‘Wij wisten van niks, maar 100 andere mensen wel’

24 augustus 2020

Waarom hij zo vroeg aanwezig moest zijn bij een netwerkbijeenkomst over gezonde voeding? Ton Janssen had geen enkel idee. Al in november 2019 was de oprichter van Tasty Tom benaderd om bij deze meeting een speech te houden. Dat burgemeester Antoin Scholten hem na afloop zou benomen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau was voor hem en zijn vrouw Anny een volslagen verrassing. Voor ongeveer 100 familieleden, vrienden, kennissen en zakenrelaties was het dat zeker niet.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Laurence Eggen

Ton Janssen is de oprichter van de bekende Tasty Tom trostomaten die inmiddels al 25 jaar te koop zijn. In 1995 werd de smaaktomaat samen met enkele collega-telers op de markt gebracht. Samen met zijn Tasty Tom collega’s heeft hij met succes een smaaktomaat in de markt gezet met een merknaam die iedere consument kon herkennen. In 1999 won hij met zijn vrouw Anny Janssen Nederlandse Tuinbouw Ondernemersprijs voor de verbetering van het imago van de Nederlandse tomaat.

Trots
De Koninklijke onderscheiding viel de 63-jarige Janssen ten deel vanwege zijn verdiensten in de Nederlandse tuinbouw. “Er waren tijdens deze dag diverse interessante sprekers, dus was ik vereerd om ook mijn bijdrage te leveren.” Vanwege de coronaperikelen was de netwerkbijeenkomst al een paar keer uitgesteld, maar afgelopen zondag was het zover. “Het moest plaatsvinden in de buitenlucht en met een beperkt aantal mensen. Toen ik de afgelopen weken nog mijn verbazing uitsprak over het vroege tijdstip -zondagmorgen 10 uur- hebben velen zich nog rot gelachen. Mijn vrouw en ik wisten echt van niets.” Janssen is behalve trots ook verbaasd dat zoveel mensen uit zijn directe omgeving deze verrassing zo lang stil wisten te houden. Collega’s, kinderen, kaartvrienden. Iedereen bleef al die tijd zwijgen.

Meer prijzen gewonnen
Toen na het officiële deel echter vanuit diverse plekken allerlei bekende gezichten opdoken, realiseerde Janssen zich dat er meer aan de hand was. Zeker op het moment dat ook burgemeester Scholten zijn gezicht liet zien. “Ik heb in mijn leven al diverse prijzen gewonnen, dus dacht ik toen vrij snel wel aan een lintje. Dat het echter een onderscheiding van deze hoogte was, dat had ik niet verwacht. Je kunt tot Lid of Ridder benoemd worden, maar ik werd dus direct Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Als je de lijst bekijkt wie een dergelijke onderscheiding heeft gekregen: Johan Cruijff, Rinus Michels, André van Duin. Dat zijn toch niet de minste.”

Sociale smaakmaker
En die prijzen, daar is Janssen terecht trots op. In de hal van zijn woning is er een speciale nis voor vrijgemaakt. Zo won hij de Prix d’Asperge vanwege zijn inzet voor de promotie van Noord- en Midden-Limburg. In 2012 ontving hij de eretitel Venlonaer van ut Jaor. Tevens werd hij op de Floriade 2012 onderscheiden tot Ere-Ambassadeur van de Nederlandse Tomaat. “Een terecht hoge onderscheiding voor een bijzondere ondernemer,” zo liet burgemeester Antoin Scholten zondag in zijn speech weten. “Verwijzend naar zijn tomaten zou je Ton Janssen kunnen typeren als een sociale smaakmaker die Venlo een gezicht geeft.”

Waarde
Iedere onderscheiding of prijs die hij kreeg is voor Janssen van waarde. “Als Venlonaar van het jaar zijn het mensen uit je eigen stad die je een dergelijke benoeming gunnen. Nu is dit initiatief vanuit diverse partijen geïnitieerd. Dat raakt me en maakt mij trots. Toen ik na de speech van de burgemeester de film zag waarin al mijn activiteiten van de afgelopen decennia verwerkt zaten, dacht ik: ja, je hebt inderdaad veel gedaan. Maar ik vind het leuk.”

Want hoewel hij zijn bedrijf in 2018 verkocht, is hij nog steeds een aantal uren per week actief voor Tasty Tom. “Het is vooral de bedoeling dat ik mij met promotionele activiteiten bezig houdt. Het coronavirus heeft die plannen flink in de war geschopt, maar zo snel als het virus verdwenen is, ga ik er weer vol tegenaan.” Ondertussen is Janssen bezig met onderzoek, advies en de voorbereidingen voor het 25-jarig jubileum van Tasty Tom. “Ook dat zal in aangepaste vorm moeten, maar dat we die bijzondere gelegenheid gaan vieren, staat als een paal boven water.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad