Rode Kruis Venlo zoekt z’n draai in evenementloze zomer

29 juni 2020

Geen ondersteuning bieden tijdens de Zomerparkfeesten dit jaar. Het is maar een van de vele evenementen in de gemeente Venlo waar de leden van het Rode Kruis regio Venlo normaal gesproken op de achtergrond aanwezig zijn. In plaats daarvan assisteren ze onder meer bij de coronateststraten van de GGD. Ook op andere vlakken blijven ze actief. Maar het is wel allemaal net wat anders.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Ted Boots

Het Rode Kruis werd ruim 150 jaar geleden opgericht door de Zwitserse bankier Henri Dunant; de Venlose afdeling bestaat sinds 1914 en is gevestigd in de voormalige brandweerkazerne aan de Nijmeegseweg. Net zoals in de rest van de wereld is haar taak noodhulp bieden bij ongevallen en calamiteiten. “Dat kan bijvoorbeeld ambulancehulp zijn, het verzorgen van lichtgewonden, maar eveneens ondersteuning bieden bij zoiets als de bosbrand enkele weken geleden bij Herkenbosch”, vertelt woordvoerder Funs Jacobs. “We hebben daar de evacuatie van inwoners begeleid en 16 sporthallen ingericht als opvangplek. Momenteel assisteren we bij de coronatestraat van de GGD. Enkele leden worden bovendien opgeleid om te gaan ondersteunen bij het grote bron- en contactonderzoek.”

Vergoeding
Een andere taak van het Rode Kruis is aanwezig zijn bij evenementen om indien nodig noodhulp te bieden. Een taak die al een tijdje stil ligt, geeft Jacobs aan. “Een van de laatste evenementen waar we bij aanwezig waren was begin maart de Berden Voorjaarsrun. Een week later ging de lockdown in.” Het Rode Kruis biedt alleen al in de gemeente Venlo EHBO-ondersteuning bij een kleine 100 evenementen. In totaal zo’n 3.500 uren, maakt Jacobs duidelijk. “Daar krijgen we normaal gesproken een kleine vergoeding voor. Want ja, we zijn wel een vrijwilligersorganisatie maar hebben wel bepaalde kosten zoals materialen. Die kosten lopen door.”

Collecte
Ook een andere bron van inkomsten valt nu deels weg, zegt hij. Dat is de collecte tijdens de vorige week gehouden ‘Week van het Rode Kruis’. “In die week laten we ons wat nadrukkelijker zien, gaan we normaal gesproken rond met de collectebus. Maar door alle maatregelen rondom het coronavirus hebben we daar dit jaar vanaf gezien. Wel collecteren we digitaal.” Verder zijn ook de EHBO-lessen tijdelijk stopgezet. “Daar verwachten we binnenkort weer mee te kunnen beginnen.”

Hulpverlenend en sociaal
Vanuit de locatie Venlo zijn 4 chauffeurs, 3 teamleiders en 10 noodhulpverleners actief in een gebied tussen Gennep en Echt. Zoals aangegeven bestaat het team uit vrijwilligers die kunnen worden opgeroepen via een pager. Welke kwaliteiten moet je hebben om lid van het Rode Kruis-team te worden? “In feite is het niet zo moeilijk. Je moet beschikken over een hulpverlenend, sociaal karakter. De opleiding begint met een uitgebreide EHBO-cursus. Vervolgens doe je praktijkervaring op bij evenementen. Leer je omgaan met de portofoon en dat soort zaken. Dan is er een vervolgtraining waarbij je leert hoe te handelen bij calamiteiten.”

Opstarten
Nadat er enkele versoepelingsrondes hebben plaatsgevonden kijken de leden van het Venlose Rode Kruisteam volgens Jacobs alweer vooruit naar de toekomst. “Zoals gezegd zijn we druk bezig om op zeer korte termijn weer EHBO-cursussen te organiseren. Onlangs zijn we al voorzichtig gestart met de herhalingslessen voor onze eigen vrijwilligers. Die vrijwilligers worden de komende tijd tevens bijgeschoold voor de nieuwe veldnorm evenementenhulpverlening die op 1 januari 2021 ingaat. Dus ja, we zijn weer op aan het starten zodat zodra er een aanvraag komt we meteen aan de slag kunnen.”

Doneren aan het Rode Kruis, klik hier.

Vrijwilliger worden bij het Rode Kruis? Meld je aan of vraag meer informatie via venlo@rodekruis.nl.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad