Vliegende start ondanks coronacrisis

3 juli 2020

Zelfstandig ondernemer worden, die wens had Paul Driessen al langer. Maar moet je dat op je vijftigste nog willen? Ja. Dus begon hij enkele maanden geleden als airco-installateur. “Dat bevalt prima, al heb ik door die lockdown wel even in de rats gezeten.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Driessen Airco

Ruim 21 jaar werkte Paul Driessen voor Océ en later Canon. In allerlei functies. Zo begon hij in de buitendienst, als installateur. Maakte na acht jaar de overstap naar het trainingscenter en ging wereldwijd trainingen geven. Vervolgens werd hij internationaal service product specialist. “Na de overname ben ik naar Canon overgestapt om daar serviceplanning en kostencalculatie te gaan doen. Dat werd aangestuurd vanuit Londen, waar ik dan ook regelmatig naartoe moest. Ja, veel gereisd in de loop der jaren. Heel veelzijdig werk ook.”

Wachttijden
Daar kwam medio vorig jaar een eind aan. Zowel bij Canon als Océ werd bezuinigd en moesten mensen opstappen. Paul was er een van. Wat nu gedaan, was de vraag. Het antwoord diende zich min of meer vanzelf aan. “Ik kwam in juni thuis te zitten. Warm weer, dus wat doe je dan? Je laat een airco installeren.” Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan, ontdekte hij. Want dat idee hadden meer mensen, dus er waren lange wachttijden.

Handig
Daarom besloot Paul zelf maar het initiatief te nemen. “Ik ben behoorlijk handig. Ons huis zoals het er nu staat heb ik grotendeels zelf verbouwd. Dus heb ik, weliswaar met wat hulp van iemand met een vergunning, de airco zelf geïnstalleerd.” Dat lukte zonder problemen. Sterker nog, hij vond het leuk om te doen, geeft Paul aan. “Toen ben ik gaan nadenken. Ik kon een soortgelijke baan krijgen als ik had gehad, maar dat betekende weer veel reizen en daar had ik niet meer zo’n zin in.”

Certificaten
Het idee om als airco-installateur voor zichzelf te beginnen liet hem niet los. “De wens om zelfstandig ondernemer te worden had ik al langer, maar die was wat naar de achtergrond verschoven. Nu deed zich echter een mooie gelegenheid voor om daar toch invulling aan te geven.” Paul besloot vervolgens het halve jaar dat hij thuis zat goed te benutten. “Ik ben me in de materie gaan verdiepen, heb een marktonderzoek gedaan en heb uiteindelijk besloten de stap te zetten. Vervolgens heb ik eind vorig jaar diverse cursussen gevolgd om de voor het vak noodzakelijke certificaten te behalen.”

Tweeledig
In januari ging Paul aan de slag. Klanten waren er meteen al, mensen die niet tot de zomer wilden wachten – en de dan lange wachttijden – met het installeren van een airco in de winkel of woning. Toen kwam 15 maart, de lockdown. Terugkijkend ziet Paul een tweeledig effect. “Er waren mensen, zeker ouderen, de kwetsbare doelgroep, die even wilden wachten met de installatie, die liever geen andere mensen over de vloer hadden. Ja, toen zat ik wel even in de rats. Wat als er meer mensen het uitstellen.”

Airco in de werkkamer
Er was echter ook een andere kant aan het verhaal, merkte Paul op den duur. “Er waren bouwprojecten waar niemand was, winkels die dicht waren. Installeer de airco maar vast, dan is dat gebeurd, kreeg ik te horen. Zo kon ik toch door blijven werken.” Inmiddels is de markt aangetrokken, laten mensen weer wat makkelijker iemand in hun woning toe voor zoiets als de installatie van een airco. “Zeker na de warmte van afgelopen weken en het feit dat veel mensen thuis zijn gaan werken. Die gaan bijvoorbeeld niet op vakantie en laten een airco installeren in de werkkamer. Dus ja, de vraag nam weer toe. Je kunt dus wel stellen dat ik ondanks de coronacrisis een vliegende start heb gemaakt.”

Voldoende producten
Enige probleem dat hij even nog leek te hebben, was de beschikbaarheid van voldoende producten. Taiwan en India, waar de meeste airco’s vandaan komen, waren een tijd lang op slot. “Gelukkig heeft een van mijn Nederlandse leveranciers het risico durven nemen groot in te kopen. Daardoor kan ik voorlopig vooruit. Met plezier. Ik kan in dit werk alles kwijt wat ik bij Océ en Canon heb geleerd: de commercie, de techniek, marketing. En ja, ik had toen al veel vrijheid en die heb ik nu zeker ook. Of het een goede beslissing was om voor mezelf te beginnen? Daar kan ik volmondig ‘ja’ op antwoorden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad