Winnaar BL.INC: innovatieve methode zorgt voor betere kwaliteit gras

6 oktober 2020

De tweede editie van BL.INC, het door de Brightlands Campus Greenport Venlo opgezette programma ter ondersteuning van innovatieve start ups, is gewonnen door S+dB. Het bedrijf heeft een methode bedacht om graszaad beter te laten groeien.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Brightlands Campus Greenport Venlo

Om maar met de naam te beginnen, S+dB, dat klinkt als een formule? Directeur Gerard Otten lacht. “Nee hoor, het staat voor Sjakie en de Bonenstaak. Dat vonden we toen we begonnen te lang, dus gebruiken we een afkorting.” Daarmee is de ambitie van het in 2016 gestarte bedrijf meteen duidelijk. Nee, niet zoals bij Sjakie een bonenstaak tot aan de hemel, maar wel zorgen voor een betere kwaliteit graszaad door een specifieke zaaimethode te gebruiken, of dat nu graszaad voor een tuin of een golfbaan is.

Lint
Ja, bevestigt Otten, dat gebeurt natuurlijk meer, de veredeling of verbetering van zaden. “Wij hebben een heel eigen manier bedacht waarbij je zaden op een soort lint plaatst. Met aan de ene kant de drager en de andere kant een coating waarin je gericht groeimiddelen en dergelijke kunt aanbrengen.” Voordeel van deze methode, zegt hij, is dat je de zaden heel precies kunt plaatsen en van de juiste groeimiddelen en bescherming kunt voorzien. “Bovendien gebruiken we weinig tot geen chemische middelen dus het is heel duurzaam.”

Gewaszaad
Per toepassing kunnen de zaden dus heel specifiek worden afgestemd op hun doel, legt Otten uit. “Een golfbaan vraagt om een andere benadering dan een weide of dan dijkbegroeiing.” Naast het verbeteren van de kwaliteit van graszaad is S+dB inmiddels bezig met een methode om gewaszaad als ui, wortel en lof te verbeteren. Volgens Otten gebeurt dat in samenwerking met twee Nederlandse bedrijven die wereldwijd actief zijn. “Ook in dit traject kijken we naar duurzaamheid. Maar eveneens naar wat het voordeel is voor de boer: door de precisie van planten, ontkiemen er meer zaden van betere kwaliteit en heeft hij meer zekerheid. Maar hiermee zijn we nog in de testfase,”

Nieuwe inzichten
Dat geldt niet voor de vergevorderde technologie van de graszaden die dus de tweede editie van BL.INC heeft gewonnen. “We werden op BL.INC gewezen door het innovatieteam van de Rabobank. Dat was een prima tip. We zijn zeer enthousiast geraakt over wat er op de Venlose campus allemaal gebeurt. Bovendien heeft BL.INC ons weer nieuwe en verbeterde inzichten opgeleverd, onder meer wat ons businessplan betreft.” De jury is van mening dat S+dB al ver is gevorderd met de technologische ontwikkeling van het product, dat ze met hun innovatie een duidelijke waarde voor een groeiende markt creëren en ze de ontwikkeling van hun product samen met hun klanten doen, waardoor ze een goede voeling met de markt hebben en houden.

Otten geeft aan dat hun technologie voor graszaden volgend voorjaar wordt gelanceerd. “We hebben er alle vertrouwen in dat het een succes wordt. Zoals de jury eveneens aangeeft is deze technologie samen met de markt ontwikkeld, dus we weten dat er vraag naar is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...