Voedselbank Venlo: “het is hectisch en er komt nog een spannende tijd aan”

13 mei 2020

De intelligente lockdown half maart had ook voor Voedselbank Venlo de nodige gevolgen. Meest ingrijpend was het verplaatsen van het overhandigen van de voedselpakketten, van binnen naar buiten. Met het versnellen van het al geplande winkelconcept hoopt de voedselbank die situatie te kunnen terugdraaien. “We zijn nu volop met de uitwerking bezig.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Van het ene op het andere moment de helft minder vrijwilligers. Dat was de eerste consequentie van de intelligente lockdown voor Voedselbank Venlo, vertelt bestuurslid Petra Dammeijer. “We hebben 65 vrijwilligers en het merendeel is 60-plus, dus behorend tot de risicogroep. De helft daarvan gaf aan liever thuis te blijven. Begrijpelijk. Maar we zaten wel met de handen in het haar. Gingen van crisisoverleg naar crisisoverleg.”

Nare beslissing
Als oplossing werd gekozen voor time slots, maar dat bleek niet te werken, maakt Dammeijer duidelijk. “Probleem van ons pand is dat het niet geschikt is om de anderhalve-meter-maatregel toe te passen.” Dus werd noodgedwongen besloten de uitgifte van pakketten naar buiten te verplaatsen. Een vreselijk nare beslissing, stelt Dammeijer. “Van een deel van onze klanten weten familie of vrienden niet dat ze onder de armoedegrens leven, dat ze hier een voedselpakket komen halen. En die mensen staan dan opeens hier voor iedereen zichtbaar in de open lucht. Nee, daar is niemand gelukkig mee.”

Winkelconcept
Aan de oplossing wordt gewerkt, geeft ze aan, maar die is niet een-twee-drie geregeld. “In ons beleidsplan hebben we vastgelegd dat we toe willen naar een winkelconcept. Nu krijgen de klanten een door ons samengesteld pakket, maar we willen naar de situatie dat ze hun pakket in grote lijnen zelf kunnen samenstellen. Dan kan alles weer binnen gebeuren, met inachtneming van alle maatregelen. Dat proces proberen we nu te versnellen. Het vergt echter een flinke omslag. Zo gaan we dan in plaats van alleen op donderdag op meer dagen open.”

Mondkapjes
Voedselbank Venlo volgt momenteel alle geldende maatregelen van het RIVM, maar mondkapjes blijven vooralsnog achterwege. “We kunnen de mensen al geen kop koffie meer aanbieden, niet meer even naar hun verhaal luisteren. Hebben een deel van onze sociale functie ingeleverd. En mondkapjes, dat is zo onpersoonlijk. Nee, zo lang de noodzaak er niet is doen we die nog niet om. Maar verder volgen we netjes alle regelgeving.”

Lichtpuntjes
Natuurlijk waren en zijn er ook wat lichtpuntjes, glimlacht Dammeijer. “Veel restaurateurs uit de regio brachten na de lockdown hun spullen hier naartoe. Hadden we opeens heel luxe pakketten. En we kregen volop reacties van mensen die ons graag als vrijwilliger wilden uithelpen. Dat was uiteraard fijn, al zijn we blij dat de meeste eigen vrijwilligers weer aan het werk zijn gegaan.”

Nieuwe klanten
Al met al is er momenteel veel aandacht voor Voedselbank Venlo. “Dat doet enorm goed”, reageert Dammeijer, maar ze plaatst meteen een kanttekening. “We hopen dat dat zo blijft, dat mensen en bedrijven ons blijven steunen. Want het wordt steeds moeilijker een pakket goed gevuld te krijgen. We kopen nu soms van gedoneerd geld producten, iets wat we normaal niet doen. En dan is de verwachting dat er de komende maanden nog zo’n 50 klanten bij komen, naast de circa 1.000 die we al hebben. Dan wordt een goed gevuld pakket samenstellen nog lastiger. Daarnaast zijn we dus volop bezig met het versnellen van het winkelconcept. Dus ja, het is al hectisch en dan komt er nog een heel spannende periode aan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad