Resto Van Harte: Eten als bindmiddel

14 januari 2020

Zo’n 10 jaar is Resto van Harte inmiddels in Venlo gevestigd, onder meer in buurthuis Ut Tref in de Hendrikxstraat. Bij Resto Van Harte kunnen gasten een of twee keer per week terecht voor een betaalbaar, gezond driegangenmenu. Naast het eten is ook veel aandacht voor het sociale aspect. Ruim 20 vrijwilligers leiden samen met professionele koks alles in goede banen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Resto Van Harte

“Die vrijwilligers, die zouden wel wat meer bij alle initiatieven mogen worden betrokken, die zijn ons kapitaal”, begint Hein van der Kroft, Restomanager in Venlo. Een van die vrijwilligers, Marian Verbunt, knikt. “Wij kunnen met onze kennis zonder meer bijdragen aan een goed verloop van de evenementen die hier plaatsvinden.” Zonder vrijwilligers, stellen de twee, zou Resto Van Harte niet bestaan.

Gezond driegangenmenu
Resto Van Harte is een landelijk initiatief dat 16 jaar geleden in Den Haag ontstond en tegenwoordig op veel plekken in Nederland te vinden is. Geen eigen locaties, vertellen Hein en Marian, maar locaties met een professionele keuken zoals een buurthuis als Ut Tref. “Ons uitgangspunt is om daar gasten een of twee keer per week voor 5 of 7,50 euro een gezond driegangenmenu aan te bieden. Dat kunnen mensen uit de buurt zijn, maar ook van wat verder weg. Vroeger waren dat vooral mensen die alleen woonden, ouderen vaak, op zoek naar gezelligheid. Nu is het breder – gemiddeld hebben we zo’n 50 bezoekers. Gasten vinden het leuk elkaar hier te treffen. Het eten is dan het bindmiddel.”

Vriendengroepen
Een trefpunt is Resto Van Harte dus zonder meer ook. Volgens Hein zijn er in de loop der jaren diverse vriendengroepen ontstaan. Daarnaast is er de samenwerking met andere instellingen en evenementen. “Neem de Roze Zaterdag vorig jaar. Wij waren betrokken bij dat grote ontbijt voor 700 mensen. Rondom het eten kunnen we ook een thema organiseren. Bijvoorbeeld over gezonde voeding. En tegen de tijd dat de Passiespelen beginnen hebben we een ‘laatste avondmaal’.” Zijn er eventueel sprekers, zegt hij, dan moeten die echter niet te lang aan het woord zijn. “De mensen komen vooral om met elkaar te kletsen.”

Vrijwilligers
Naast vrijwilligers lopen in de bediening en in de keuken ook geregeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee. Hein: “We werken bijvoorbeeld samen met het UWV. Zorgen dat mensen hier ervaring kunnen opdoen. Zodat ze na verloop van tijd weer naar een reguliere baan kunnen overstappen. In 2018 zijn zo acht jongeren doorgestroomd.” De vrijwilligers werken over het algemeen veel langer bij de Resto, merkt Marian op. “Het merendeel is al jaren actief, soms al ruim tien jaar, en je kunt altijd een beroep op ze doen. Waarom? Omdat het dankbaar en leuk werk is. Het is altijd gezellig. Zelf doe ik hier ook alweer acht jaar vrijwilligerswerk.”

Proefdraaien
In Venlo is Resto Van Harte behalve in Ut Tref ook actief in het Blariacum College in Blerick, in De Bekkerie in Boekend en sinds kort in Tegelen, in de voormalige Brasserie De Nieuwe Munt. “Daar zijn we aan het proefdraaien”, geeft Hein aan. “Bovendien ondersteunen we en organiseren we ook soms eenmalige eetbijeenkomsten en en begeleiden we soortgelijke initiatieven zonder dat er meteen een Resto Van Harte-vlag aan hangt.”

Marian en hij wijzen tot slot op het continu zoeken naar samenwerking met andere partijen. “Met zorginstellingen en banken, bijvoorbeeld, maar met de Voedselbank bekijken we eveneens hoe we elkaar kunnen ondersteunen. Ook zijn wij continu op zoek naar nieuwe verdienmodellen en samenwerking met professionele commerciele partijen. Subsidies en fondsen zijn natuurlijk belangrijk maar we willen daar niet voor honderd procent van afhankelijk zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad