Venlose ontwerper ontwikkelt virusdodend en transparant gezichtsmasker

20 januari 2021

Om de strijd tegen het coronavirus zo succesvol mogelijk aan te gaan, bedacht de Venlose ontwerper Joop van den Heuvel het See True masker. Een transparant en tevens virusdodend mondmasker dat vele voordelen biedt aan de gebruiker. “Deze uitvinding moet er toe bijdragen dat theaters, bioscopen en voetbalstadions weer vol kunnen stromen,” aldus de maker.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Een positief geluid dat iedereen graag wil omarmen. Zijn See True masker is niet alleen ideaal in gebruik voor particulieren, ook voor diverse bedrijfstakken, met name de gezondheidszorg, moet het veel voordelen bieden. Van den Heuvel: “Omdat het een transparant masker is, is het juist uitermate geschikt voor het gebruik in verpleeghuizen, ziekenhuizen en instellingen waar geestelijk gehandicapten verblijven. Maar ook voor professionals die werken met doven of slechthorenden is dit een ideale oplossing omdat het doorzichtig is. Bij de reguliere mondmaskers is geen mimiek of glimlach waarneembaar. Bij deze uitvinding wel. Dat is juist bij deze kwetsbare groepen zo enorm belangrijk.”

Menselijk contact

Als ontwerper is hij bekend vanwege zijn werk als maker van de Vogelrock en Chinese Nachtegaal in De Efteling. Ook is zijn werk terug te zien in zowel Toverland als Irrland. Nu is het dus iets heel anders: het See True gezichtsmasker. Hoe is dit idee ontstaan? “Het begon voor mij eigenlijk op het moment toen ik afgelopen maart hoorde dat er een ernstig tekort was aan mondmaskers. De hele wereld was op zoek naar dit product. Wij als Nederland waren in eerste instantie ook afhankelijk van productie uit het buitenland.” Van den Heuvel volgde de ontwikkelingen en als vormgever dacht hij: dit moet toch anders kunnen? “Mijn uitgangspunt was om een masker te maken dat niet weggegooid hoeft te worden. Vanuit IC’s gaven ze aan dat juist coronapatiënten behoefte hadden om de glimlach op iemands gezicht te zien. Ze willen de mimiek zien. De behoefte aan menselijk contact was groter dan ooit eerder.”

Ontwikkeling

Van den Heuvel begon met de ontwikkeling van zijn idee, vond in Peter Lommen en Leon Giessen Facility twee compagnons en had contact met een arts die het proces kritisch, maar vol belangstelling volgde. De eerste schetsen van de Venlose ontwerper werden vervolgens door een gespecialiseerd bedrijf omgezet in technische tekeningen en zo kreeg zijn plan voor het transparante gezichtsmasker steeds meer vorm. “Met behulp van een spuitgieterij zijn vervolgens de eerste zeven proefmodellen gemaakt. Uiteindelijk bleek het model dat deze week op de markt komt, het beste te zijn.”

Voordelen

Wat maakt dit type mondmasker volgens de maker zelf tot de beste oplossing? “Er zijn veel voordelen. Behalve het feit dat het transparant is, zit het comfortabel, is het zelfreinigend, verdwijnt de CO2 door het ingebouwde filter, is het één tot twee jaar te gebruiken en de eigenaar hoeft er niet continu met de vingers aan te zitten omdat het masker – in tegenstelling tot stoffen exemplaren – niet verschuift. Kortom: het biedt mensen weer de mogelijkheid om bij elkaar te komen. Dit transparante masker helpt mee om weer positief naar de toekomst te kijken. Want ik denk eerlijk gezegd dat de wereld nog wel vaker met pandemieën als deze te maken krijgt.”

Neutraliseren van virus

Een belangrijk aspect dat dit See True masker zo veilig maakt is de toepassing van nano-technologie. Kristaldeeltjes zijn via deze technologie op het masker aangebracht. Deze deeltjes neutraliseren virussen, bacteriën en schimmels. “En dat draagt er toe bij dat ik zo overtuigd ben van het succes van dit mondmasker,” aldus Van den Heuvel die in de afgelopen maanden zowel lokaal als landelijk en zelfs internationaal diverse partijen van de voordelen van het masker wist te overtuigen.

Positieve reacties

De reacties waren positief. “Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM wachten eerst de definitieve tests af of dit masker ook in professionele setting gebruikt mag worden. Dat is logisch. Die tests vinden de komende maanden plaats. Bij een zorginstelling als Proteion en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond waren ze bijzonder enthousiast en volgen ze de ontwikkelingen met veel aandacht. Ook waren diverse ondernemers in de Venlose binnenstad enthousiast en eventueel bereidt om als verkooppunt te dienen. Zelfs Prins Constantijn liet al vanuit zijn functie in de innovatieve sector weten enthousiast te zijn. En volgens een huisarts is dit het beste gezichtsmasker wat er bestaat. Al die reacties sterken ons in de gedachte dat we iets bijzonders hebben ontwikkeld.” Van den Heuvel geeft zelf aan dat hij liever ook geen masker draagt, maar merkt dat veel mensen zijn type omarmen. “Als ik een masker draag, dan moet het ook absoluut veilig zijn voor mijzelf en mijn omgeving. Dit See True masker voldoet aan die vereisten en hopelijk draagt het bij aan een situatie die we kennen van het oude normaal.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad