Venlose Brightlands Campus gaat innovatieve agrifood-ondernemer ondersteunen

4 februari 2020

BL.INC is de naam van een drie maanden durende programma waarmee Brightlands Campus Greenport Venlo innovatieve agrifood-ondernemers gaat ondersteunen. Dat kunnen zowel start-ups als gevestigde bedrijven zijn. In maart is de aftrap.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Brightlands Campus Greenport Venlo

De agrofood-sector is een van de belangrijkste branches in Noord-Limburg. Het is bovendien een sector waarin volop vernieuwing plaatsvindt op het gebied van bijvoorbeeld gezonde en veilige voeding, future farming en biocirculaire economie. Brightlands Campus Greenport Venlo heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een plek waar veel van die nieuwe plannen het levenslicht zien. Met het programma BL.INC zal dat nog nadrukkelijker het geval zijn. Het betreft hier een samenwerkingsverband tussen de campus en LIOF, Rabobank en Regio Noord-Limburg.

Beoordelingsprocedure
“Het programma is zowel op startende als gevestigde ondernemers gericht”, laat woordvoerster Maartje Beelen van de Brightlands Campus weten. “Het innovatieve aspect en inzetten op groei zijn twee belangrijke criteria.” Geïnteresseerde ondernemers, vertelt ze, kunnen zich aanmelden met een idee of plan van aanpak. “Er volgt dan een beoordelingsprocedure waarin met ieder van die ondernemers persoonlijk contact is. Hun initiatief wordt besproken, maar ook wordt bekeken welke wensen er zijn, in welke fase hun idee zich bevindt en andere relevante zaken.”

Ervaren mentoren
Blijkt het idee geschikt dan volgt er een periode waarin de ondernemer drie maanden lang intensief wordt begeleid bij het verder uitwerken en de financiering. “Die begeleiding bestaat onder meer uit advies van ervaren mentoren en ondersteuning van business developers van de partners achter BL.INC. Verder kunnen de deelnemende ondernemers gebruik maken van een werkplek op de campus. Dat is in de Villa Flora, waar ze onderdeel gaan uitmaken van de innovatieve community van de campus, waar inmiddels zo’n zeventig organisaties werken aan innovaties op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.

Vast programma
Die community blijft ook na het traject van drie maanden een belangrijke rol spelen, legt Beelen uit. “Tijdens die eerste drie maanden wordt een vast programma gevolgd met kennissessies en gesprekken over allerlei onderwerpen. Daarna blijven de ondernemers onderdeel van de community die kennisuitwisseling als een van de belangrijke speerpunten heeft.” Ze geeft aan dat de eerste ronde van BL.INC in maart van start gaat, daarna volgen nog twee rondes. “We zijn met de eerste partijen al in gesprek en verwachten per ronde zo’n acht tot tien deelnemers.”

Geïnteresseerde ondernemers kunnen voor informatie terecht bij Elle Janssen van Brightlands Campus Greenport Venlo: elle.janssen@brightlands.com.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad