Pilotproject op maat: Hagerhof-Oost wordt aardgasvrij

15 januari 2020

Hagerhof-Oost wordt de eerste aardgasvrije wijk van Venlo. Dat maakten wethouder Marij Pollux (Duurzaamheid, GroenLinks) en directeur Frank van Engelen van woningcorporatie Woonwenz dinsdag 14 januari bekend. Ook zullen er diverse maatregelen worden genomen in het kader van de klimaatadaptie.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, gemeente Venlo

Onder meer naar aanleiding van het in Parijs afgesloten klimaatgedrag, maar ook vanwege het sluiten van de aardgasvelden in Groningen staan Nederlandse gemeenten voor de opgave de CO2-uitstoot stap voor stap terug te dringen en alternatieven voor aardgas te zoeken. De gemeente Venlo kiest daarbij, vertelt wethouder Pollux, voor de Venlose aanpak, die uitdaging aangaan door zich met andere partijen te verbinden. “In dit geval Woonwenz, omdat ze veel bezit in het gebied hebben, circa 450 woningen, ongeveer de helft van het totale aantal. Ook Enexis sluit aan.”

Verscheidenheid
In de wijk Hagerhof-Oost – het gebied tussen Tegelseweg, Hagerhofweg, Sportpark Hagerhof en de Van Nijvenheimstraat – liggen ruim 900 woningen en daarnaast scholen, winkels en bedrijven. Waarom is er specifiek voor deze wijk gekozen? Pollux: “Vanwege de verscheidenheid. Diverse types woningen en daarnaast ook allerlei andere bebouwing. De kennis die we opdoen kunnen we bij andere wijken eveneens toepassen. Daarnaast zijn er in het voortraject nog diverse andere criteria voorbij gekomen.” Ze legt uit dat het project ook allerlei maatregelen behelst gericht op klimaatadaptie. “Denk aan het ontkoppelen van regenpijpen van de riolering, om overbelasting bij forse buien, zoals die er steeds vaker zijn, te voorkomen.”

Lagere woonlasten
Frank van Engelen geeft aan dat Woonwenz graag een rol speelt in het project. “We zijn een van de duurzaamste woningcorporaties van Nederland, hebben op dat vlak al de nodige ervaring. Die nemen we mee in dit project.” Hij vertelt vervolgens dat de maatregelen de huurders geen geld gaan kosten. “Er komt geen huurverhoging en op den duur krijgen onze bewoners te maken met lagere woonlasten.” Van de particuliere eigenaren wordt wel een investering gevraagd, maar volgens Pollux gaat de gemeente op allerlei manieren ondersteunen en onderzoeken welke zaken gesubsidieerd kunnen worden. Van Engelen: “Daarnaast kunnen we bekijken of ze kunnen aansluiten bij zaken die wij collectief inkopen zodat ze mee kunnen profiteren van eventuele kortingen.”

Meedenken, meepraten
Kan een particuliere bewoner ‘nee’ zeggen tegen de ingrepen die de komende jaren moeten worden uitgevoerd? “Eventueel wel”, antwoordt Pollux, maar uiteindelijk moeten we allemaal onze bijdrage aan duurzaamheid leveren en aansluiten bij een project als dit lijkt me dan beter.” Pollux en Van Engelen leggen dan uit dat ze de bewoners nadrukkelijk bij het project willen betrekken. Dat begint diezelfde avond al, met een bijeenkomst. “We gaan de mensen vragen mee te denken, mee te praten. Er komen werkgroepen, we gaan events organiseren; het moet een heel dynamisch proces worden, uniek voor Nederland.”

Pilot
Het project zal zo’n 8 tot 10 jaar gaan duren, is de eerste verwachting. Wanneer het daadwerkelijk van start gaat is niet te zeggen, maar op korte termijn wil men de eerste werkzaamheden gaan uitvoeren. “We starten met allerlei kleinere ingrepen.” Over de totale kosten is evenmin veel te zeggen. “Het is een pilot, veel zal gaandeweg duidelijk worden. Al zijn er natuurlijk wel kaders gesteld.” Pollux zegt tot slot dat het veel om maatwerk zal gaan. “We gaan per situatie, per gebied kijken wat de beste oplossing is. En die oplossingen kunnen we dan weer meenemen naar volgende wijken. Wat dat betreft hebben we een hele opgave voor ons.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad