“Vrijwel iedere baan die je in de Randstad vindt, vind je hier ook”

22 december 2021

Bedrijven in de regio Venlo die geen geschikte medewerkers kunnen vinden, studenten die het bedrijfsleven hier niet goed kennen, dat zorgt voor een mismatch op de arbeidsmarkt. De deze week aangekondigde samenwerking tussen Meet the Youngsters en Venlo Studentenstad moet daar verandering in brengen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Meet the Youngsters

“Zo’n vijf jaar geleden kwam ik regelmatig bij bedrijven over de vloer. Daar hoorde ik meer dan eens dat ze geen geschikte, goed opgeleide medewerkers konden vinden. Aan de andere kant was er het signaal dat studenten wegtrokken vanwege het idee hier onvoldoende carrièremogelijkheden te hebben. Dat was van twee kanten een misvatting waar we iets aan wilden doen. Zo is Meet the Youngsters ontstaan, een platform om bedrijven en jong talent elkaar beter te laten vinden.”

Marktleiders
Aan het woord is Jos Meessen, een van de oprichters en mede-directeur van Meet the Youngsters. Hij richtte samen met een compagnon het platform op om jongeren ervan te doordringen dat in het zuiden van het land, in de Euregio, heel interessante bedrijven zijn gevestigd, marktleiders ook. “Ik zeg wel eens: vrijwel iedere baan die je in de Randstad vindt, vind je hier ook. Alleen, die getalenteerde jongeren kennen het bedrijfsleven hier niet goed. Als ik ze vraag vijf bedrijven uit de regio te noemen dan lukt dat vaak niet. Dat kan het gevolg zijn van het feit dat bedrijven zich niet goed profileren.”

Venlo Studentenstad
Om de vraag naar en het aanbod van getalenteerde jongeren beter af te stemmen zocht Meet the Youngsters contact met triple helix-organisaties (samenwerkingen van overheden, onderwijs en ondernemers, red.). Eerst in het zuiden en midden van Limburg, maar de regio Venlo kwam ook steeds vaker in beeld – net als het Duitse en Belgische grensgebied. Nu is er dus de samenwerking met Venlo Studentenstad dat bestaat uit Fontys Venlo, HAS Hogeschool, Universiteit Maastricht, Antares, Woonwenz, Stichting Venlo Partners, Vereniging Ondernemend Venlo en de gemeente Venlo.

Succesvol
“We gaan in Venlo en omgeving doen wat we elders ook al langer doen op een manier die succesvol is gebleken”, maakt Meessen duidelijk. “We zijn een platform dat zoals gezegd getalenteerde werknemers en interessante werkgevers samenbrengt. Dat doen we met behulp van een website, maar eveneens met allerlei activiteiten. Zoals de verkiezing ‘Aantrekkelijkste werkgever’. Bedrijven kunnen zich zo in de picture spelen. We brengen met jongeren bezoeken aan bedrijven (zie foto), organiseren escape rooms, werken met VR-brillen en laten ondernemers gastlessen geven.”

De Zorggroep
Hoewel Meet the Youngsters als langer in de regio Venlo actief was, wil Meessen met de samenwerking de structuur versterken en zo de activiteiten een impuls geven. De Zorggroep is de eerste organisatie die binnen de samenwerking de stap zet om nog meer te laten zien welke carrièrekansen ze als werkgever te bieden heeft. “De zorg is volop in ontwikkeling. We willen jongeren laten zien hoe dynamisch, uitdagend en innovatief de sector is”, zegt bestuursvoorzitter Marc van Ooijen.

Gratis
Jos Meessen: “We willen jongeren behouden voor de Euregio; momenteel hebben we een database van meer dan 500 bedrijven uit de (Eu)regio en meer dan 10.000 jongeren hebben een profiel aangemaakt. We verwachten dat de nodige Venlose bedrijven zich nu bij ons aansluiten. Ter kennismaking bieden we ze in ieder geval de mogelijk om zich het eerste half jaar gratis in te schrijven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad