Topvrouw Limburg-genomineerde Hayat Barrahmun: “Tijdens het paardrijden glijdt alles van me af”

13 april 2021

Begin maart vorig jaar kreeg de Venlose advocate Hayat Barrahmun het bericht dat ze was genomineerd voor Topvrouwen Limburg. Vanwege het uitbreken van de coronapandemie ging het evenement vorig jaar niet door. Dit jaar wel, zij het in aangepaste vorm. Op 22 april verneemt Hayat of ze de opvolger wordt van de eveneens uit Venlo afkomstige Lizbeth van den Boogaart.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Boels Zanders

Spam, dat was de eerste gedachte van Hayat Barrahmun toen ze het bericht over haar nominatie daadwerkelijk tussen haar spammail aantrof. “Er stond een link in, maar die durfde ik niet te openen.” Wat ze wel deed was de afzender van de mail bellen, de organisatie achter Topvrouwen Limburg. “Die bevestigde mijn nominatie”, lacht ze. “Ik was er wel wat door verrast. Toen ik er wat beter over ging nadenken realiseerde ik me dat het een hele eer is.”

Sneeuw
Hayat is geboren in Marokko. Op haar vijfde kwam ze met haar familie naar Venlo. Het gezin streek in eerste instantie neer in de Zoutmeterstraat. “Ik herinner me uit die tijd onder meer het dikke pak sneeuw dat er lag; dat kenden we niet.” Al snel kreeg ze contact met leeftijdgenootjes. “Ik weet nog dat ik voor het raam stond te kijken naar spelende kinderen. Een meisje kwam naar me toe en vroeg of ik mee wilde doen. Dat werd toen mijn beste vriendin.”

Matlock
Er volgde een verhuizing naar de wijk Vossener. Daar maakte Hayat de eerste paar weken meer uren op de basisschool, om haar leerachterstand die op de vorige school was ontstaan goed te maken. “Dat werd zeer goed aangepakt door die school. Ik heb echt geluk gehad dat ik daar terecht ben gekomen. Ik weet niet hoe het anders zou zijn gelopen.” Nog maar nauwelijks van die basisschool af, op haar twaalfde, wist ze al wat ze wilde worden: advocaat. Waar kwam die vroege keuze, die ze altijd is blijven vasthouden, vandaan. Ze glimlacht: “Van de tv-serie Matlock. Ik wist al heel jong dat ik mensen wilde helpen en dat deed hij. Natuurlijk is zo’n tv-serie geromantiseerd, is de werkelijkheid wat anders, maar ik heb nooit spijt van die keuze gehad.”

Droom
Ze volgde dus een studie rechten en had daarbij onder meer veel aandacht voor rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie. “Omdat ik de ratio achter de regels wil kennen, het recht vanuit de totale context wil begrijpen. Ik zocht naar de rol van het recht in de maatschappij.” Eenmaal afgestudeerd ging Hayat in 2000 aan de slag bij de gemeente Venlo als administratief-juridisch medewerker. Hoewel ze het er naar haar zin had, besloot ze verder te kijken. “Ik zat prima bij de gemeente en heb mezelf echt een duw moeten geven omdat ik nog steeds mijn droom had. Ik wist gewoon dat ik in actie moest komen. Dat werd in instantie werken bij de ARAG. In 2002 ben ik vervolgens overgestapt naar de advocatuur en in 2005 naar Boels Zanders. Ik werd toen benaderd door Wim Eikendal. En die ben ik daar nog steeds dankbaar voor.”

Ontwikkelen
Daar zit ze nog altijd prima op haar plek, zegt ze. Temeer omdat ze alle ruimte heeft gekregen om zich te ontwikkelen. “In 2011 kreeg ik de kans een nieuwe vestiging in Eindhoven op te zetten. Dat was gaaf, een nieuw kantoor binnen een bestaande setting. Sinds 2013 ben ik partner van het grootste kantoor van Zuidoost-Nederland. Dat had ik vroeger nooit durven dromen.” Hayat heeft zich gespecialiseerd in arbeidsrecht en pensioenrecht. “Nee, niet mijn eerste keuze tijdens de studie, maar dat veranderde toen ik begon met werken.”

Inspireren
Nu is ze dus genomineerd als Topvrouw Limburg, samen met Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Een van de criteria waar een topvrouw aan moet voldoen is inspirerend zijn. Op welke manier denkt Hayat dat ze dat is? Ze denkt even na. “Durf niet alleen te dromen, maar durf ook zelf jouw lot te bepalen. Kansen moet je niet alleen krijgen maar ook pakken. En natuurlijk moet je soms ook simpelweg geluk hebben. Mocht je niet direct jouw doel bereiken, dan is dat niet erg. Geef  niet meteen op, er leiden meerdere wegen naar jouw doel.”

Vasthoudendheid
Ook na de vraag wie háár inspireert, blijft het even stil. “Dat kan verschillen. Momenteel is dat zeker iemand als Pieter Omtzigt, vanwege zijn rol als Kamerlid met betrekking tot de toeslagenaffaire. Ik heb respect voor zijn vasthoudendheid in dat dossier waardoor het jarenlange onrecht boven tafel is gekomen. Dat moet – gelet op wat ik lees – niet makkelijk zijn geweest voor hem. Daarnaast zijn er op en buiten het werk mensen die mij dagelijks inspireren.”

Paardrijden
Tot slot vertelt Hayat nog kort over haar hobby’s. Ze leest graag, maar heeft er niet altijd tijd voor. “Lezen doe ik vooral tijdens vakanties, ik reis ook graag.” Ze doet aan hardlopen en sinds enkele jaren rijdt ze paard, een jeugdwens. “Mijn beste vriendin reed vroeger al paard. Ik ging vaker met haar mee als ze les had, maar zelf paardrijden zat er toen niet in. Een paar jaar geleden ben ik er alsnog mee begonnen. Tijdens het paardrijden heb ik maar één zorg en dat is niet van het paard vallen. Misschien mede daardoor kan ik dan de rest beter van mij laten afglijden. Paarden zijn heel gevoelig, ze voelen mensen precies aan. Als ik een drukke week heb gehad en ik zit nog vol in mijn hoofd dan reageert het paard anders op mij dan wanneer ik ontspannen de stal in stap. Paardrijden is dus niet alleen ontspannend maar eveneens leerzaam.”

Op  22 april wordt vanuit de Muziekgieterij in Maastricht bekend gemaakt wie komend jaar Limburgs Topvrouw is. Die bekendmaking is live te volgen via L1.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad