaar plaats in een volle Maaspoort.

Verwondering
De genomineerden zijn dit jaar (zie eerder artikel) Frans Cremers van Cremers Coolcare, Wout van Eeuwijk van Pure Ingredients en Guus Treuen van Marcelissen Food Processing Machinery. Toen Leurs ze benaderde om ze van hun nominatie op de hoogte te stellen, zorgde dat voor nogal wat verwondering. “Omdat ze niet wisten dat ik de nieuwe voorzitter was. Wat komt die doen? Je kon het bijna van hun gezichten aflezen.” Ze heeft er nog duidelijk napret over, om vervolgens te benadrukken dat zij geen enkele stem heeft in de verkiezing. “Maar ik volg wel alles op de voet, kijk bij de nominaties mee of het om gelijkwaardige kandidaten gaat. En bij de bedrijfsbezoeken door de jury let ik scherp op of overal dezelfde procedure wordt gevolgd.”

Dilemma
Wat is de betekenis van de prijs eigenlijk voor de genomineerden en zeker voor de winnaar? “Het laat zien dat je als ondernemer iets voor de Venlose bedrijvigheid betekent, dat je een meerwaarde hebt.” Ze merkt op dat meer aandacht genereren voor de aantrekkelijkheid en veelzijdigheid van het Venlose bedrijfsleven een van de uitgangspunten van de stichting is. “Rondom de nominaties, de bedrijfsbezoeken en de uitreiking zijn we bijvoorbeeld heel actief met persberichten en berichtgeving op social media. Betrekken het onderwijs er ook nauwer bij. Zo willen we jongeren laten ontdekken dat je in Venlo een hele interessante carrière kunt opbouwen.” Dan een klein dilemma voor de nieuwe voorzitter. Wie er volgende week ook wint, het zal een mannelijke winnaar zijn. Voor de tiende keer op rij. Waar blijven de vrouwen? Ze lacht: “Laat ik het zo stellen, op dat vlak ligt zeker een uitdaging. Misschien moet ik de vijf partijen aansporen eens wat nadrukkelijk op zoek te gaan naar vrouwelijke kandidaten in hun achterban.”

Invloed
Aan het eind van het gesprek laat Leurs weten dat ze de lijn die onder voorganger Mike Noldus werd gevolgd grotendeels zal handhaven. En als we tijdens de prijsuitreiking volgende week toch zoeken naar de invloed van Peggy Leurs. “Ik wil tijdens dat evenement nog meer inzetten op verrassen, op het wow-effect. Tijdens het officiële programma en daarna tijdens het borrelen. Het moet een avond worden waarvan mensen denken: daar wil ik volgend jaar zeker weer bij zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad