Venlose ontwerper Malou Beemer wint Europese beurs voor kleding van de toekomst

10 februari 2021

De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Daar moet iets aan gedaan worden, zo vinden de Venlose ontwerper Malou Beemer en haar partners: met kleding die zich aanpast aan de drager zodat we geen bergen kleren meer hoeven te kopen. Met hun initiatief wonnen ze de Europese Re-FREAM beurs voor het jaar 2021, een bedrag van 55.000 euro.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Patrick Klein Meuleman

Er was een tijd, begint Malou Beemer, dat een kledingstuk een bepaalde waarde had en er waardering voor was. Een nieuwe jas kocht je voor langere tijd, gaf je zelfs door omdat het een bepaalde status had. Dat is tegenwoordig echter veel anders, zegt ze. “Kleding is nu een wegwerpartikel. Je koopt een nieuwe jeans voor een paar euro en na een paar keer dragen wordt het weer afgedankt.”

Tweede huid
Dankzij de beurs van Re-FREAM, een internationaal platform dat interdisciplinaire samenwerkingen tussen designers, artiesten, technologen en wetenschappers stimuleert binnen de Europese Unie, kunnen Malou en haar partners 9 maanden lang onderzoek doen naar concepten om de mode-industrie een positieve impuls te geven, met de focus op zogenaamde ‘smart textiles’. Wat houdt dat precies in? “Je ziet steeds meer concepten op basis van duurzaamheid, recycling en circulaire benadering. We gaan onderzoeken hoe je dat met kleding vorm kunt geven. Denk aan vezels die mee veranderen, aan kleding die meebeweegt, zich aanpast aan de omstandigheid. Kleding is als een tweede huid en zou veel meer op de drager moeten worden afgestemd.”

Bodyscan
Dus komt niet alleen het aspect mode, maar ook het aspect technologie om de hoek kijken. Diverse van Malou’s partners zijn dan ook tech-bedrijven. “Die gaan op basis van bijvoorbeeld bodyscans onderzoeken hoe kleding functioneert. Drie belangrijke uitgangspunten daarbij zijn lichaamstaal, het meten van bijvoorbeeld temperatuur en vochthuishouding met behulp van sensoren en vervolgens hoe die kennis in de kleding te verwerken om onder meer tot structuur-, licht- en kleurverandering te kunnen komen.”

Kledingkast
Dat klinkt, erkent Malou, als verre toekomstmuziek, maar ze merkt op dat bepaalde technieken al worden gebruikt, zij het op een andere wijze. Met het onderzoek naar ‘smart textiles’, naar kleding die mee verandert en zo bewuste en onbewuste signalen van de drager versterkt, moet in de toekomst de hoeveelheid geproduceerde kleding fors worden gereduceerd. Ze lacht: “Ja, de kledingkast zal fors kleiner worden, nog maar een fractie van wat hij nu is. Omdat de kleding dus kan veranderen, je met één kledingstuk je op meerdere manieren kunt uitdrukken.”

Dragergericht
Waar in de modegeschiedenis lange tijd de modeontwerpers als dictators bepaalden wat de mensen moeten dragen, hoe zich te bewegen en hoe met die kleding te communiceren, daar verwachten Malou en haar partners in de toekomst een heel ander beeld. “Kleding wordt veel meer dragergericht. Je hoeft niet meer voor de kast te staan tobben over wat je aandoet, de kleding past zich wel aan jou aan. Daarbij draait het overigens om meer dan de kleding. Er is ook het sociale aspect, de invloed op ons gedrag. Op de weg waarop we nu zitten kunnen we niet doorgaan. We zullen naar een circulaire wereld moeten, een wereld waarin we veel minder dan nu produceren. En zoals wij daar op het gebied van kleding ons steentje aan bijdragen, zal dat in andere disciplines ook moeten gebeuren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...