Zonnepanelen Greenport Venlo voorzien bijna 19.000 huishoudens van groene stroom

6 januari 2022

Bedrijven die in Greenport Venlo een bedrijfspand bouwen worden verplicht dat geschikt te maken voor zonnepanelen op het dak. Met als resultaat dat aan het einde van 2021 er ruim 100 hectare aan zonnepanelen op de daken van 16 bedrijfspanden in Greenport Venlo lag. Ruim driekwart van de zo gewonnen stroom wordt teruggegeven aan het net.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Greenport Venlo

Het was in Venlo zo’n beetje de week van de zonnepanelen. Zo liet de gemeente Venlo weten dat ze de komende twee jaar geen toestemming geeft voor de realisatie van middelgrote zonneweides. Dit om grootschalige initiatieven op dit vlak niet dwars te zitten. Want Venlo heeft wel degelijk ambities wat het opwekken van duurzame energie betreft. Dus ook zonne-energie. Maar dan wel met grote zonneweides, waarvoor inmiddels drie locaties zijn aangewezen.

Gemiste kans
Vervolgens kwam er via Omroep Venlo het nieuws dat bij een logistiek bedrijf in Belfeld slechts een klein deel van het dak wordt benut om zonnepanelen te plaatsen. Een gemiste kans zo klonk het uit diverse hoeken. In een reactie liet de ontwikkelaar van het pand weten dat er over het plaatsen van meer panelen zeker kan worden gesproken.

Mijlpaal
Greenport Venlo had eveneens nieuws over het winnen van zonne-energie. Daar werd een mijlpaal bereikt: eind vorig jaar lag er ruim 100 hectare aan zonnepanelen op de daken van 16 daar gevestigde bedrijfspanden. Het gaat om in totaal een kwart miljoen panelen die 91.666 MWh energie leveren. Een deel van die energie, 23 procent, wordt door de bedrijven gebruikt. De rest, ruim 70.000 MWh, wordt terug geleverd aan het net en levert voldoende groene energie om 18.800 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Signaal
Ruud van Heugten, directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo spreekt zijn tevredenheid uit: “Greenport Venlo heeft de ambitie om in het gebied zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. De grote daken van de nieuwe gebouwen lenen zich bijzonder goed voor zonnepanelen. Dit is ook een signaal dat de omgeving afgeeft. We beschouwen dit, net als de aanleg van het windpark Greenport Venlo, als een belangrijke mijlpaal in de duurzame ontwikkeling van Greenport Venlo.”

Contract
Hij legt vervolgens uit dat bedrijven die in Greenport Venlo een bedrijfspand bouwen, contractueel verplicht worden gasloos te bouwen en de dakconstructie en technische installaties geschikt moeten maken voor een zonnedak. In de praktijk blijkt, zegt Van Heugten, dat ze verder weinig aanmoediging nodig hebben. “Nadat in 2018 Michael Kors het eerste zonnedak realiseerde, volgden anderen al snel.”

Windmolenpark
Naast deze 100 hectare zijn er nog 26 hectare nieuw zonnedak in ontwikkeling. Verder startten Greenchoice en Windunie in 2021 met de bouw van Windpark Greenport Venlo. In totaal bouwen ze acht windmolens langs het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum. De windmolens leveren samen elektriciteit voor 30.000 huishoudens. Het windpark is in 2023 operationeel.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad