Turbulente week voor jongste hogeschoolprofessor Vincent Pijnenburg

28 november 2019

Het was een turbulente week voor Venlonaar Vincent Pijnenburg (30). Op 20 november werd hij officieel geïnstalleerd als lector Cross-Border Business Development (grensoverschrijdende samenwerking) bij Fontys in Venlo, waarmee hij de vermoedelijk jongste ‘hogeschoolprofessor’ van Nederland is. Tijdens die installatie waren er videofelicitaties van de tijdelijke minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. En een paar dagen later stond pardoes koning Willem Alexander op de stoep.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Kick Smeets / Ministerie BZK 2019

Hij lacht. “Inderdaad, een leuke dag en een bijzondere week. Voor sommigen lijkt het alsof het allemaal heel snel gaat, maar voor mij is het een volgende stap in een proces – wel een heel bijzondere stap en uitzonderlijk voor iemand van mijn leeftijd.” Vincent Pijnenburg, geboren en getogen aan de Venlose grens, had al jong een fascinatie voor samenwerking over de grens. Hij behaalde aan de Nijmeegse Radboud Universiteit zijn bachelor en master in de ruimtelijke ordening en regionale ontwikkeling en keerde daarna terug naar Venlo. Waar hij sinds 2014 bij Fontys als docent-promovendus was verbonden aan het Crossing Borders-project. Hij werd voorzitter van de grensoverschrijdende Business Club Maas Rhein en vervolgens ook voorzitter van de Commissie Internationalisering van Ondernemend Venlo. Sinds vorige week is hij eveneens officieel lector.

Carrièremogelijkheden
Wat gaat hij in die hoedanigheid zoal doen? “Met bedrijven, maar ook met studenten kijken naar de kansen die er aan beide zijden van vooral de Nederlands-Duitse grens liggen om samen te werken. Daarnaast ook jongeren laten zien dat er volop carrièremogelijkheden in deze regio liggen. Zodat ze na een studie elders eerder bereid zijn terug te keren.” Verder gaat Pijnenburg op de grensregio gericht onderzoek doen dat vervolgens op allerlei manieren naar de onderwijspraktijk wordt vertaald. “Een lector is nu eenmaal meer praktisch ingesteld dan een professor aan de universiteit.”

Vincent Pijnenburg

 

Belangrijkste handelspartner
Hij noemt het een zorgwekkende ontwikkeling dat Nederlandse jongeren steeds minder goed Duits spreken. “Terwijl Duitsland onze belangrijkste handelspartner is. En het aantal Duitse studenten dat zich de Nederlandse taal machtig maakt wel stijgt. De kennis van elkaars cultuur is daarnaast heel belangrijk.” De grenzen ziet hij steeds minder als obstakel, al weet hij dat daar verschillend over wordt gedacht. “Ja, wat wet- en regelgeving betreft zijn ze er nog. Maar er wordt steeds meer naar de mogelijkheden gekeken, zeker gezien de toenemende globalisering. Zie de ontwikkelingen in China, met de nieuwe zijderoute, Die heeft Duisburg, voor de Chinezen ‘the capital of Europe’ als eindpunt, niet ver van ons vandaan. Onze ligging in de Euregio, in het hart van Europa biedt veel mogelijkheden. Maar we moeten dan wel groter gaan denken.”

Krapte
Als lector grensoverschrijdende samenwerking wil Pijnenburg dan ook samen met ondernemers aan beide zijden van de grens aan de slag om het economisch profiel van de regio te versterken. Bedrijven die bij het grensoverschrijdend zaken doen op barrières stuiten kunnen op zijn advies en begeleiding rekening. Verder wil de nieuwe lector studenten en bedrijfsleven nauwer met elkaar in contact brengen. “Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat ondernemers potentiële medewerkers al vroeg in beeld hebben en dat studenten ontdekken dat hier veel aantrekkelijke werkgevers gevestigd zijn. In een gebied dat ook qua wonen, cultuur en natuur heel aantrekkelijk is.”

Koning
Met de koning en minister Knops sprak Pijnenburg onder meer over twee Interreg-projecten waarvan er een is gericht op het binden van excellente studenten van vier hogescholen (Fontys, Zuyd, Hochschule Niederrhein en Hochschule Düsseldorf) aan het bedrijfsleven in het Duits-Nederlandse grensgebied. Hij noemt verder een project met het Valuascollege om scholieren beter voor te bereiden op de grensoverschrijdende samenwerking. En zo zijn er meer zaken die Pijnenburg in zijn nieuwe rol als lector, maar zeker ook als regioambassadeur met een groot netwerk, zegt hij, gaat aanpakken. “Kansen zijn er volop, we moeten ze wel pakken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...