Venlose woningmarkt verder onder druk, maar geen Amsterdamse toestanden

10 februari 2020

Uit een recent door Boek & Offermans uitgebracht rapport blijkt dat het Limburgs woningaanbod in twee jaar tijd meer dan gehalveerd is. In Venlo is de situatie wat minder nijpend, maar ook hier is de krapte voelbaar. Zeker voor mensen met een lager of middeninkomen wordt het steeds lastiger een geschikte woning te vinden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Petra Lenssen

Momenteel staan in de provincie Limburg nog ruim 4.400 woningen te koop, exact twee jaar geleden waren dit er nog meer dan 10.000, zo blijkt uit het rapport. In Venlo daalt het aanbod ook gestaag. In het laatste kwartaal van 2019 stonden voor het eerst sinds de start van de metingen in 2008 minder dan 400 woningen te koop, 382 om precies te zijn. Dat heeft zo zijn gevolgen.

Geen uitzondering
Circa 25 bezichtigingen op een dag en een woning die 15 procent boven de vraagprijs wordt verkocht. Dat is een recente ervaring van Niels Klitsie van Makelaarskantoor Cabooter en van Loenen. Het was geen uitzondering. “Appartementen van tussen de 150.000 en 200.000 euro zijn momenteel populair. Die zijn zo verkocht. Het voorbeeld dat ik noemde, hebben we niet eens op Funda hoeven zetten. Facebook was voldoende.”

Prijsstijgingen
Ook woningen tussen de 200.000 en 400.000 euro zijn volgens Klitsie redelijk makkelijk verkoopbaar. Vanaf ongeveer een half miljoen euro kan het nog wel wat langer duren voor een huis is verkocht. Zijn we wat de goedkopere woningen betreft op weg naar Amsterdamse toestanden? Hij lacht. “Dat nog niet. Zou ook niet goed zijn. Dan wordt wonen voor een bepaalde doelgroep onbetaalbaar. Die gaan dan elders op zoek.” Toch ziet ook Klitsie flinke prijsstijgingen. “Een prijsstijging van zo’n 10.000 euro in een jaar is niet vreemd. Ten opzichte van een aantal jaren geleden is de stijging nog forser.”

Venlose toestanden
`Tja, Amsterdamse toestanden? Laten we het Venlose toestanden noemen. En ja, voor kopers is de markt lastig”, bevestigt ook Marc Brouwers van Brouwers Makelaars. “Woningen in het lagere segment, daar kun je bij wijze van spreken 40 bezichtigingen plannen en je weet dat er vrijwel zeker een biedingsronde volgt. Met biedingen die 10, 15 soms wel 20 procent boven de vraagprijs liggen.” Maar ook in het hogere segment, zegt hij, is het niet lastig om snel een woning van de hand te doen. “Een woning van acht ton of meer die binnen een week verkocht wordt, daar kijken we niet van op.”

Kazernekwartier
Brouwers ziet de situatie voorlopig niet veranderen en denkt dat het vooral voor mensen die op zoek zijn naar een starterswoning of levensloopbestendige woning heel lastig zal blijven. “Zeker met die lage rentes, dan gaan mensen al snel wat hoger zitten met hun bod. Bovendien heeft de politiek in mijn ogen te weinig oog voor de problematiek. Het Kazernekwartier is volgens mij de enige locatie met omvangrijke woningbouw. Een prima invulling, maar wanneer zijn die klaar? Hopelijk krijgen we niet zo’n situatie als bij de Maasboulevard. Toen die klaar was, was de markt omgeslagen en de vraag fors gedaald.”

Wonen boven winkels
Ed Vaessen van Poels Makelaars vindt eveneens dat de politiek zich wat daadkrachtiger mag tonen. “Ik hoor al jaren het geluid dat wonen boven de winkels in de binnenstad wordt gestimuleerd, maar in de praktijk is daar weinig van te zien.” Zijn kantoor, zegt hij, heeft een groot en divers aanbod, woningen van 100.000 euro tot boven een miljoen euro. Ja, bevestigt Vaessen, zeker de woningen in de lagere prijsklassen gaan als de spreekwoordelijke warme broodjes. “We doen geen kijkuurtje, alleen bezichtigingen, omdat we kwaliteit willen bieden. Dan heb je al snel 15, 20 bezichtigingen per woning staan.”

Niet verbouwen
Ook het overbieden herkent hij. “Veel mensen vergeten echter dat als ze boven de taxatiewaarde bieden daar eigen geld tegenover moet staan.” Hij geeft aan er niet van op te kijken dat bij woningen tot 350.000 euro geregeld tussen de 10.000 tot zelfs 30.000 euro boven de prijs wordt geboden. “Zeker instapklare woningen, ook in het hogere segment zijn gewild. Mensen betalen liever iets meer dan dat ze nog moeten verbouwen. Omdat dat duur is en het lastig is op korte termijn een aannemer te vinden. Daarom krijgen we woningen in de hogere prijsklassen eveneens relatief snel verkocht. De vraag is niet of de woning wordt verkocht, maar wanneer.”

Venlo met Amsterdam vergelijken is volgens Vaessen niet helemaal juist. “Hier zijn de woningen nog betaalbaar. Maar krapte is er zeker. En dat zal voorlopig wel zo blijven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...