Ervaringen uitwisselen: gemeentebestuur Nettetal op bezoek in Venlo

6 april 2023

Eerder deze week was het gemeentebestuur van Nettetal op burenbezoek in Venlo. Een ontmoeting waarbij onder meer het Kazernekwartier en Brightlands Campus Greenport Venlo aan bod kwamen. Ook de komst naar en huisvesting van arbeidsmigranten in beide gemeenten werd besproken. Tevens werd de intentie uitgesproken dit soort wederzijdse bezoeken in de toekomst vaker te laten plaatsvinden.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: gemeente Nettetal

Het was in korte tijd de tweede ontmoeting tussen de buurgemeenten. Terwijl buiten veel Duitse gasten plaats hadden genomen op de terrassen op de Markt, bespraken binnen in het historische stadhuis de burgemeesters en wethouders van Venlo en Nettetal diverse zaken waar ze beiden als buurgemeenten zoal mee te maken hebben. De Duitse bezoekers kregen bijvoorbeeld uitleg over de ontwikkelingen op het Kazerneterrein, waar onder meer woningen voor studenten zijn voorzien.

Omschakeling
Aan het woord kwam onder anderen ook directeur Sigrid Helbig van Brightlands Campus Greenport Venlo, die de plannen toelichtte van de Universiteit Maastricht om op de campus een Future Farming Institute op te zetten. Dat gaat onder meer eiwitten ontwikkelen als alternatief voor vlees, en obesitas bij kinderen bestrijden. Venlo, zo werd verder verteld, start ook een omschakeling van grote logistieke loodsen, die nu al zo’n 400 hectare beslaan, naar meer kleine bedrijven onder het motto ‘volume naar waarde’.

Uitbuiting
Ook werd aangegeven dat er behoefte is aan 3.000 extra bedden voor arbeidsmigranten tot 2025. Anderzijds is er een trend naar permanente huisvesting voor inmiddels 3.000 Polen die volgens het stadsbestuur permanent in Venlo wonen en werken en hier goed integreren. Venlo probeert tevens de naar schatting 40 tot 70 arbeidsmigranten die hun baan hebben verloren en dakloos zijn geworden te helpen met gezondheidszorg en plaatsing in nieuw werk. De Nettetal-delegatie deed op haar beurt verslag van de eind vorig jaar uitgevoerde inspectie van de huisvesting van tijdelijke werknemers en de strijd tegen uitbuiting en onwaardige huisvesting van migrerende werknemers aan Duitse zijde.

De burgemeesters Antoin Scholten en Christian Küsters gaven aan in de toekomst ervaringen te willen blijven uitwisselen. Michiel Savelsbergh van de Euregio Rhein-Maas-Nord deelde mee dat hiervoor via Interreg Duitsland-Nederland middelen beschikbaar zijn als beide grensgemeenten een goed samenwerkingsplan ontwikkelen. Ook nadere samenwerking met buurgemeenten zoals de gemeente Horst aan de Maas en de gemeente Straelen is zinvol, zei hij.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad