Windpark Greenport Venlo gaat door, omwonenden teleurgesteld, forse schadeclaim gemeente

18 december 2019

De beroepen die door zes partijen, onder meer bedrijven en omwonenden, waren ingediend tegen de komst van Windpark Greenport Venlo zijn woensdag 18 december door de Raad van State ongegrond verklaard. Dat betekent de komst van 9 turbines naar Greenport Venlo, een gebied dat bestaat uit bedrijventerreinen, natuurlandschappen en een zandwingebied.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Het bezwaar van de zes partijen was gericht tegen 5 turbines bij Blerick en Boekend. Ze zijn van mening dat de overlast die de turbines gaan opleveren, zoals windturbinegeluid en slagschaduw, groter zal zijn dan tot nu toe is aangenomen.

Forse schadeclaim
De eerdere initiatiefnemer van het project, Etriplus, laat bij monde van haar advocaat aan 1Limburg weten een forse schadeclaim bij de gemeente Venlo neer te leggen. Etriplus verkocht het park in 2019 aan de huidige investeerders omdat de gemeenteraad van Venlo in 2018 had besloten geen medewerking aan het project te willen geven. De Raad van State heeft dat nu teruggedraaid. De advocaat laat weten dat Etriplus veel kosten heeft moeten maken. Die gaat ze nu bij de gemeente Venlo terugvorderen.

28.000 huishoudens
Het windpark bestaat uit 6 turbines ten noorden van de A67 met een mast van maximaal 140 meter en wieken van maximaal 71 meter. Ten zuiden van de A67 komen 3 turbines met kleinere wieken van maximaal 61 meter. Het windpark wordt ontwikkeld door Greenchoice, Windunie en het ABN Energy Transition Fund. De 9 turbines gaan groene stroom opwekken voor ongeveer 28.000 huishoudens, ongeveer 60% van de huishoudens in de gemeente Venlo.

Leefbaarheidsfonds
De huidige investeerders geven aan dat ze via een leefbaarheidsfonds ongeveer een half miljoen euro beschikbaar willen stellen voor projecten in de rondom het windpark gelegen kernen. “Windpark Greenport Venlo wil graag een goede buur zijn,” zegt Eelco Bots, directeur bij Windunie. “Met de financiële middelen uit het fonds kunnen bewoners projecten ontwikkelen die de leefbaarheid en vitaliteit van de omgeving bevorderen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad