Venlose ontdekkingsreizigers

7 maart 2020

Column: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Piri Reis, ook wel geschreven als Piri Re’is. Ik kende hem tot voor kort niet. Toch is in Venlo een weg naar hem genoemd. In de buurt van onder meer de Columbusweg en Marco Poloweg, op een van de Venlose bedrijventerreinen. Dan weet je wel waar je moet gaan zoeken: in de richting van de ontdekkingsreizigers en zeevaarders van weleer.

Eerder deze week was die Piri Reisweg mijn bestemming. Ligt eigenlijk in Sevenum, maar om het voor de buitenstaander gemakkelijk te maken, is dat gewoon Venlo, Greenport Venlo. Aan de Piri Reisweg stond een tent op wat verder nog drassige bouwgrond is. Daarin werd een bescheiden feestje gevierd. Omdat het aanpassen van de rails en wissels ten behoeve van een ter plekke te bouwen railterminal – de grootste van Nederland en Europa – was afgerond.

Veel gedoe om niets, zal menigeen denken, maar dat is te kort door de bocht. Er waren ondernemers, er was de voorman van de Venlose ondernemers, een topdame van ProRail, twee wethouders, een gedeputeerde en zelfs een minister. Omdat die aanpassingen aan het spoor en die te bouwen railterminal van groot, internationaal belang zijn. Het versterkt de positie van Venlo als logistiek knooppunt in het hart van de Euregio. En zorgt voor een verbinding tussen deze regio en China, wordt al een nieuwe zijderoute genoemd.

Prominent aanwezig op dat bescheiden feestje waren ook Hans en Erik Cabooter van de Cabooter Group. Dat logistieke bedrijf gaat vanaf nu de railterminal bouwen. In september, zo werd gezegd, moet die klaar zijn. De Cabooter Group is een in 1959 opgericht familiebedrijf dat zeker de laatste jaren van zich doet spreken. Vooral met daden, minder met woorden, wat wel past bij de Venlose mentaliteit. Zoals Cabooter zijn er nog tal van bedrijven actief in en rond Venlo. Ruim 1.300 op de bedrijventerreinen, zo’n 350 in de Venlose binnenstad. Bedrijven die zijn begonnen door ondernemers met een droom, een doel, een visie. Sommige op goed geluk, de meeste met een doordacht plan.

Maar doordacht of niet, ondernemen is als een ontdekkingsreis. Om maar wat platgetreden paden te betreden: soms heb je de wind mee, dan weer tegen. Je kunt in een storm terecht komen, je kunt uit koers raken en soms is er zelfs sprake van muiterij of plundering. Ja, dat laatste is een metafoor voor partijen van buiten die de ondernemer niet goed gezind zijn. En allerlei overbodige regels, eisen en beperkingen opleggen. Iets wat haaks staat op de ondernemersdrang.

Ik heb er in de loop der jaren heel wat gesproken, ondernemers, in en buiten Venlo. In hun drang tot ondernemen, tot vernieuwen, begeven ze zich vaak op onbekend terrein. Om dat vervolgens in kaart te brengen. Wat dat betreft zijn ze net als die ontdekkingsreizigers van vroeger. Ooit krijgen ze ongetwijfeld een straatnaam toebedeeld.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad