“Sociaal aspect krijgt veel aandacht tijdens verhuizing bewoners flats Hogeweg/Craneveldstraat

3 februari 2022

Woningcorporatie Woonwenz is van plan de flatgebouwen met in totaal 69 woningen aan de Hogeweg en Craneveldstraat in Venlo te slopen en vervangen door nieuwbouw. Momenteel verhuizen de bewoners van die flats naar een nieuw onderkomen. Een hele operatie waarbij het nodige komt kijken; tevens is er sprake van tijdelijke verhuur van de leeggekomen flats, tot de sloopplannen definitief zijn.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De flatgebouwen, gebouwd in de jaren zestig, zijn sinds de jaren tachtig in het bezit van Woonwenz. Buurtcoördinator Gé Derks van Woonwenz, die het gehele verhuistraject begeleidt, vertelt dat uit regelmatige schouwen van de technische dienst bleek dat er steeds meer aan de woningen schortte. “Op een gegeven moment komt van de techneuten het signaal: let op, er zit iets aan te komen dat meer omvat dan regulier onderhoud. Dat bleek ook in dit geval. Op zo’n moment kom ik in beeld om met de bewoners in gesprek te gaan. Er is dan nog niets beslist. We houden een enquête waarin we over uiteenlopende zaken vragen stellen en bieden de bewoners eveneens de mogelijkheid ons te bevragen.”

Gehorig
Zowel de bevindingen van de technici als die uit het bewonersonderzoek worden volgens Derks normaal gesproken tijdens een bewonersbijeenkomst gedeeld. “Vanwege corona was dat nu niet mogelijk dus hebben we de mensen per brief geïnformeerd.” Hij geeft aan dat geluidsoverlast een van de grootste problemen van de gebouwen is. “De woningen zijn heel gehorig. Ook de energetische maatregelen worden als onvoldoende beschouwd. Technisch gezien zijn onder meer de riolering en verwarming een probleem.” Tegenover de negatieve aspecten stonden eveneens een aantal positieve bevindingen, zegt Derks. “De ligging onder meer, vlakbij de stad en allerlei voorzieningen. En de flinke omvang van de woningen.”

Weinig begeleiding
Op basis van alle onderzoek kwam de directie van Woonwenz tot een verhuisbesluit. Daarmee is nog geen sprake van sloop, maakt Derks duidelijk. “Zolang de nieuwe plannen voor deze locatie nog niet helemaal rond zijn, is sloop niet aan de orde, al zal dat uiteindelijk wel gebeuren.” Wel moeten alle bewoners naar een andere woning worden begeleid. Een complex traject, aldus Derks. “Niet voor alle mensen overigens. Sommigen pakken hun boeltje en zijn weg. Die hebben weinig begeleiding nodig.”

Reünie
Die verhuizingen begonnen vorig voorjaar en zijn nog volop aan de gang. Derks: “Anderen hebben er meer moeite mee. Die kost het moeite een nieuwe plek te vinden waar ze zich thuis voelen. Of die hebben moeite met alle rompslomp. Het sociale aspect krijgt dan ook veel aandacht. Als buurtcoördinator begeleidt en ondersteun ik de mensen zo optimaal mogelijk.” Een belangrijk deel van de bewoners heeft inmiddels onderdak gevonden in de even verderop gelegen Teuniswijk, waar een nieuwbouwproject plaatsvindt. “Het leek daar op een gegeven moment wel een reünie.”

Diverse doelgroep
Naast Woonwenz speelt leegstandsbeheerder Alvast een belangrijke rol in deze fase van het project. Accountmanager Boy van der Velde legt uit dat het bedrijf tijdelijke huurders werft voor zolang er leegstand is en nog geen sprake van sloop. Dat gebeurt, zegt hij, aan de hand van een uitgebreide selectieprocedure. “Kandidaten kunnen zich inschrijven via onze website.” Die doelgroep is heel divers, geeft hij aan. “Denk aan studenten, starters die nog geen woning hebben gevonden of spoedzoekers zoals mensen van wie de relatie is beëindigd en die een nieuwe woning zoeken.”

Doorstromen
Het voordeel voor deze tijdelijke huurders is volgens Van der Velde dat ze op de wachtlijst van de woningcorporatie blijven staan en geen plekken hoeven in te leveren. Hij geeft een voorbeeld van hoe tijdelijke bewoners die op het moment van sloop nog geen passende woning hebben gevonden, kunnen doorstromen. “Toen hier de eerste zeven woningen vrij kwamen, zaten er in de Julianaflat, eveneens van Woonwenz en op het punt te worden gesloopt, nog zes bewoners. Die zijn naar deze flats doorgestroomd.” Hij geeft aan dat er nauw contact is met de bewoners, mede doordat er een medewerker op locatie als huismeester fungeert. “Hierdoor weten we wat er speelt en kan er indien nodig snel naar gehandeld worden.”

Terugkeren
De verhuizingen verlopen conform planning, de tijdelijke bewoning eveneens, geven Derks en Van der Velde tot slot aan. Derks: “In februari vertrekt weer een groot aantal mensen. Medio volgend jaar verwachten we dat alle oorspronkelijke bewoners weg zijn. Dan zullen ook de nieuwbouwplannen bekend zijn.” Laatste vraag: wat als oorspronkelijke bewoners op den duur willen terugkeren? “Dat kan, dat kunnen ze nu al aangeven. Maar uit ervaring weten we dat mensen die eenmaal een aantal jaren elders gesetteld zijn, die plannen na een tijdje laten varen. Als dat echter niet zo is gaan we tegen die tijd weer met ze in gesprek.”

(Foto: Boy van der Velde (l) en Gé Derks)

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad