Van markt tot Maaspoort: Wout van Eeuwijk wint Lodewijk van der Grinten Prijs 2019

11 december 2019

Hij begon zijn carriere in 1963 als bananenverkoper op de Markt in Venlo. Dinsdagavond 10 december werd Wout van Eeuwijk, tegenwoordig directeur van halal food-producent Pure Ingrediënts, in een bomvolle Maaspoort gekozen als tiende winnaar van de Lodewijk van der Grinten Prijs. Op een manier die bij menige televisieshow niet zou misstaan.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Constance Jentjens

Hmm, d’r wuuërd neet gekös.” Presentator Lex Uiting reageert quasi-teleurgesteld als hij alleen een hand krijgt van de vier studentes van de Universiteit Maastricht die op het podium komen vertellen over hun zelf bedacht en ontwikkeld product Oat it, een plantaardige kwark die naast gezond vooral ook lekker is. Het is een van de intermezzo’s van het officiële gedeelte van de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs, een soepele show die door Uiting op een lichtvoetige en humoristische wijze aan elkaar wordt gepraat.

Gouverneur-bier
Ook gouverneur Theo Bovens is te gast, omdat hij beloofd had bij de tiende editie weer van de partij te zijn. Hij wijst op de economische kracht van het Limburgse bedrijfsleven waarin samenwerken, innovatie en weten wat de consument wil centraal staan. En geeft blijk van een voorspellende gave: hij betwijfelt of de Brexit – de Britten zijn ook voor veel Limburgse bedrijven een belangrijke handelspartner – wel doorgaat. “Ik heb er een kratje Gouverneur-bier op verwed dat het niet doorgaat. Dat had ik allang kunnen claimen, er zijn al diverse deadlines verstreken. Maar ik ben sportief en wacht nog even af.”

Wout van Eeuwijk, Guus Treuen en Frans Cremers

 

Nieuwe vrachtwagen
Hoofdmoot van de avond vormt het voorstellen van de genomineerde ondernemers (zie eerder artikel), door middel van een filmpje en een interview met Uiting. Hij krijgt van Frans Cremers van Cremers Coolcare te horen dat die een hekel heeft aan de term truckers. “Vind ik negatief klinken.” Cremers verwijst naar zijn vader, zijn grote voorbeeld, die iedere nieuwe vrachtwagen eerst zelf keurde. Nog altijd rijdt hij met een nieuwe vrachtwagen langs het kerkhof waar zijn vader begraven ligt om hem het voertuig te laten ‘keuren’.

Friet
Van Guus Treuen van Marcelissen Food Machinery krijgt Uiting praktische informatie te horen. Want als de presentator na een avondje stappen bij een zeker etablissement op de Parade in Venlo een frietje gaat eten, hoe zeker is het dan dat die frietjes zijn gesneden in een apparaat van Marcelissen. “Honderd procent zeker, ik weet waar ze vandaan komen. Net zoals de friet bij de snackbar aan de Steenstraat, ooit geboortehuis van Lodewijk van der Grinten, grondlegger van Océ, honderd procent zeker in een van onze machines is gesneden. Ik weet waar ze vandaan komen”, lacht Treuens.

Bananen
Wout van Eeuwijk neemt de zaal en Uiting onder meer mee terug naar het begin van zijn werkzame leven, naar de jaren zijn zestig, toen hij bekend stond als bananenkoning. “Bananen waren toen nog exoten, de mensen vonden ze lekker, maar groente- en fruithandelaren waren er niet blij mee omdat ze geel afgaven. Zaten ze met gele spruitjes.” Van Eeuwijk had daar geen last van, verkocht alleen maar bananen. En bracht die op een bijzondere wijze aan de man. Of eigenlijk vrouw. “Ik gaf een hele voorstelling, probeerde de aandacht van de moeders en dochters te trekken. Mannen wilden het liefst doorlopen. Had ik de aandacht, dan liep het als snel als een tierelier.”

Winnaar Wout van Eeuwijk

 

Marktkoopman
Na die gesprekken nadert het moment van de uitreiking, door burgemeester Antoin Scholten. Die per ongeluk op een voor een van de genomineerden gemarkeerd plekje gaat staan. “Fijn dat u ook mee wilt doen – volgend jaar maar een briefje sturen”, reageert Uiting ad rem. Dan begint een licht- en lasershow die uiteindelijk Wout van Eeuwijk aanwijst als winnaar van de Lodewijk van der Grinten Prijs 2019. Die in zijn slotwoord aangeeft zeer vereerd te zijn. En belooft een speciale vergunning aan te vragen om de volgende dag nog een keer zijn vroegere beroep van marktkoopman op te pakken. Maar dan met gratis Turkse pizza’s.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad