Voedselbank Venlo: pindakaas, jam en hagelslag

24 december 2019

Niet iedere Venlose eettafel is deze kerst rijkelijk gedekt. In zo’n 350 huishoudens in de gemeenten Venlo en Beesel komt het kerstmaal uit een pakket van de voedselbank. Voedselbank Venlo zorgt ervoor dat wekelijks circa 1.000 mensen te eten hebben. De totale cijfers zijn schokkender.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De tendens van de nieuwsberichten over de Nederlandse economie is alweer een aantal jaren optimistisch. De crisis ligt ver achter ons, de werkloosheid daalt en daalt. Voorspoed voor iedereen, zou je denken. De realiteit is anders. Nederland telt 168 voedselbanken. Die in Venlo bedient ongeveer 1.000 mensen. Dat is het topje van de ijsberg. In totaal leven in de gemeenten Venlo en Beesel zo’n 10.000 mensen onder de armoedegrens, bijna 10 procent van de bevolking.

Grotere onderlaag
Bestuurslid Petra Dammeijer van Voedselbank Venlo knikt. Ja, dat is inderdaad een schrikwekkend aantal. “Het betekent dat we zo’n 9.000 mensen niet bereiken.” Drie jaar geleden, zegt ze, lag het aantal pakketten dat wekelijks werd uitgereikt nog rond de 200. “Het zal voor veel mensen wel beter gaan, maar er ontstaat ook een steeds grotere onderlaag. Mensen die van zo’n 55 euro per week moeten rond zien te komen. Een paar euro meer en ze komen al niet meer in aanmerking voor de voedselbank. Daar heb ik wel eens moeite mee, maar ergens moet je een grens leggen.”

Oorzaken
Waar ze eveneens moeite mee heeft zijn de verwijten dat mensen die geen cent te makken hebben, dat aan zichzelf hebben te wijten. “Er kunnen allerlei oorzaken zijn: scheiding, faillissement, ziekte, arbeidsongeschiktheid, schuldsanering. Natuurlijk zijn er ook die het hadden kunnen voorkomen. Maar het merendeel is door de omstandigheden in een situatie van armoede terecht gekomen.”

Inventief
Voedselbank Venlo bestaat inmiddels 11 jaar en is sinds enkele jaren gevestigd aan de Kaldenkerkerweg in Venlo, het voormalige Perron 55-gebouw. Er is een 7-koppig bestuur en daarnaast zijn er 65 vrijwilligers. Die zijn de hele week in touw om op donderdagmiddag de voedselpakketten te kunnen uitdelen. Petra Dammeijer: “Dagelijks staan er bijvoorbeeld vier ritten van de vrachtwagen gepland, om spullen op te halen. Die komen onder meer van supermarkten uit de buurt.” Het zijn hoognodige producten, geeft ze aan, voldoende voor drie volwaardige maaltijden in de week. En de andere dagen? “Mensen die in armoede leven zijn heel inventief.”

Zelfstandig
Het zijn geen luxe producten, zegt ze. “Broodbeleg als vlees en kaas tref je niet aan, wel pindakaas, jam en hagelslag.” Alleen nu, met de feestdagen, is er een extraatje, een eindejaarspakket. In het magazijn van Voedselbank Venlo verder veelal noodzakelijke voedselproducten. Al komen er soms wat andere artikelen binnen. Zo staan er momenteel wat kratten met verzorgingsproducten. “Behalve van plaatselijke supermarkten, bakkers en dergelijke krijgen we ook producten van multinationals als Unilever. Dat loopt via Voedselbank Nederland, de overkoepelende organisatie. Daarnaast zijn we afhankelijk van giften van bijvoorbeeld donateurs. Serviceclubs zijn voor ons ook belangrijk. Maar we zijn wel geheel zelfstandig.”

De kerstpakketten zijn bij de Voedselbank eindejaarspakketten

 

Signaleren
Ze legt dan uit hoe het bij Voedselbank Venlo in zijn werk gaat. Dat er meer is dan het overhandigen van voedselpakketten. “We hebben ook een sociale functie, mensen kunnen hier hun verhaal kwijt bij een kopje koffie. We signaleren ook zaken. Die we eventueel met andere instanties en met de wethouder van Sociale Zaken bespreken.” De vele vrijwilligers, legt Dammeijer uit, krijgen geen speciale training, maar leren in de praktijk en van de collega’s. “Mensen die hier als vrijwilliger aan de slag gaan, staan meestal stevig in hun schoenen. Die hebben al het een en ander meegemaakt. Die weten hoe ze met onze cliënten moeten omgaan.”

Confrontatie
Want, vervolgt ze, niemand komt voor zijn plezier naar de voedselbank. “Er is altijd schaamte. Maar ook trots, vaak bij mannen. Ze moeten over een flinke drempel. Van heel wat van onze cliënten weten familie en vrienden niet eens dat ze hier wekelijks komen. Soms komt het voor dat iemand een bekende ziet en de confrontatie liever ontloopt. Dan laten we hem of haar even in een andere ruimte wachten.”

Groente en fruit
Momenteel krijgt iedere cliënt van Voedselbank Venlo nog een zelfde pakket. Het bestuur, zegt Dammeijer, wil dat veranderen. “We hebben een aantal nieuwe plannen. Willen onder meer naar een winkelconcept. Zodat iemand bijvoorbeeld de keuze heeft tussen aardappelen, rijst en pasta. Dat mensen zelf hun producten kunnen uitkiezen. Daarnaast zijn we bezig met een groente- en fruitbrigade. Mensen krijgen nu te weinig groente en fruit. In het Westland is men er al mee gestart, wij in Venlo willen er, in samenwerking met diverse partijen die in de foodsector actief zijn, voor de komende zomer mee beginnen. Een wat gezonder pakket en wat meer variatie, dat is dus ons streven voor komend jaar.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad