Alte Fabrik in Kaldenkerken getransformeerd tot cultureel centrum

9 november 2022

De verbouwing van de Alte Fabrik is voltooid. Het gebouw aan de Venloer Straße in Kaldenkerken wordt nu een permanente locatie voor cultuur, kunst, theater, muziek en lezingen, geheel conform de wens van initiatiefneemster Nicole Terstappen. Op 12 november wordt de opening van de nieuwe Alte Fabrik gevierd met een groot feest. Verder staat onder meer de Venlose zanger Bert van den Bergh met zijn band op het programma. De Alte Fabrik staat dan ook voor cultuur zonder grenzen.

Tekst: Ulrich Rentzsch (Nettetal von drinnen) | Beeld: Alte Fabrik

Het monumentale pand aan de Venloer Straße 38 in Kaldenkirchen moet dankzij de verbouwing een ontmoetingsplaats worden voor cultuur, voor kennisuitwisseling, voor creativiteit, voor kunst, voor muziek, voor designplezier, voor theater, voor lezingen en voor schilderkunst. Een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets creëert. Het 130 jaar oude gebouw, waar vroeger matrassen werden gemaakt, is verbouwd om cultuur levend te houden, er een tekenschool (van Nicole Terstappen) te huisvesten, om er seminars, coachingsessies of lezingen te houden en als bijzondere omgeving voor uiteenlopende evenementen te fungeren.

Opening
De eerste activiteiten staan inmiddels al op het programma. Te beginnen op zaterdag 12 november als om 19.00 uur in de zalen van de Alte Fabrik de openingsceremonie plaatsvindt. De aftrap wordt gedaan door de burgemeester van Nettetal, Christian Küsters, en vervolgens zal ook initiatiefneemster Nicole Terstappen de bezoekers welkom heten. Ze leidt de avond in met een citaat van Anatole France: ‘In der Kunst wie in der Liebe reicht der Instinkt’.

‘Hoop hoopla’
Na de officiële opening kunnen de gasten genieten van een gevarieerd programma. Met onder meer muziek, maar tevens de start van een tentoonstelling van Herbert Soltys uit Graz die tot 18 december zijn werken exposeert onder de titel ‘Minimal Opulence’ in de Alte Fabrik. De kunstenaar zal de achtergrond van zijn werk toelichten in een gesprek met Uwe Grodd. Vanaf ongeveer start dan een feestelijk gebeuren dat door Nicole Terstappen wordt omschreven als een “een hoop hoopla”. De toegang tot deze openingsavond is gratis.

Bert van den Bergh
Voor de weken na de opening heeft Terstappen al een programma samengesteld. Op vrijdag 18 november treden de Schrammeletten op om 20.00 uur. Wie Kaldenkerken kent, kent ook deze band. ‘Het belangrijkste is plezier’ zou een motto van de Schrammeletten kunnen zijn. Geheel in stijl wordt de toegangsprijs bepaald door te dobbelen. De film ‘Artemesia – School van de sensualiteit’ van Agnes Merlet in de reeks “Vrouwen in de kunst” staat op dinsdag 22 november op het programma. De film begint om 20.00 uur. Op vrijdag 25 november viert vervolgens het ‘Vierscher Rat Pack’ zijn tiende verjaardag. Aanvang is 20 uur. Op 4 december krijgt het programma een Venloos tintje: met mooie melodieën en een diepe lyriek presenteert de Venlose zanger Bert van den Bergh samen met zijn band de wereld van Leonard Cohen.

Zonder grenzen
De Alte Fabrik is dankzij de transformatie nu een permanente plek voor kunst en cultuur, maar vervult die functie eigenlijk al sinds 1995. In die periode hebben er al zo’n 50 tentoonstellingen plaatsgevonden, gebeurtenissen die kunst en cultuur in de schijnwerpers hebben gezet. Het gebouw heeft zijn nieuwe functie dus feitelijk al lang bewezen. Onlangs werd de Alte Fabrik opgenomen in de evenementenkalender van de Nettetaler Literatur. Op die manier moet het industriële gebouw ook zijn bijdrage leveren aan de cultuurgeschiedenis van de stad Nettetal en de hele regio, inclusief Nederland. Cultuur zonder grenzen – daar staat de Alte Fabrik voor.

Alle informatie zal binnenkort beschikbaar zijn op de website www.alte-fabrik-nettetal.de en via het Facebook-kanaal ‘Alte Fabrik – Nettetal’

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad