Plantaardige kwark

14 december 2019 | Leestijd: 2 minuten

Columns: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Het komt regelmatig voor, zo vertelde burgemeester Antoin Scholten afgelopen week tijdens de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs, dat hij mensen van buiten de regio door Venlo leidt. Die niet zelden aangeven aangenaam verrast te zijn door de stad. Door bijvoorbeeld de kwaliteit en kwantiteit van de bedrijvigheid – aan de ene kant mooi, aan de andere kant laat het zien dat Venlo nog te bescheiden is.

Ook onlangs, ging Scholten verder, tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan Venlo was er sprake van verbazing. De koning ontdekte dat Venlo, in tegenstelling tot andere grensgebieden die hij had bezocht, geen krimpregio is. Integendeel, sprak de burgemeester, jongeren zijn goed vertegenwoordigd.

Dat is mooi want we hebben niet voor niets het gezegde ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Dat bleek ook eerder die avond. Opeens zo maar vier vrouwelijke ondernemers op het podium, studentes aan de Venlose vestiging van de Universiteit Maastricht. Om een nieuw product te presenteren, Oat it, een plantaardige kwark. Dat ze ontwikkelen als onderdeel van hun opleiding. Ze hebben er inmiddels een Nederlandse studentencompetitie mee gewonnen en gaan het nu op de markt brengen, of vermarkten zoals dat in jargon heet.

Toen ze gevraagd werd hun product kort te pitchen voor een zaal vol ondernemers, lees mogelijke investeerders, ging ze dat goed af. Want ja, het bekende ‘gat in de markt’ kwam voorbij, maar ook wat dat gat dan was. Mensen willen best gezonder leven, minder vlees, vegetarisch, veganistisch. Maar het moet wel lekker zijn, stelde het viertal. En dat is Oat it, gaven ze aan.

Als dat vermarkten slaagt, gaat wie weet op een dag wel heel Nederland, heel Europa aan de Oat it. Zoals dat al het geval is met de halal producten van het Pure Ingredients van Wout van Eeuwijk, later op de avond winnaar van de Lodewijk van der Grinten Prijs. Die vind je in tal van supermarkten en foodzaken door heel Europa.

Misschien treden de studentes op een dag in de voetsporen van Van Eeuwijk, wat de ondernemersprijs betreft althans. Laten we hopen dat het tegen die tijd niet alleen de gewoonste zaak van de wereld is dat in Venlo bijzondere producten worden gemaakt, maar vooral dat iedereen dat weet. In Venlo en ver erbuiten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Goed nieuws?

Kulinaire: Goed nieuws?

Een beetje vreemde kop boven deze column wellicht, in een tijd dat goed nieuws schaars is. Maar net zoals ik zijn er ongetwijfeld een hoop andere mensen wel eens aan toe, aan goed nieuws. Maar waar moet je dan aan denken als je het over goed nieuws hebt. Dan zul je...