Saar aan Huis nu ook in Venlo: als extra mantelzorg nodig is

10 december 2019

Nu ouderen steeds vaker en langer in de vertrouwde omgeving blijven wonen, neemt ook de vraag naar aanvullende mantelzorg toe. Partners kunnen soms overbelast zijn en kinderen hebben het vaak te druk om dagelijks bij de hulpbehoevende vader of moeder langs te gaan.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Het is daarom goed te weten dat er een service als Saar aan Huis bestaat. Een organisatie die aanvullende mantelzorg biedt zodat senioren, maar eigenlijk iedereen die door fysiek of psychisch ongemak niet in staat is de volledige regie over het eigen leven te voeren, extra hulp kan krijgen. Sinds 1 november kent ook Venlo een vestiging van Saar aan Huis. Judith Selle is de drijvende kracht die zorgvragers en aanvullende mantelzorgers aan elkaar koppelt.

Eigen ervaring
Bijna 20 jaar lang was zij actief in de commerciële dienstverlening, maar ze zocht een nieuwe uitdaging. “Ik werkte bij ABN Amro maar wilde mijzelf verder ontwikkelen. Bij voorkeur in een andere richting waarbij ik nog meer iets voor anderen kon betekenen. In mijn functie bij de bank kwam ik in contact met mensen tijdelijk met hun hypotheek in betalingsproblemen kwamen. Daar was ook een vorm van hulp bieden nodig. Bovendien heb ik zelf ervaring als mantelzorger. Toen een collega mij vertelde dat ze bezig was met de opleiding om Mantelzorgmakelaar te worden, klonk mij dat als muziek in de oren. Dat was precies de uitdaging die ik zocht.”

Nieuwe carrière
De ervaringen die Judith zelf als mantelzorger had opgedaan in combinatie met de kennis die ze tijdens de opleiding vergaarde, bleken de perfecte opmaat naar een nieuwe carrière. “In de Limburger stond een artikel over Saar aan Huis; een organisatie in 2013 opgericht door Sabine Blom van Assendelft. Er waren bijna 30 vestigingen verspreid over heel Nederland, maar nog niet in de regio Venlo. Het paste precies in mijn toekomstplannen.”

Klantgerichte zorg op maat
Vanuit haar eigen ervaringen weet Judith dat mantelzorgers overbelast kunnen raken. Daarom is het volgens haar goed voor familieleden om te weten dat deze dienst bestaat. “Wij doen eigenlijk alles, behalve medische zorg verlenen. Het kan gaan om het huishouden, koken, boodschappen doen, meegaan naar een (huis)arts, samen eten, naar het theater of gewoon om iemand gezelschap te houden. Kinderen en andere familieleden wonen niet altijd in de buurt of zijn om andere redenen niet op elk moment beschikbaar. Dan is het goed te weten dat een Saar aan Huis uitkomst kan bieden. Het is klantgerichte zorg op maat. Als ik potentiële Saars op gesprek krijg, bespreken we allerlei aspecten. Ook hun hobby’s. Stel dat iemand goed is in handwerken en een dame op leeftijd zoekt iemand om dat samen te doen, dan is die persoon het juiste maatje voor de cliënt. Een zorgvrager en een Saar moeten vanzelfsprekend bij elkaar passen.”

Dagelijkse sleur doorbreken
Judith benadrukt dat het overigens niet alleen ouderen zijn (met bijvoorbeeld dementie) die naar een Saar zoeken. “Mensen uit allerlei leeftijdsgroepen kunnen zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan gezelschap. Iemand is slecht ter been of leeft door andere klachten geïsoleerd. Dan is een Saar aan Huis een ideale oplossing. De ervaring leert dat door onze aanwezigheid de huisarts wordt ontlast. Mensen voelen zich prettiger, minder eenzaam en hebben dus vanzelf minder klachten. Met twee bezoekjes in de week kan iemands dagelijkse sleur al doorbroken worden. Bij onze eerste groep cliënten horen wij al terug dat ze echt uitkijken naar de komst van hun Saar. Er is tenslotte toch niets mooiers dan om voor een ander iets te betekenen. Als wij bij iemand een glimlach op het gezicht kunnen toveren, is dat het mooiste compliment.”

Saartje
De naam Saar aan Huis is overigens niet zonder reden gekozen. Saar is afkomstig van Saartje, de toegewijde huishoudster uit de tv-serie Swiebertje. Zij stelde orde op zaken en zorgde voor rust, regelmaat en reinheid. Dat is precies waar ook deze Saars voor staan. Kan iedereen een Saar worden? “In principe wel, maar we richten ons vooral op 45+. Ik merk dat vooral mensen met een verleden in de zorg zich bij ons melden. Het is een soort betaald vrijwilligerswerk. Maar wij zijn wel streng bij de selectie want deze taak heeft vooral met vertrouwen te maken. Daarom werken wij bijvoorbeeld met een eigen gedragscode en verzorgen trainingen en workshops. Een Saar is behulpzaam, oplossingsgericht, warm, liefdevol en begrijpt wat er nodig is. Wie aanvullende mantelzorg zoekt, mag zich bij mij melden, maar ook mensen die deze taak op zich willen nemen. Wij kunnen snel schakelen en mensen aan elkaar koppelen.”

Judith Selle is bereikbaar via 06 – 86 89 51 71/077-2061919 of via judith.selle@saaraanhuis.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad