Venlose kids aan de gezonde voeding

15 juli 2020

Nederlandse jongeren eten veel te weinig groente en fruit. Brightlands Campus Greenport Venlo wil daar mede verandering in brengen. Samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen gaat de campus aan de slag om de jeugd bewust voor gezondere voeding te laten kiezen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Kokkerelli – Kids University for Cooking

Dat gebeurt met het programma Jeugd, Voeding en Gezondheid dat wordt ondersteund vanuit de Regio Deal Noord-Limburg. Centraal staat de vraag hoe de jeugd ertoe te bewegen meer groente en fruit te eten. Het blijkt namelijk dat veel jongeren tussen de 14 en 18 niet aan de dagelijkse norm van 250 gram groente en 200 gram fruit komen. Zo’n 13 procent van de jeugd heeft te maken met overgewicht, samen met bijvoorbeeld diabetes en andere gezondheidsklachten een van de gevolgen van een ongezond voedingspatroon.

Leerstoel
De Venlose campus wil nu met een groot aantal partijen hierin verandering brengen. Een jaar geleden is al gestart met de leerstoel Jeugd, Voeding en Gezondheid. Hier vindt onderzoek plaats naar gezonde voeding, het gedrag ten aanzien van voeding en hoe je dit kunt beïnvloeden, en het effect van voeding op het lichaam. Met de ondersteuning vanuit de Regio Deal Noord-Limburg kan de leerstoel verder versterkt worden. Het educatie- en innovatieprogramma Kokkerelli/Kids University for Cooking loopt al langer. Dit is een specifiek op kinderen gericht concept dat ze op een speelse manier kennis wil laten maken met gezonde voeding en alles wat daar bij hoort.

Kidspanels
Het streven is om onder andere een nieuwe masteropleiding te starten rondom gezonde voeding en de opgedane kennis via regionale partnerships met bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten te vertalen naar de praktijk. Deze samenwerking kan leiden tot bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe concepten en producten die zorgen voor gezonde(re) voedingskeuzes bij kinderen. Kidspanels, voor en door kinderen, spelen daarin een belangrijke rol.

Praktijk
Daarnaast is het streven om onderzoek te doen naar wat de beste manier is om kinderen, in verschillende leeftijdscategorieën, te onderwijzen in voeding en het maken van gezonde keuzes. Veel scholieren zullen dit in de praktijk op en in de omgeving van Brightlands zelf gaan ervaren.

Autoriteit
De ambitie is om van Brightlands een autoriteit te maken op het gebied van jeugd, voeding en gezondheid. Het is de bedoeling dat de projecten zoals dit over gezonde voeding in de Regio Deal binnen drie jaar tot concrete resultaten leiden voor de regio als geheel, maar ook voor de verschillende gemeenten en haar inwoners.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...