‘Genuss am See’: Uniek streekproductenfestival aan de Wittsee in Nettetal

18 augustus 2022

In het laatste weekend van augustus, 27 en 28 augustus, vindt bij restaurant De Wittsee in Nettetal het familiefestival ‘Genuss am See’ plaats. Een evenement met regionale producten en specialiteiten – gecombineerd met een onderhoudend podiumprogramma en culinaire verrassingen. Bezoekers maken onder meer kennis met streekproducten uit de Niederrhein zoals kroketten van Nette-asperges, tomatencreaties of geitenmelkijs.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Stadt Nettetal

Voor een vakantiegevoel hoef je soms niet eens zo heel ver weg te gaan. Neem het idyllische decor van de Wittsee in Nettetal. Waar eind augustus dus ook nog eens een bijzonder culinair evenement plaatsvindt. De aftrap is op zaterdag 27 augustus met vanaf 17.00 uur een gevarieerd muzikaal programma. Op zondag 28 augustus volgt dan van 11.00 tot 19.00 uur de marktdag met naast allerlei culinaire hapjes uit de regio tevens een programma – omlijst met muziek – over de natuur, de bijzonderheden van de regio en het culturele aanbod.

Belang van bijen
In totaal presenteren zich op zondag bijna 40 leveranciers, waarvan meer dan een derde uit Nettetal komt, en handelaren in gastronomische producten. Zo presenteert Gartenbau Brunen uit Nettetal haar tomatenras uit eigen teelt: 23 variëteiten met ongewone namen als zwarte parel’, ‘gele zon’ of ‘zebrino’. Hoe lekker honing is, is te proeven bij de stand van Nettetal-imker Rainer van der Bank, die tevens uitleg zal geven over het belang van bijen voor het ecologisch systeem, en dat imkers bijdragen tot natuurbehoud en landschapsbeheer door cultuurgewassen en wilde planten te bestuiven.

Zoutproducten
Bezoekers kunnen verder kennis maken met de speciale kazen en het speciale ijs van geitenmelk, geproduceerd door de 400 geiten van de Bööscher geitenmelkerij uit Grefrath. En bij de stand van Sel la vie krijgen geïnteresseerden inzicht in de productie van zoutproducten van eigen teelt zoals snoep of mosterd met zeezout.  Wat men bij de stand van Genusskult – La Dolce Vita kan verwachten wordt al duidelijk bij het horen van de naam: Italiaanse zoetigheden zoals nougat, amandelkoekjes en Florentina.

Ontdekken
Aan het versterken van de inwendige mensen is eveneens gedacht bij de stand van graandistilleerderij Hartges uit Schwalmtal. Zij bieden zelfgeproduceerde schnaps en likeuren aan. Bij talWürze zijn er naast specerijen en dipsauzen ook de eigen abrikozenlikeur “Klempdröpken” en kleine geschenken voor de keuken en het huishouden. En zo is er nog veel meer te ontdekken: Talrijke andere culinaire kraampjes met conserven, sappen en likeuren, creatieve tuinideeën, trendy juwelen en accessoires, en handwerkproducten van onder meer wol en hout.

Ligstoelen
Op beide dagen van het evenement staan er foodtrucks met een verscheidenheid aan eten en drinken. Denk aan Italiaans streetfood, hamburgers en pulled pork, de bekende Flammkuchen in verschillende variaties, grillspecialiteiten, desserts, gebak, koffie, cocktails, wijn en noem maar op. Met daarnaast allerlei aanvullende activiteiten en workshops hoeft niemand zich ook maar enig moment te vervelen tijdens ‘Genus am See’. Maar voor wie het toch even wat rustiger aan wil doen, die kan neerstrijken in een van de ligstoelen aan het strand van de Wittsee en met uitzicht op het meer van daaruit de bedrijvigheid gadeslaan. En een beetje het vakantiegevoel beleven.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad