Venlo krijgt grootste inland railterminal van Europa: goed voor economie en milieu

6 maart 2020

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) was donderdag 5 maart, in Venlo om het aangepaste spoor ten behoeve van een nieuwe railterminal in Venlo op te leveren. Een terminal die jaarlijks tot een vermindering van circa een kwart miljoen vrachtwagenbewegingen zorgt.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Lé Giesen

Ze kwam symbolisch met een ouderwetse boemel om de toekomst in te luiden. Als kleindochter van een spoorwegarbeider heeft ze wel wat met die ouderwetse treinen, vertelde ze tijdens de bijeenkomst die volgde na haar aankomst. Een bijeenkomst in een weliswaar sfeervolle tent op wat verder nog drassig bouwterrein is. Hier wordt in september de derde railterminal van Venlo geopend, de grootste inlandse railterminal van Europa, gerealiseerd door de Cabooter Group. De aanpassingen aan het spoor werden in opdracht van ProRail uitgevoerd.

Ongekend snel
De bijeenkomst stond in het teken van de aanpassingen aan het spoor om de komst van die railterminal mogelijk te maken. Een project dat in 2012 van start ging, zo liet Ruud van Heugten weten, directeur van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo, het gebied waarin de terminal wordt gerealiseerd. Dat er na acht jaar al de eerste concrete resultaten zijn te zien, is voor een infrastructureel project ongekend snel, merkt hij op. “Meestal ben je dan nog volop met de voorbereidingen bezig.”

‘Dozen’
Die terminal, zegt hij, is goed nieuws voor Venlo. Want in het gebied eromheen zijn veel grote logistieke bedrijven te vinden. Die op termijn goed zijn voor zo’n 10.000 tot 15.000 arbeidsplaatsen. Natuurlijk kent hij de discussie over die grote ‘dozen’, maar de beeldvorming is niet helemaal terecht. “Als je er op de juiste manier mee omgaat. Zoals het goed inpassen in het landschap en aandacht hebben voor een mooie vormgeving, wat in dit gebied zeker het geval is. Bovendien compenseren we bebouwde grond met de aanleg van natuur. En daarnaast zijn de gebouwen multifunctioneel met onder meer zonnepanelen op het dak waarmee ze volop energie opwekken.”

XXL-treinen
Als minister Van Nieuwenhuizen dan het woord krijgt, speelt ze met een kwinkslag in op de verdozingsdiscussie. “Ik zeg maar zo, de ene doos is de andere niet.” Met het opleveren van het aangepaste spoor, gaat ze verder, stopt de overheidsbemoeienis met het project en is het aan de Cabooter Group om dat voort te zetten met de bouw van de railterminal. Waar ze XXL-treinen kunnen verwerken tot een lengte van 740 meter. “Daarmee vervang je 56 vrachtauto’s.”

Waarde toevoegen
Ze heeft berekend dat het op jaarbasis zo’n 125.000 vrachtwagenritten kan besparen. “Dat scheelt behoorlijk wat CO2-uitstoot, wat het milieu uiteraard ten goede komt. En het zorgt bovendien voor minder files.” Ze gaat dan nog even in op de grote logistieke centra in de omgeving. Waar volgens haar niet alleen containers worden doorgeschoven, maar waar ook waarde aan producten wordt toegevoegd. “Dat in Venlo nu zo’n grote inlandse terminal komt, als verbinding tussen de Rotterdamse haven en het Europese achterland, is niet alleen goed voor de regio maar voor heel Nederland.”

Symbolische sleutel
In totaal heeft de eerste fase van dit project 50 miljoen euro gekost, bijeengebracht door de landelijke overheid (50 procent), de provincie Limburg (40 procent) en de gemeente Venlo (10 procent). Na de minister nemen ook gedeputeerde Joost van den Akker, wethouder Rudy Tegels van Horst aan de Maas, en COO Ans Rietstra van ProRail nog het woord om het belang van railterminal en vooral ook de goede samenwerking tussen de diverse betrokken partijen te benadrukken. Vervolgens overhandigt Ans Rietstra een symbolische sleutel aan directeur Hans Cabooter van de Cabooter Group – die in zijn dankwoord verwees naar Duisburg dat jaloers de ontwikkelingen in Venlo beziet. Daarmee draagt ze door ProRail gestarte werkzaamheden aan het spoor over aan het Venlose logistieke bedrijf dat nu kan starten met de bouw van de terminal. Hans Cabooter geeft aan dat die in september klaar is, zelfs goed zal zijn om een kwart miljoen vrachtwagenbewegingen te compenseren, en nodigt iedereen uit om dan weer bijeen te komen voor de openingshandeling.

(Foto boven: Ruud van Heugten, Ondernemend Venlo-voorzitter Peter Thissen, Cora van NIeuwenhuizen, Joost van den Akker, de broers Cabooter en Ans Rietstra)

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad