Venlose Petra Hendriks eerste stiefcoach in Limburg: “ik ben een verbinder”

14 januari 2021

Stiefgoed is een organisatie die samengestelde gezinnen begeleidt bij problemen. Dat gebeurt vanuit 20 vestigingen door heel Nederland. Sinds december is er ook een Stiefgoed-vestiging in Limburg, in Venlo om precies te zijn. Met de Venlose Petra Hendriks als stiefcoach. “Ik kan terugvallen op jarenlange kennis maar ben ook ervaringsdeskundige.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Een op de drie huwelijken of langdurige relaties loopt tegenwoordig spaak. Na verloop van tijd kan er echter weer een nieuwe liefde opduiken. Dat kan voor de kinderen de nodige impact hebben: of ze hebben het niet op met de nieuwe partner van papa of mama, of het klikt niet met de kinderen van die nieuwe partner. “Er komen twee dynamieken bij elkaar en dat kan botsen. Stiefgoed begeleidt met name de ouders om die problemen op te lossen”, legt Petra Hendriks uit.

Methodiek
Stiefgoed, vertelt ze, is een initiatief van Patricia Heije die er in 2012 mee begon en inmiddels dus vestigingen door het hele land heeft. Petra kwam via via met haar in contact. “Zij vond dat er te weinig aandacht was voor de problematiek binnen samengestelde gezinnen. Daarop heeft ze 12 beginselen geformuleerd die de basis vormen voor de benadering van Stiefgoed en heeft ze de Stiefgoed-methodiek ontwikkeld.” Petra geeft aan dat een stiefcoach voordat ze aan de slag gaat deze opleiding moet volgen naast de bestaande opleiding als coach en trainer. “Bovendien is het belangrijk dat je een bepaalde kennis en achtergrond hebt. Bij mij komt die voort uit een jarenlange ervaring in het onderwijs, de overheid en de zorg. Bovendien ben ik ervaringsdeskundige, ik maak ook onderdeel uit van een samengesteld gezin – een voorwaarde om als coach aan de slag te kunnen.”

Buitengesloten
In december is ze dus gestart en inmiddels heeft ze haar intrek genomen in het monumentale pand van de vroegere fotovakschool aan de Julianastraat in hartje Venlo. “We hebben hier een aparte ingang waardoor cliënten redelijk anoniem naar binnen en buiten kunnen gaan.” Ze heeft er een ruimte sfeervol en huiselijk ingericht, zodat bezoekers zich snel op hun gemak voelen en een gesprek snel op gang komt. “Bij de stellen die hier binnenkomen is de sfeer thuis niet goed. Ja, zij zitten op een roze wolk, maar kinderen en ex-partners kunnen allerlei problemen ervaren. Die zijn uiteenlopend van aard. Meestal zijn de kinderen de dupe, ze voelen zich vaak buitengesloten. Door hun nieuwe broertjes en zusjes of als er een baby op komst is en daar veel aandacht van de ouders naar uitgaat. Ik zie het in mijn werk als docent en decaan ook terug.”

Harmonie en verbinding
Stiefgezinnen kunnen volgens Petra te maken krijgen met loyaliteitsproblemen, invloed van de ex-partner en onrealistische verwachtingen waardoor  de druk wordt opgevoerd. “Je krijgt te maken met een andere opvoeding, cultuur en kinderen die er misschien telkens maar een paar dagen zijn. Onder professionele begeleiding van de stiefcoach fuseer je zo goed mogelijk twee gezinnen en creëer je samen een unieke blauwdruk van het samengestelde gezin. Hierbij probeer ik weer harmonie en verbinding tot stand te brengen.”

Zelfreflectie
Naar aanleiding van de gesprekken die Petra voert, gaat ze met de (stief-)ouders op zoek naar oplossingen, naar het wegwerken van obstakels door ervoor te zorgen dat iedereen zich in de nieuwe situatie prettig voelt. “Ik ben een verbinder, ga op zoek naar wat de gezinsleden gemeen hebben, waarin ze zich kunnen vinden. Doordat ik precies weet hoe ze zich voelen – ik heb het zoals gezegd ook meegemaakt – raak ik al vrij vlug tot de kern. Soms zijn twee sessies al voldoende, maar het kan ook zijn dat er vier of vijf nodig zijn; veel draait om zelfreflectie. Daarna kan het zijn dat er een specifiek vervolgtraject nodig is met een andere gespecialiseerde hulpverlener zoals een kindercoach of psycholoog. We hebben wat dat betreft een groot en divers netwerk.”

Uitdaging
Hoe komt ze aan haar cliënten? Werven doet ze niet, antwoordt Petra. Mensen vinden Stiefgoed door te googelen, maar eveneens via mond-tot-mondreclame. “We zijn bereikbaar via alle sociale media.” En ze is bezig zich onder de aandacht te brengen van allerlei partijen als zorginstellingen en scholen. Tot slot, hoe heeft ze haar eerste weken als stiefcoach ervaren? Ze lacht. “Als fantastisch. Ja, mensen komen in disharmonie binnen en vaak in een crisissituatie. Zo fijn om gezinnen weer met elkaar in verbinding te brengen. Daar ligt voor mij de grootste uitdaging.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad